Rafael Varan (©AFP)
Rafael Varan (©AFP)

Došlo vreme za kraj velike karijere: Rafael Varan rešio da se povuče sa terena

Vreme čitanja: 2min | sre. 25.09.24. | 09:55

Francuz zbog povreda odigrao samo jednu utakmicu za Komo od početka sezone

Posle 14 godina vrhunskog fudbala, Rafael Varan je saopštio kraj karijere. Le Parizijen je najavio, a 31-godišnji štoper potom i saopštio odluku javnosti, donetu zbog sve češćih povreda.

Trofejni Francuz letos je kao slobodan igrač prešao iz Mančester Junajteda u Komo, na poziv Seska Fabregasa, međutim, od početka sezone odigrao je samo jednu utakmicu. Bilo je to u Kupu Italije, protiv Sampdorije još 11. avgusta.

Izabrane vesti

Učestali problemi sa kolenom očigledno su dojadili sjajnom defanzivcu, koji je i pre desetak godina, po dolasku u Real Madrid, imao problem sa meniskusom zbog kog je duže odsustvovao sa terena.

Varan je karijeru počeo u Lansu, ali je već sa 18 godina otišao u Real Madrid za 11.000.000 evra. Tokom 10 godina u Kraljevskom klubu osvojio je četiri Lige šampiona i tri Primere, uz kupove, superkupove i četiri titule klupskog prvaka sveta, a 2021. je prešao u Mančester Junajted za 40.000.000 evra.

Na Old Trafordu ga nije sačekao baš sređen i organizovan klub kao što je nekada bio, pa je za tri sezone imao priliku da se raduje samo po jednom peharu FA kupa i Liga kupa.

Nakon poraza od Argentine u fantastičnom finalu Svetskog prvenstva 2022, Rafael Varan je odlučio da se povuče iz nacionalnog tima. Za Francusku je odigrao 93 utakmice, pomogavši joj da postane svetski šampion 2018. Te godine je i bio u najboljem timu sezone po izboru UEFA, kao i u najboljem timu Lige šampiona.

Ostaće francuski štoper upamćen kao jedan od najboljih defanzivaca svog vremena...

"Potrebna je ogromna doza hrabrosti da se slušaju srce i instinkt. Želje i potrebe su različite stvari. Padao sam i ustajao hiljadu puta, ali ovaj put je vreme da stanem... Voleo sam da se borim za sebe, za svoje klubove, svoju zemlju, saigrače i navijače svakog kluba u kom sam igrao... Igrati na najvišem nivou je uzbudljivo iskustvo. Testira svaki nivo vašeg tela i vašeg uma. Emocije koje doživljavate nemoguće je naći bilo gde drugo. Kao sportisti nikada ne prihvatamo neuspeh. To je naša priroda i ono što nas pokreće. Ne kajem se i ne bih ništa menjao. Osvojio sam više nego što sam mogao da sanjam, ali pored priznanja i trofeja ponosan sam što sam se, bez obzira na sve, uvek držao svojih principa i bio pošten", navodi se između ostalog u Varanovom saopštenju.

Francuz je najavio i da će ostati u Komu, ali ne kao igrač. Nije, ipak, želeo u ovom trenutku da otkriva koju će imati ulogu...


tagovi

Rafael VaranKomoReal MadridMančester Junajted

Obaveštavaj me

Real Madrid
Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara