(©Reuters)
(©Reuters)

Džak za Bajern, ne i ostale: Prva pobeda Dinama! Fajenord podelio šamare Benfiki (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | sre. 23.10.24. | 22:56

Dajte kišu Zagrepčanima i sve će biti drugačije…

Na Alijanc areni – topovsko meso. Džak za udaranje na kome je Bajern demonstrirao moć. Nekome i uterao strah u kosti. Ali, nije obeshrabio Dinamo, nije mu načisto srozao samopouzdanje. Možda će u reformisanoj Ligi šampiona neko i biti bez pobede, međutim, to neće biti Modri!

Za Bajern džak za iskaljivanje besa, ne i za ostale. Dajte kišu, neka se nebo otvori, neka se travnjak nakvasi. Biće to želja Nenada Bjelice i za naredne utakmice. Jer, uzeo je hrvatski prvak Monaku na Maksimiru bod po kijametu, mogao i sva tri. Zato jeste na gostovanju Salcburgu i probio se do zone plej-ofa – 2:0 (0:0).

Izabrane vesti

Kiks za vikend u prvenstvu, tek bod protiv Istre, no neće za prosutim (pre)dugo žaliti u Zagrebu. Šampionska trka je maraton, i u njoj Dinamo dve decenije unazad odlično pliva, a Liga šampiona prilika je za dozazivanje i predstavljanje celom svetu. I neće ostati Modri upamćeni kao puki statisti, kao neko ko je zalutao u takmičenje, na koga će gledati kao da mu tu nije mesto. A, bilo je takvih situacija u prošlosti…

Nenad Bjelica zna da igra na rezultat. To je još jednom potvrdio. Nekada dopadljivo, češće ružno, uz dosta žrtve. Ali, cilj bude ispunjen. I niko, ama baš ništa, ne može da mu kaže. Zato je i pozvan nazad na Maksimir, da zavede red, da od ekipe napravi vojsku, koja se nikada ne predaje.

Ratničkim pristupom do boda protiv Monaka, pa tri u Salcburgu. A, jedan od junaka – otpisani. Niko godinama Sandra Kulenovića nigde nije video. Ko god bi dolazio, precrtao bi ga. Išao je na pozajmice, sa jedne na drugu, stalno bio u zapećku. Sve do prošlog leta. Dinamo je ostao bez rešenja pred kraj prelaznog roka i Sergej Jakirović ga je povukao sa pozajmice.

Dvocifren broj golova prethodne sezone, ove na 15 utakmica već deset komada! Došao je do toga da bude starter, da počinje pre Bruna Petkovića.

Nije mnogo toga uradio Dinamo u prvom poluvremenu, ali je početkom drugog brzopoteznim šahom otvorio Salcburg. Levi spoljni Takuja Ogivara je poslao ubacio u kazneni prostor, Petar Sučić odložio do Stefana Risteskog, a Makedonac pogodio Sandra Kulenovića.

Maksimir je dobio novog junaka, a Dinamo poklon koji je morao da iskoristi. Ne samo da je imao gol prednosti, nego ubrzo i igrača više. Sandro Kulenović je izbio pred Aleksandera Šlagera, faulirao ga je austrijski golman i – pocrveneo. Sve je išlo naruku Zagrepčanima, a prvu pobedu u Ligi šampiona pečatirao je Bruno Petković, na novu asistenciju Stefana Risteskog.

Koliko je bilo potrebno, toliko je Benfika i igrala protiv Crvene zvezde na Marakani. Surova bila u sudaru sa Ateltiko Madridom, počastila ga pokerom golova. Dizan je u nebesa Bruno Laž u Portugaliji, jer u nekoliko sedmica je preporodio ekipu, ali večeras je od Fajenorda dobila porciju šamara – 1:3 (0:2).

Primila je Benfika tri komada, mogla još toliko! Dva puta je domaćina spasao VAR, bio mu je saveznik. Jer, dok je Fajenord tačno znao šta i kako želi da postigne, Orlovi nisu. Najbolju šansu koju su stvorili u prvom delu susreta bila je posle kornera Anhela di Marije, kada je Aleksander Ba iz neposredne blizine zakucao loptu u stativu. A, potom i on imao blizak susret sa njom. Za to vreme – poezija Holanđana. Sitan vez.

Ajase Ueda maltretirao je odbranu Benfike, konstantno bežao Nikolasu Otamendiju i ostatku poslednje linije. Umakao im je kod prvog gola, potom još jedanput. Međutim, on je poništen. Već tada je ekipa Bruna Laža bila u nokdaunu, kao grogi bokser bauljala je po travnjaku Luža, a na patos ju je bacilo Fajenordovo dete.

Izašao je iz Fajenordove škole Antoni Milambo i večeras zablistao na najvećoj sceni. Vrteo je čuvare oko malog prsta, spakovao dve lopte u mrežu – jednom u prvom, a potom i u drugom poluvremenu, i to u nadoknadi – i definitivno će rivali na tinejdžera sa pasošem DR Konga koji igra za holandsku reprezentaciju ubuduće gledati drugačijim očima. Poništen je pogodak Gernotu Trauneru pre no što je momak koji je prohodao na De Kajpu drugi put zatresao mrežu i pre pogotka Kerema Akturkoglua, koji je, zapravo, jedina konstantan Benfike u Ligi šampiona.

Svi su imali uspone i padove, samo je Turčin isporučivao ono što se od njega očekuje od utakmice do utakmice. Na svakoj je zatresao mrežu, no slaba je to vajda bila za Benfiku ove noći.

LIGA ŠAMPIONA - 3. KOLO

Utorak

Real Madrid - Borusija Dortmund 5:2 (0:2)

/Ridiger 60, Vinisijus 62, Vaskez 83, Vinisijus 86, 90+3 - Malen 30, Gitens 34/

Arsenal - Šahtjor 1:0 (1:0)

/Martineli 29/

Aston Vila - Bolonja 2:0 (0:0)

/Mekgin 55, Duran 64/

Đirona - Slovan Bratislava 2:0 (1:0)

/Gutijeres 42, Huanpe 73/

Juventus - Štutgart 0:1 (0:0)

/Ture 90+2/

PSŽ - PSV 1:1 (0:1)

/Hakimi 55 - Lang 34/

Šturm Grac - Sporting Lisabon 0:2 (0:1)

/Santos 29, Đekereš 53/

Monako - Crvena zvezda 5:1 (2:1)

/Minamino 21, Embolo 45+4, Singo 54, Minamino 70, Akliuš 90+6 - Endijaje 27/

Milan - Klub Briž 3:1 (1:0)

/Pulišić 34, Rejnders 64, 71 - Sabe 51/

Sreda

Atalanta - Seltik 0:0

Brest - Leverkuzen 1:1 (1:1)

/Les-Melou 39 - Virc 24/

Atletiko Madrid - Lil 1:3 (1:0)

/Alvarez 8 - Zegrova 61, Dejvid 74 penal, 89/

Barselona - Bajern Minhen 4:1 (3:1)

/Rafinja 1, 45, 56, Levandovski 36 - Kejn 18/

Benfika - Fajenord 1:3 (0:2)

/Akturkoglu 66 - Ueda 12, Milambo 33, 90+2/

Mančester Siti - Sparta Prag 5:0 (1:0)

/Foden 3, Haland 58, 68, Stons 65, Nuneš 87 penal/

RB Lajpcig - Liverpul 0:1 (0:1)

/Nunjez 27/

Salcburg - Dinamo Zagreb 0:2 (0:0)

/Kulenović 49, Petković 84/

Jang Bojs - Inter 0:1 (0:0)

/Tiram 90+3/



tagovi

Liga šampionaDinamo ZagrebRed Bul SalcburgBenfikaFajenord

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara