Dušan Tadić - najkreativniji igrač Evrope

Vreme čitanja: 3min | čet. 03.10.19. | 13:11

Više niko ne sumnja da će ga Holanđani uskoro, ukoliko se zadrži još koju godinu u klubu, oslovljavati sa "legendo"...

Fudbalska Evropa ponovo je zagledana u Dušana Tadića. Ajaks je sinoć na Mestalji demostrirao silu protiv Valensije (3:0), po 12. put zaredom zabeležio je pozitivan rezultat na evro-gostovanjima (Šturm, Standard Lijež, Dinamo Kijev, Bajern Minhen, Benfika, AEK, Real Madrid, Juventus, Totenhem, PAOK, APOEL, Valensija), a srpski reprezentativac još jednom je dirigovao orkestrom iz Amsterdama.

Kapiten Kopljanika zabeležio je dve asistencije (kod prvog i trećeg gola gostiju), a kod drugog poslao je ključni pas za Donija van de Beka, koji je kasnije asistirao Kvinsju Promesu. Kakvo je uživanje gledati Tadića na velikoj sceni izlišno je više govoriti. Ono čime se svetska javnost bavi dan nakon velike pobede Holanđana jesu lude brojke koje Srbin iz meča u meč nadograđuje. I deluje kao da nema nameru da se zaustavi.

Izabrane vesti

Tadiću je 30 godina i on definitivno igra fudbal života. Ako je neke dileme i bilo više je nema. Prošle sezone bio je brutalan (38 golova i 24 asistencije na 56 utakmica - brojke za Zlatnu loptu, samo da se radi o nekoj jačoj ligi i većoj reputaciji), pomislili su mnogi da ove neće moći da ponovi nešto slično, međutim kako je krenulo (8 golova i 10 asistencija na 15 mečeva)... Sveukupno, otkako je došao u Ajaks: 71 utakmica, 46 pogodaka, 34 asistencije. I kapa dole. 

Još sinoć smo pisali kako je Dušan Tadić "umešan" u 56 golova Ajaksa postignutih od starta prošle sezone u prvenstvu Holandije i Ligi šampiona (33 gola i 23 asistencije), a na taj podatak možemo da dodamo još jedan koji srpskog asa svrstava rame uz rame sa najvećim zvezdama evropskog fudbala. Ili bolje reći iznad svih. 

Ovo su činjenice potkrepljene brojkama: Dušan Tadić je trenutno najkreativniji fudbaler Evrope!

Ponovo je kao graničnih uzet start prošle sezone, zaključno sa sinoćnjim utakmicama. U tom periodu Tadić je asistirao u šest navrata, više od Lionela Mesija i Memfisa Depaja (po četiri), odnosno Tonija Krosa i Rahima Sterlinga (po tri). Takođee, "desetka" Ajaksa nema pravu konkurenciji kada su u pitanju kreirane šanse u istom periodu - 43. Niko od preostalih navedenih igrača nema ni 40. Najbliži Tadiću je Nemac Toni Kros sa 38. Mesi ih ima čak deset manje...

Zbog svega što radi u dresu slavnog kluba iz Amsterdama Dušan Tadić krupnim koracima gazi ka tituli legende Ajaksa. Uostalom, istorijske brojke koje se tiču Kopljanika to nedvosmisleno govore. Recimo, za manje od sve sezone srpski as uspeo je da se probije u TOP 10 najboljih strelaca Ajaksa u evrokupovima! Sa 12 pogodaka u 24 utakmice Tadić drži 10. poziciju. Ako ovako nastavi - a pred njim su sigurno bar još dve, tri sezone vrhunskog fudbala - pod uslovom da ostane na Amsterdam areni, nije isključeno da bi mogao da prestigne i najveću klupsku legendu, jednog od najboljih igrača u istoriji fudbala - Johana Krojfa. Krojf je drugi na toj večnoj listi sa 23 pogotka. Prvi Jari Litmanen sa 26. Svi ostali u TOP 10 ne bi trebalo da budu krupan zalogaj za Tadića. Džon Bosman, Pit Kajzer, Rude Gels, Luis Suarez, Soren Lerbi, Klas Jan Huntelar - niko mu ne beži više od sedam golova.

Ako govorimo samo o Ligi šampiona (od 1992, bez kvalifikacija), Tadić je treći najbolji strelac Ajaksa u istoriji kluba (zajedno sa Ibrahimovićem i Šeneom) sa šet postignutih pogodaka. Ispred njega samo su Patrik Klajvert (9) i Jari Litmanen (20).

I još jednom - kapa dole, majstore.  

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara