Dva Partizanova žreba: Salcburg i Lil najteži u prvom, podgrupe napravile problem u drugom

Vreme čitanja: 3min | pon. 22.07.24. | 08:31

Ako ispadnu od kijevskog Dinama crno-beli bi trebalo na Serkl Briž, Panatinaikos, Trabzon ili Lugano. Ali...

Početak u Mozzart Bet Superligi je bio razočaravajući. Skromna partija protiv Napretka pretvorena u spas potezom Mateusa Saldanje donela je dodatne brige stručnom štabu i navijačima Partizana uoči početka nove evropske avanture, a ako se zna da je prethodna bila užasna onda je razumljivo što u Humskoj sa dozom opreza čekaju dane u kojima mogu da definišu učešće na međunarodnoj sceni.

Ekipa je u ranim jutarnjim satima odletela za Poljsku gde će u utorak od 20 časova odigrati prvi meč drugog kvalifikacionog kola za plasman u Ligu šampiona, a čim se bude smestila u hotel u Lublinu saznaće ime narednog protivnika van granica Srbije. Od ishoda dvomeča sa ukrajinskim velikanom zavisi u kom će takmičenju izabranici Aleksandra Stanojevića nastaviti put ka grupnoj fazi, ali se već sad zna da će, bez obzira na ishod, odigrati još najmanje četiri internacionalna meča.

Izabrane vesti

Protiv koga će biti naredni znaće se već danas, pošto će u sedištu UEFA u švajcarskom Nionu par Dinamo – Partizan biti žreban dvaput. Najpre u kvalifikacijama za treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, potom i za isti stepen takmičenja u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Za početak, Partizan (na ceduljici će deliti ime sa Dinamom) od 12 sati učestvuje u žrebu ligaškog puta trećeg kvalifikacionog kola za Ligu šampiona. Mogući rivali su mu: Glazgov Rendžers (Škotska), Slavija Prag (Češka), Salcburg (Austrija) i Lil (Francuska).

Na prvi pogled čini se da je najteži protivnik Lil, kao jedini predstavnik „liga petice“ u ovom društvu, mada ne bi trebalo zaboraviti da je Salcburg igrao u poslednja dva izdanja Lige šampiona, da je Rendžers pre nekoliko godina bio finalista Lige Evrope, a Slavija uvek prisutna i opasna na međunarodnoj sceni.

Ako bude bolji od Kijevjana (utorak od 20 časova, pa 31. jula u Humskoj), Parni valjak će sigurno imati zagarantovanu jesen na međunarodnoj sceni. I ne samo jesen, jer bi obezbedio najmanje grupnu fazu Lige Evrope, a s obzirom da je ona redizajnirana (kao i Liga šampiona) i umesto šest mečeva biće ih osam, proteže se sve do kraja januara, pa bi se mečevi sedmog i osmog kola igrali u drugoj polovini januara.

U drugoj varijnati, ako mu se zatvori put ka Ligi šampiona, ostaće mu staza koja vodi ka grupi Lige Evrope. Parovi trećeg kvalifikacionog kola biće žrebani na ceremoniji od 13 časova. Tu su potencijalni rivali crno-belih pobednici četiri dvomeča drugog kola. Ali ne svi, jer je Uefa po “geografskom principu“ suzila žreb, mada to nije išlo u Partizanovu korist.

Jer od ranije se znalo da crno-beli ne mogu na Krivbas kad već sada igra sa Dinamom, a sada je Uefa odlučila da neće moći ni na Servet, te na boljeg iz duela Rijeke i rumunskog Korvinula. A to su verovatno bili željeni protivnici.

Umesto njih, potenciojalni Partizanovi rivalu u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope su pobednici mečeva...

Trabzon (Turska) – Ružomberok (Slovačka)

Serkl Briž (Belgija) – Kilmarnok (Škotska)

Panatinaikos (Grčka) – Botev Plovdiv (Bugarska)

Samo, to nije sve. Preko puta će se naći i par Lugano (Švajcarska) – Fenerbahče (Turska), ali njegov gubitnik će se nameriti na poraženog iz okršaja Partizana i Dinama.

Opšti je utisak da je Fenerbahče sa Žozeom Murinjom na klupi i Dušanom Tadićem na terenu najteži rival od pobrojanih, neprijatno bi bilo i na „vrućem“ terenu u Atini... Serkl Briž je možda najlakši rival.

Desi li se da Partizan prođe ovu stanicu, onda bi imao minimum grupnu fazu Lige konferencije, dok bi u suprotnom morao u kvalifikacije, koje su na programu krajem avgusta.


tagovi

FK Partizan

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara