Edinson Kavani (©Reuters)
Edinson Kavani (©Reuters)

Duel nekadašnjih šampiona Južne Amerike: Boka je sila samo na Bombonjeri

Vreme čitanja: 3min | čet. 15.08.24. | 23:05

Plavo-žuti noćas (02.30) uz huk s tribina dočekuje Kruzeiro u prvom meču osmine finala Kopa Sudamerikane. Kavani i Merentijel zaduženi za golove kod argentinskog velikana

Tradicionalni učesnik kontinentalnih takmičenja i prošlogodišnji vicešampion Kopa Libertadores, Boka Juniors noćas (02.30) u sklopu osmine finala Kopa Sudamerikane na svom stadionu Alberto Hose Armando u Buenos Ajresu ugostiće Kruzeiro, takođe nakadašnjeg dvostrukog prvaka kontinenta i povratnika na međunarodnu scenu.

Budući da je u solidnoj fazi, uz domaći faktor i zaglušujuću buku Bombonjere, Boka veruje u dobar rezultat. Dok je Kruzeiro u potrazi za samopouzdanjem posle blagog gubitka performansi poslednjih nedelja.

Izabrane vesti

Polazeći od dva uzastopna remija u argentinskoj Profesionalnoj ligi, Boka Juniors se i dalje pojavljuje kao favorit u pred ovaj duel, upravo zbog svoje tradicionalne i dodatne snage kada je u pitanju igra pred svojim navijačima, budući da je tim naviknut da igra ovako važne utakmice na međunarodnoj sceni. U prethodnoj fazi, iliti baražu, ekipa Đenovljana se suočila sa veoma kvalitetnim timom Independijente del Valjea iz Ekvadora, koji je posle rane eliminacije iz Kopa Libertadores prebačen u takmičenje koje važi za stepen niže na kontinentalnoj sceni. Boka je tom prilikom slavila ukupnim rezultatom u dvomeču od 1:0.

Sa povratkom Markosa Roha, ali van startne postave, jer je nedavno počeo sa redovnim treninzima posle oporavka od povrede, Dijego Martinez već ima na umu u kakvoj će fotrmaciji njegov tim nastupiti u prvom meču osmine finala Kopa Sudamerikane. Pre svega, treba napomenuti da je plan trenera da zadrži startnih jedanaest kao u meču protiv Independijente Rivadavija odigranom prethodnog vikenda u sklopu 10. kola Profesionalne lige u kojem je viđen zaista slab kolektivni učinak, pri nerešenom ishodu od 1:1.

02.30: (2,30) Boka Juniors (3,10) Kruzeiro (3,40)

Sigurna promena će biti povratak defanzivca Kristijana Leme, koji je iza sebe ostavio nelagodnost u mišićima. Druga varijanta u formaciji Boke ima veze sa desnim krilnim igračem. Brajan Agire nije zadovoljio svojom poslednjim nastupom u Mendosi, pa je Martinez odlučio da šansu pruži Habesu Saralegiju, kome je to prirodna pozicija za razliku od predhodnika koji je više orijentisan ka ofanzivi. Sam napad, već neko duže vreme je rezervisan za urugvajski dvojac koji čine Edison Kavani i Miguel Merentijel.

Na poslednjih pet utakmica u svim takmičenjima, plavo-žuti su zabeležili dve pobede, tri remija, bez poraza, pobedivši Banfild i Independijente del Valje, pored remija sa Independijente Rivadavijom, Barakas Sentralom i takođe sa Institutom. Međutim, oni kao domaći tim povećavaju tempo, imaju veoma dominantne brojke. Na primer, pobedili su u pet od poslednjih šest utakmica, bez poraza u poslednjih 12 utakmica na Bombonjeri.

Kruzeiro, s druge strane, na ovaj meč stiže pod pritiskom i zbog loših rezultata koje je tim ostvario prošle nedelje. Iako su imali sezonu za pohvalu, tim Fernanda Seabre je posrnuo u poslednje dve utakmice, ostvarivši samo jedan bod uz takođe samo jedan postignut gol. Na kraju krajeva, Lisice su se do pre samo sedam dana hvalile 100 odsto uspehom kao domaći tim u nacionalnom takmičenju, međutim, u poslednja dva okršaja su frustrirali svoje navijače tako što su, prvo doživeli poraz od Fortaleze, a zatim odigrali nerešeno bez golova u lokalnom klasiku protiv Atletiko Mineira.

Iako Kruzeiro nije pobedio drugu utakmicu zaredom, ovaj duel je još jednom učinio da njihov odbrambeni sistem zasluži pohvale, jer je to bio treći put u poslednja četiri meča da je napustio teren bez primljenog gola. Na posledjih deset nastupa van svog terena, tim iz Belo Orizontea je ostvario četiri pobede, uz jedan nerešen ishod, ali su u istom periodu pretrpeo čak pet poraza.

23.55: (1,48) Atletiko Paranaense (4,10) Belgrano (7,50)

Stavljajući dva velikana južnoameričkog fudbala licem u lice, duel između Boke Juniors i Kruzeira takođe uključuje dve ekipe koje ne prolaze kroz dobar trenutak u sezoni. Podsećanja radi, poslednji okršaj između ovih velikana na Bombonjeri, u sezoni 2018 Kopa Libertadores, završen je pobedom domaćina od 2:0.

(Piše: Đorđe RADONJIĆ)

KOPA SUDAMERIKANA – OSMINA FINALA (PRVI MEČEVI)

Utorak

Uačipato - Rasing Klub 0:2 (0:1)

/Martinez 32, Kintero 89pen/

Sreda

Bragantino - Korintijans 1:2 (0:2)

/Elinjo 56 - Đovane 6, Manjo 14/

Rosario – Fortaleza 1:1 (1:1)

/Sandez 6 – Marinjo 2/

Četvrtak

LDU Kito – Lanus 1:2 (1:2)

/Arse 14 – Perez 23, Moreno 45+1/

Palestino – Independijente Medeljin 2:2 (0:1)

/Roman 48, Benitez 50 – Varela 41, 90+4/

23.55: (1,48) Atletiko Paranaense (4,10) Belgrano (7,50)

23.55: (1,50) Libertad (4,10) Amelijano (7,00)

Petak

02.30: (2,30) Boka Juniors (3,10) Kruzeiro (3,40)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Južna AmerikaBoka juniorsKopa SudamerikanaKruzeiroEdinson Kavani

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara