Vukašinović i Stanojević (©Starsport)
Vukašinović i Stanojević (©Starsport)

Duel prepletenih sudbina

Vreme čitanja: 4min | ned. 15.09.24. | 08:05

Stanojević, Vukašinović i Marković protiv „svojih“, ali ima ih još koji će doći na „sastanak sa emocijama“ u Zaječaru tokom meča OFK Beograd – Partizan

Dueli OFK Beograd i Partizan u prošlosti su nosili prefiks „gradski derbi“ i često odisali nezivesnošću, čak i u vreme kad je Parni valjak izgledao moćnije nego danas i bio vladar domaćeg fudbala. Danas, u oči meča osmog kola Mozzart Bet Superlige (19 časova, TV Arena Premium 1) situacija je drugačija.

Romantičari su prošli kroz najveću krizu u klupskoj istoriji, igrali u trećem rangu, suočeni sa neizvesnošću hoće li klub uopšte postojati, sve do uspona i povratka u društvo najboljih, gde za sada ostavljaju dobar utisak.

Izabrane vesti

Partizan je sa druge strane, uništen spolja i iznutra. Od nekada velikog kluba ostalo je samo ime, više ne predstavlja strah i trepet čak ni u domaćim okvirima. Crno-beli samo zbog istorije imaju ulogu favorita u ovoj utakmici, ali ako pogledate formu, a ona kaže da Parni valjak na prethodnih šest mečeva nije pobedio nijednom i da je postigao samo dva gola, pitanje je koliki.

Bez obzira na sve, duel u Zaječaru će ispreplitati sudbine bivših igrača i trenera, nekad u jednom, sad angažovanih u drugom klubu. Sportske i ljudske staze ukrstiće ljudi čije je fudbalsko putešestvije povezano i sa OFK Beogradom i sa Partizanom.

Za početak, sadašnji šef struke tima iz Humske, Aleksandar Stanojević je igračku karijeru počeo u Partizanu, da bi posle igara u Majorki i povratka u srpski fudbal u dresu Obilića na leto 1997. obukao dres upravo – OFK Beograda. Posle godinu dana se vratio među crno-bele, a pred kraj karijere ponovo obukao plavo-beli dres. Zanimljivo, Stanojević je trenersku karijeru počeo upravo u OFK Beogradu gde je radio u mlađim kategorijama.

Karijera Stanojevićevog prvog saradnika Branka Vukašinovića je usko vezana za Staru Karaburmu. Imao je samo 26 godina kad je imenovan za pomoćnog trenera, da bi četiri leta kasnije, 1997, postavljen za glavnog trenera, a godinu posle vraćen na mesto pomoćnika. Upravo u periodu od 1997. do 1999. Vukašinović je sarađivao sa Stanojevićem, da bi se kasnije na Omladinski stadion vraćao još dva puta. Više od 20 godina kasnije, uloge su se obrnule. Učenik je preuzeo palicu učitelja. Stanojević se u septembru 2020. vratio u Humsku, a za pomoćnika izabrao je upravo Vukašinovića. Njih dvojica sarađuju i aktuelnom mandatu.

Zatim, Saša Marković. Momak rodom iz Brusa je u mlađim kategorijama igrao za Partizan, da bi potom prešao u OFK Beograd gde se igrački afirmisao, što je ljudima iz Humske bio signal da ga vrate u junu 2011. Sa Partizanom je osvojio titulu, a trener mu je u prvom delu sezone 2011/12. bio upravo – Aleksandar Stanojević. Dok je za reprezentaciju Srbije do 19 godina odigrao dve utakmice. Obe u periodu kad je pomoćni trener za taj uzrast bio – Branko Vukašinović. Iskusni vezista se prethodne sezone vratio na Karaburmu posle 12 godina i bio jedan od ključnih činilaca u povratku OFK Beograda u društvo najboljih. I danas će na svoje!

Baš kao što jedne i druge svojata Milan Smiljanić. Letos je zatvorio krug: počeo je karijeru u Partizanu, okončao na Staroj Karaburmi, a onda se posvetio trenerskom poslu i bio saradnik Sima Krunića u doba kad je OFK Beograd kroz Mozzart Bet Prvu ligu krčio put ka eliti. I onda je Lola preuzeo omladince crno-belih. Pasionirani ljubitelji fudbala sigrno se sećaju da Smiljanić nije bio egzekutor, ali je jedan od retkih golova postigao baš protiv Romantičara. I tako obradovao, pazite sad, Aleksandra Stanojevića, sa kojim je sarađivao u prva dva mandata šefa stručnog štaba na Topčiderskom brdu. Beše to marta 2011. za trijumf 2:1, u poslednjim trenucima meča na kome je za OFK Beograd precizan bio Milan Rodić.

To nije sve: Stanojevićev takmac biće Simo Krunić, koji je u karijeri 19 puta vodio timove protiv Partizana, a slavio samo jednom. Sad Krunić u kadru, osim pomenutog Saše Markvovića, ima i igrače koji nisu dobili šansu da se dokažu u Humskoj: štoper Stefan Obradović, vezista Miljan Momčilović, krilni napadač Slobodan Stanojlović, špic Vasilije Grbović, a tu je i iskusni centralni defanzivac Nikola Vujadinović, nekoliko puta dovođen u vezu sa crno-belima.

Mnogima će se putevi ukrstiti u Zaječaru. Bez jasne slike ko je bliži trijufu. Uostalom, od poslednjeg duela dva tima prošlo je osam i po godina, Romantičari su slavili na Vračaru 2:1 i to posle preokreta.

Zapanjujuće deluje podatak da su se prilikom prethodnog susreta na terenu našla trojica igrača koja će izrasti u aktuelne reprezentativce Srbije. Svi su došli sa crno-bele strane Topčiderskog brda: Veljko Birmančević kao starter, Dušan Vlahović i Saša Lukić u ulozi rezervista tima koji je u februaru 2016. godine čak poražen od Romantičara u čijoj ekipi nije bilo nijednog iole ozbiljnog imena.

Da li će neko zasvetlucati na stadionu Kraljevica?

PIŠE: Nemanja RAKANOVIĆ

MOZZART BET SUPERLIGA - 8. KOLO

Petak

Spartak - IMT 2:0 (1:0)

/Todoroski 15, 58/

Subota

Vojvodina - Železničar 2:0 (2:0)

/Petrović 9, Seri 43/

Crvena zvezda - Napredak 2:0 (1:0)

/Duarte 29 penal, Ivanić 47/

Mladost Lučani - Radnički Kragujevac 2:1 (0:1)

/Pejović 48 penal, 55 penal - Evandro 11/

Nedelja

17.00 (2.95) Novi Pazar (3.40) Čukarički (2.40)

19.00 (5.80) OFK Beograd (3.90) Partizan (1.60)

19.00 (5.60) Tekstilac (3.70) TSC (1.65)

Ponedeljak

20.00 (4.10) Jedinstvo Ub (3.50) Radnički Niš (1.90)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

FK PartizanOFK BeogradMozzart Bet SuperligaAleksandar StanojevićSaša Marković

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara