Drama za titulu do poslednjeg minuta: Fensi klub je prvak Švedske! (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sub. 02.11.19. | 15:28

Osma titula za Jurgorden

Jedna od najdramatičnijih sezona u istoriji švedskog fudbala je završena borbom za titulu do poslednjeg minuta. Na kraju, prvi je kroz cilj prošao Jurgorden i osvojio osmu titulu u klupskoj istoriji.

Do poslednjeg kola je trajala trka utroje između Jurgordena, Malmea i Hamarbija, a do pretposednjeg je čak i AIK kao četvrti klub imao legitimne šanse za titulu. Ma kraju je Jurgorden remijem (2:2) sa Norčepingom u gostima završio sezonu sa samo jednim, ali i te kako vrednim, bodom više od Malmea i Hamarbija koji su se nadali porazu lidera. Malme je danas deklasirao Erebro u gostima sa 5:0, Hamarbi je sa 3:1 na svom terenu savladao Haken, ali nisu dočekali lepe vesti Norčepinga. Da je kojim slučajem Jurgorden poražen i da su sva tri kluba završili sa istim brojem bodova, prvak bi bio Malme jer bi odlučivala gol-razlika. Malme je sezonu završio sa gol-razliko +50, Hamarbi sa +36, a Jugorden sa +34. Dakle, šampion bi bio treći da nije izvukao bor protiv Norčepinga u poslednjem kolu...

Izabrane vesti

A malo je nedostajalo da Jurgorden ne osvoji taj bod titule vredan. Norčeping je imao svoju računicu... Nadao se porazu AIK-a uz koji bi pobedom nad Jurgordenom izborio četvrto mesto i plasman u Evropu. A nije isključeno i da je Malme premirao fudbalere Norčepinga.

I posle samo 15 minuta igre, sve je mirisalo na senzacionalnu završnicu švedskog šampionata. Norčeping je vodio 2:0 protiv Jurgordena, a Malme je vodio 2:0 protiv Erebroa.  

Skokovi crnogorskog reprezentativca Seada Hakšabanovića su bili kobni po Jurgorden. Prvo je Hakšabanović u 8. minutu dobro skočio na prvoj stativi posle kornera i skrenuo loptu taman toliko da padne na nogu Lauritsenu koji ju je ubacio u gol, a potom je Crnogorac sjajno reagovao na centaršut Nimana u 14. minutu i duplirao prednost. Fudbaleri Jurgordena i nekoliko hiljada njegovih navijača na stadionu su bili blagom nokdaunu.

Do kraja poluvremena je poveo i Hamarbi protiv Hakena, a mreže u Norčepingu i Erebrou se više nisu tresle do odlaska na odmor. Na poluvremenu je Malme bio šampion, Hamarbi drugi, a Jurgorden tek treći... Sve je stalo u poslednjih 45 minuta sezone. Trener Jurgordena nije paničio i pravio korenite promene na pauzi. Ušao je vezista Ajdarević umesto veziste Edvardsa, a posle pet minute igre u drugom poluvremenu vezista Karlstorm je osle odbijene lopte iz kornera uhvatio fantastičan volej i postigao golčinu koja je udahnula život gostima.

Trener Jurgordena je tada odmah reagovao i povećao pritisak na domaći tim uvođenjem iskusnog napadača Emira Kujovića. Upravo je Kujović u 65. minutu asistirao za gol Buje Tureja koji se sjajno snašao na petercu i izjednačio. Napadač iz Sijera Leonea je ovu sezonu proveo u Jurgordena kao pozajmljen igrač belgijskog Sent Trona i eksplodirao je. Sa 15 golova je završio sezonu kao prvi strelac lige. Šteta za Jurgorden što će ostati bez njega...

U međuvremenu je Malme do vrha napunio mrežu Erebroa, Nikola Đurđić je doneo Hamarbiju novo vođstvo protiv Hakena, ali Jurgorden je sa bodom u Norčepingu sve držao u svojim rukama. Pokušali su domaći da pritisnu svim silama do kraja, ali se lider odbranio i zadržao bod koji mu je doneo titulu na opšte oduševljenje nekoliko hiljada navijača koji su posle poslednjego sudijskog zvižduka poleteli na teren da proslave titulu čekanu 14 godina.

Jurgorden je osmom titulom u klupskoj istoriji izbio na četvrto mesto večne liste švedskog fudbala po broju titula. Prestigao je Helsinborg, a ispred su lider Malme sa 23 titule odsnosno Geteborg i Norčeping sa po 13 titula.

Ova titula Jurgordena je došla prilično neočekivano. Očekivalo se da se Malme kao najmoćniji klub i najjači tim u zemlji prošeta do titule. Očekivalo se da mu prošlogodipnji šampion AIK i vicešampion Norčeping budu najveći konkurenti, ali malo ko je očekivao da Jurgorden prvi protrči kroz cilj.

Jurgorden nije bio favorit čak ni u svom gradu. AIK kao najpopularniji klub Stokholma je bio favorit, Hamarbi kao klub sa najodanijom navijačkom bazom i nekim posebnim šmekom koji mu daju „jugovići“ je takođe bio bolje kotiran, ali je na kraju Jurgorden sve iznenadio.

Za Jurgorden se kaže da je „fensi“ klub s obzirom da korene vuče iz centra Stokholma i da za njega navijaju viša klasa i poslovni ljudi. Nema toliko navijača kao AIK i Hamarbi, nije zanimljiv klub poput njih, ali je uspeo da superdramatičnu sezonu završi kao šampiona.

U kvalifikacijama za Ligu šampiona sledećeg leta kreće od prvog kola i najverovatnije neće biti nosilaca. Pitanje je i kakav tim će tada imati... Buja Turej će se najverovatnije već u decembru vratiti u Belgiju kada mu ističe pozajmica, a mladi fudbaleri poput veziste Karlstorma, norveškog golmana Bratvajta ili norveškog defanzivca Vitrija bi mogli da odu u neke jače klubove.

U kvalifikacije za Ligu Evrope idu Malme i Hamarbi, kao i pobednik nacionalnog kupa Haken. 

ŠVEDSKA 1 - POSLEDNJE 30. KOLO

AIK - Sundsval 2:1 (0:0)
Erebro - Malme 0:5 (0:2)
Falkenberg - Eskilstuna 1:0 (0:0)
Hamarbi - Heken 4:1 (1:0)
Helsingborg -Elfsborg 1:2 (0:1)
Geteborg - Estersund 7:1 (2:1)
Norćeping - Jurgorden 2:2 (2:0)
Sirijus - Kalmar 3:0 (0:0)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara