(©Radnički Niš)
(©Radnički Niš)

Drama na Čairu – Radnički bez golmana do pobede nad Spartakom

Vreme čitanja: 5min | ned. 22.09.24. | 21:19

Zbog Drinčićevih netaktičnih izmena i povrede Manojlovića, u poslednjih 25 minuta na gol je morao Radivoj Bosić, ali su Nišlije i sa igračem manje pogodile za konačnih 3:2

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Niša)

Kad god igraju Radnički i Spartak, uzbuđenja su neizbežna, konačan ishod teško predvidiv, ali ovakav sadržaj odavno nije viđen. Radnički je već nakon desetak minuta igre imao sigurno vođstvo od 2:0 golovima Trivantea Stjuarta i utaban put ka četvrtoj uzastopnoj pobedi na domaćem terenu ove sezone, ali je u drugom poluvremenu umalo viđeno „samoubistvo“ njegovog trenera Nikole Drinčića.

Izabrane vesti

Vršio je pogrešne i vrlo netaktične izmene, ispucao kvotu od pet izmena već u 66. minutu pri rezultatu 2:1, samo par minuta kasnije ostao bez pobvređenog golmana Strahinje Manojlovića, pa je među stative morao Radivoj Bosić. Spartak je izjednačio, ali Ivelja je uspeo da postigne gol, spasi svog trenera i donese veliko slavlje na prvoj ovosezonskoj utakmici na Čairu – 3:2.

Kad se dolazi u goste, ako je u kući postavljen novi tepih, red je da se izuješ. Čuli to fudbaleri Spartaka i na Čairu u uvodnoj fazi meča prošli kao - bosi po trnju. Punih osam kola čekao je Radnički Trivantea Stjuarta. Nije baš bio beznačajan njegov doprinos u igri u polju u dosadašnjem toku prvenstva, ali reakcije ispred protivničkog gola – ono što mu je pre svega u opisu posla – dovele su u ozbiljnu sumnju u njegove golgeterske kvalitete. A onda je, ove večeri, eksplodirao.

Samo što je počeo treći minut meča, pobegao je svojim čuvarima i stuštio se u kazneni prostor, sa leđa ga je srušio Nemanja Ćalasan, a sudija Ivan Stamenković pokazao je prstom na belu tačku, a kapitenu Subotićana direktan crbveni karton.

Delovalo je da bi utakmica već tog momenta mogla da bude rešena, ali poziv iz VAR sobe uticao je na arbitra da preinači samo ovu drugu odluku. Ćalasanu je poništen crveni i pokazan žuti karton, no penal je ostao. Loptu je prigrabio Stjuart i konačno raznbio maler u belom dresu Reala sa Nišave.

Bilo je to u sedmom minutu, a samo četiri minuta kasnije, korner je sa leve strane izveo Jovan Nišić, Jamajkanac se zaleteo i glavom zakucao loptu u mrežu. Za čitavu prošlu sezonu, Radnički je dao samo jedan gol posle kornera (bio je to autogol Partizana), a u dosadašnjem toku Mozzart Bet Superlige već dva. Još jedan segment u kojem je ekipa značajno napredovala pod komandom Nikole Drinčića.

Nišlije su se zadovoljile ranim vođstvom i malo se povukle, dosta disciplinovano se branile, opredelivši se za igru iz tranzicije, gde su u nekoliko navrata mogle da ugroze protivnika da su bile preciznije u ključnom dodavanju. Beše jedan opasan udarac Bosića, koji je Vulić odbranio, ali je naknadno signaliziran ofsajd. I u tom segmentu istakao se Trivante Stjuart koji je odlilno kontrolisao loptu i bio vrlo raspoložen za igru.

Ovako, Spartak nije bio previše opasan, iako je imao veliki broj kornera. Vidljivo više od saigrača da nešto promeni trudio se Andrej Todoroski, otkrivao se, tražio loptu, preuzimao odgovornost, ali njegova dva pokušaja sa distance završila su preko ili pored gola, baš kao i udarac Mijailovića desnim spoljnim felšom sa desnog krila.

Izvršio je Drinčić čak tri izmene na početku ili u ranoj fazi drugog poluvremena, jedna od njih bila je naizgled rezonska – opterećen žutim kartonom, Andreja Stojanović je ostao u svlačionici, na njegovo mesto ušao je Etongu, ali se baš na tom delu terena u 57. minutu pojavio krater u odbrani Radničkog, koji je iskoristio Ilija Babić i rezantnim udarcem prepolovio minus svog tima.

Nedugo zatim, nervozni Drinčić vrši još dve izmene, na opšte iznenađenje vadi iz igre Stjuarta, ali, što je za nastavak priče mnogo važnije, ispunjava kvotu od pet dozvoljenih izmena. Nije prošlo ni nekoliko minuta, a golman Strahinja Manojlović teže se povredio. Dugo mu se ukazivala pomoć, nije mogao da nastavi utakmicu, pa je Radnički ostao sa deset igrača na tarenu, a bez klasičnog golmana, pošto je Manojlovićeve rukavice uzeo – Radivoj Bosić.

Ceh je plaćen u 82. minutu, Vojo Ubiparip ostao je sam na drugoj stativi, a njemu to teško brane i najbolji golmani u ligi. I onda, kada je sve slutilo na totalni preokret, posle prekida pred golom Spartaka, Jamkam je vratio loptu u kazneni prostor, Ivelja je bio na ivici ofsajda, ali sa one strane koja je njegovom timu donela benefit.

Radnički se junački branio i – odbranio. Učvrstio se u gornjem delu tabele i ostvario četvrtu pobedu u poslednjih pet mečeva. Još jednu na karakter, koji i jeste rukopis mladog trenera. A iz grešaka se uči, one idu uz neiskustvo, ove večerašnje njegova ekipa nije skupo platila.

RADNIČKI – SPARTAK 3:2 (2:0)

/Stjuart 7pen, 11, Ivelja 86 – Babić 57, Ubiparip 82/

Niš

Stadion Čair

Gledalaca: 1.500

Sudija: Ivan Stamenković (Beograd)

Žuti kartoni: Stojanović, Ilić (Radnički), Ćalasan, Pereira, Mijailović, Bogićević (Spartak)

RADNIČKI (4-4-2): Manojlović 6 – Đo 7, Vojnović 7, Jamkam 8, Stojanović 6.5 (od 46. Etongu 5.5) – Nišić 6 (od 46. Stajić 6), Terzić 6.5 (od 53. Ilić 6.5), Belaković 6 (od 66. Ivelja 7), Bosić 7.5 – Jurukov 6, Stjuart 8 (od 66. Tanko 6).

SPARTAK (3-4-3): Vulić 6 – Mijailović 6, Ćalasan 5.5, Kolarić 6.5 – Babić 7, Bogićević 6 (od 74. Dunđerski), Pereira 5.5 (od 63. Mijić 6), Bijelović 6 – Todoroski 7, Atule 5 (od 46. Palasios 6), Ubiparip 6.5.

Igrač utakmice: Trivante Stjuart (Radnički) 8.

MOZZART BET SUPERLIGA SRBIJE - 9. KOLO

Subota

Čukarički - Jedinstvo Ub 2:1 (0:1)

/Tufegdžić 51, Vinisijus Melo 55 – Mitrović 17/

TSC - Novi Pazar 5:2 (0:0)

/Jovanović 49, Đakovac 52, Pantović 63, Stanić 67, Ćirković 68 – Antvi 65, Opara 83/

Napredak - Mladost 1:2 (1:2)

/Stoiljković 39 - Pejović 7pen, Andrić 24/

Nedelja

Radnički Niš - Spartak 3:2 (2:0)

/Stjuart 7pen, 11, Ivelja 86 - Babić 57, Ubiparip 82/

IMT - Vojvodina 0:3 (0:0)

/Seri 52, 69, Poletanović 65pen/

20.00 (2,45) Železničar (3,40) OFK Beograd (2,85)

Ponedeljak

17.00 (1,65) Radnički 1923 (3,70) Tekstilac (5,60)

19.00 (5,10) Partizan (3,60) Crvena zvezda (1,73)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Radnički NišSpartak SuboticaMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara