Granit Džaka i Ćabi Alonso (Reuters)
Granit Džaka i Ćabi Alonso (Reuters)

Džaka: Odlazak iz Arsenala u Leverkuzen nije bio korak unazad, već dva unapred

Vreme čitanja: 3min | uto. 30.07.24. | 18:18

"Osećao sam da bi nešto posebno moglo da se dogodi ovde u narednih nekoliko godina", rekao je Švajcarac

Još od polusezone, kada je kaznena ekspedicija Ćabija Alonsa obelodanila šampionske ambicije, a naročito po prekidu Bajernove jedanaestogodišnje strahovlade i osvajanju titule, bilo je jasno da će ovog leta evropski velikani pokušati da očerupaju novopečenog vladara Bundeslige.

Viktor Bonifejs, Žeremi Frimpong, Florijan Virc delovali su kao najatraktivnije opcije, ali kako je supertalentovani Nemac obelodanio da ostaje na Baj areni makar u narednoj sezoni, a kako se krupnije zverke iz liga petice nisu dale u lov na nigerijskog špica i holandsko krilo, kao prvi favorit da napusti Verkself nametnuo se Džonatan Ta, velika želja minhenskog Bajerna.

Izabrane vesti

Praktično od starta prelaznog roka Bavarci su kao metu naciljali reprezentativnog štopera Nemačke, a o saigraču i stubu odbrane govorio je Granit Džaka u trening kampu Leverkuzena u Donaušingenu.

"Svi znaju da je Bajern veliki klub. A veliki klubovi žele velike igrače. To bi trebalo da predstavlja čast za Džonatana. Znamo šta i koliko on znači našem timu. On takođe zna kakav status ima Leverkuzen. Svestan je da smo šampioni. To je njegova odluka. Ja bih voleo da Džona ostane sa nama. On ostavlja sjajan utisak i ničim ne pokazuje da su mu misli rastrzane. Izuzetno je fokusiran. Baš onakav kakvim sam ga doživo u prošloj sezoni. Naravno da se svi nadamo da će ostati sa nama."

Pitanje svih pitanja uoči nove bunesligaške sezone što počinje 23. avgusta jeste ima li Leverkuzen snage da nakon svojevrsnog bleska, još jednom udalji Bajern od Salatare i poput Klopovog Dortmunda (2010/11 i 2011/12), veže dve titule prvaka države.

"Želimo još više. Ne samo ove godine, već želimo da budemo na vrhu i u godinama koje dolaze. Znamo da je pritisak sada za nijansu veći nego lani. Želimo da se na najbolji način izborimo sa njim. To sa sobom povlači da mi iskusniji igrači treba da povučemo mlade sa sobom... I da ne mislim da će se nešto desiti samo od sebe. Osećam da moramo da uradimo i više nego prošle godine. Sa ili bez Džonatana..."

Od dolaska na Emirejts iz Menhengladbaha 2016. godine u transferu vrednom 45.000.000 evra, Džaka je sedam godina nosio dres Arsenala, odigro skoro 300 utakmica kao Tobdžija i paradoksalno nakon statistilčki najdominantije sezone na Ostrvu (30 utakmica, sedam golova i sedam asistencija), otišao iz engleskog velikana u tadašnji Neverkuezn koji je nedavno izgubio taj vekovni, omalovažavajući epitet. Prošlog leta mnogi su pričali o karijernom padu Švajcarca koji je zagazio u četvrtu deceniju života. Malo je reći da je Džaka zapušio usta zlim jezicima.

"Za mene to nije bio korak unazad. Pre bih rekao da sam napravio dva koraka napred. Imao sam identičan osećaj dok sam razgovarao sa trenerom i sa Simonom Rolfesom. Osećao sam da bi nešto posebno moglo da se dogodi ovde u narednih nekoliko godina."

Na minulom Euru, Džaka je zaradio povredu u vidu ruputre mišića.

"Bio je to moj prvi odmor sa povredom. Potpuno drugačija situacija za mene. Kako bih ostao u fizički spreman i mogao da radim svoje trkačke sekvence, program koji mi je klub dao. Nakon 13, 14 dana, počeli su trnci, Više od dve nedelje odmora mi je bilo dovoljno. Sada ne osećam bol i to je najvažnije", zaključio je Švajcarac.


tagovi

Granit DžakaBajer LeverkuzenArsenalBajern MinhenDžonatan Ta

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara