Detalj pred početak poslednjeg derbija (© Star sport)
Detalj pred početak poslednjeg derbija (© Star sport)

Džentlmenski dogovor Partizana i Zvezde o terminima superligaških utakmica

Vreme čitanja: 3min | pet. 04.03.22. | 16:13

Ko gostuje bira da li će da igra pre ili posle konkurenta za titulu

Ruka ruci. Pre početka derbija, po okončanju 166. duela večitih, izgleda i za dane buduće. Makar do kraja odavno neizvesnije sezone u srpskom fudbalu. Crvena zvezda i Partizan su postigli džentlmenski sporazum oko termina odigravanja superligaških utakmica, što je veliki napredak u odnosima dva kluba u poređenju sa bliskom prošlošću.

Na prvi pogled deluje nebitno ko će kad na teren, čak će u zvaničnim obraćanjima rukovodioci i treneri posegnuti za floskulama da ko želi da bude prvak mora da pobeđuje nevezano za uslove i(li) tajminge, suština je da i u Humskoj i na stadionu „Rajko Mitić“ i te kako vole da istrče na stadion pre direktnog konkurenta za prvo mesto. Vode se logikom da bi u slučaju pobede prebacili pritisak na leđa jedinog takmaca za šampionski naslov. Svako ko se bavi sportom zna koliko je to opterećenje, kad mora da se juri direktan rival.

Izabrane vesti

Zato su se crveno i crno-beli dogovorili kako da na tom polju imaju jednak tretman. Prema saznanjima Mozzart Sporta, sporazum je oličen u tome da klub koji gostuje bira hoće li igrati pre ili posle ovog drugog. Primera radi, ekipa Dejana Stankovića je u sredu gostovala Voždovcu na krovu Tržnog centra „Stadion“ od 15 časova, dok je sastav Aleksandra Stanojevića od 17:05 dočekao lučansku Mladost. „Revanš“ će uslediti već u nedelju, s obzirom da lider na tabeli u Subotici igra od 14:00 sa Spartakom Ždrepčevom krvi, dok će prvak od 16:15 odmeriti snage sa Novim Pazarom na Marakani.

Najveće su šanse da tako bude sve do kraja osnovnog dela prvenstva, kao i kasnije u plej-ofu, ali... Postoji mogućnost da Crvena zvezda izabere kasniji termin već za duel sa Metalcem zakazana za 13. mart. Razlog je u činjenici da će crveno-beli prespavati u Glazgovu u noći između sledećeg četvrtka (kad je na programu prvi meč osmine finala Lige Evrope sa Rendžersom) i petka, što znači da će u Beogradu biti 11. marta iza podneva, a kako dva dana kasnije moraju u Gornji Milanovac možda će izabrati da igraju u kasnijem terminu. Naravno, sve u konsultacijama sa nosiocem televizijskih prava, TV Arena sportom.

Na sličnu varijantu možda će se odlučiti Partizan pošto revanš osmine finala Lige konferencije igra u Roterdamu 17. marta tek od 21 čas. Tri dana kasnije gostuje Radniku u Surdulici, što je jedno od zahtevnijih putovanja u Srbiji i logično je pretpostaviti da će želeti dodatnih nekoliko sati za odmor.

Što ne menja suštinu. Večiti imaju pravo prvenstva na onim susretima kad su gosti, što ostavlja mogućnost Zvezdi da početkom aprila igra u Nišu pre utakmice Partizana sa TSC-om u Humskoj, odnosno Stanojevićevom timu šansu da duel na Banovom brdu sa Čukaričkim zakaže pre nego što Stankovićeva ekipa dočeka kragujevački Radnički 1923.

Isto bi trebalo da važi za susrete plej-ofa, gde će prvoplasirani posle osnovnog dela prvenstva imati i pogodnost da večiti derbi dočeka pred svojim navijačima. Drugoplasiranom posle 30 kola ostaje šansa da bira da preostala gostovanja igra pre lidera i tako ga pritisne.

Može biti da su na ovaj način „mali“ klubovi u podređenom i(li) pasivnom položaju, međutim, ovde je reč o TV pravima i jasno je da na programima Arena sporta cela Srbija želi da gleda Zvezdu i Partizan. Posebno pred kraj prvenstva koje nije bilo neizvesnije još od onog iz sezone 2016/17.

Jedino što Zajednica Superlige, kao krajnja distanca, termine utakmca fiksira iz kola u kolo, pa se još ne zna tačna stanica Partizanovog meča sa Napretkom 13. marta, niti Zvezdinog duela sa Metalcem istog dana.


tagovi

FK Crvena zvezdaFK PartizanTV ArenaArena sportZajednica Super lige

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara