Dobro jutro, Barselono: Odlični smo, igramo dobro, idemo na Ligu šampiona, jurimo Real... Na pravom smo putu

Vreme čitanja: 4min | pet. 07.02.20. | 09:56

Nastavak „crnog meseca“, Albina poruka Abidalu i strah od Mesijeve klauzule

San Mames – mesto Barseloninog stradanja. Na premijeri prvenstva poraz, u četvrtfinalu Kupa kralja poraz. Oba puta golovima pred kraj, tako da Katalonci nemaju vremena da odgovore. Kad se budu svodili računi pred kraj maja lako bi moglo da se ispostavi da je Atletik Bilbao najveća kost u grlu aktuelnog prvaka Španije.

Baš zbog tog neuspeha u trci za bodove zaostaju tri koraka za liderom Real Madridom, a odavno se nije desilo da kraljevski klub u ovoj fazi prvenstva bude na čelnoj poziciji. Plus, ostali su bez šanse da se bore za jedan pehar. Na sve to, ne baš ubedljiva igra, kadrovski problemi i narušeni odnosi na relaciji igrači-rukovodioci prete da u najosetljvijem delu sezone uruše ambicije kluba projektovanog da osvaja pehare.

Izabrane vesti

Mada, bar u javnim nastupima izgleda kao da se niko na stadionu „Nou Kamp“ zbog toga nije potresao, iako čelnicima verovatno nije prijatno da gledaju ekipu u poziciji na koju nisu navikli.
Obrabrili su me ambicija i stav koji smo pokazali u Baskiji. Uverili su me da smo spremni za nastavak La Lige i Lige šampiona. Uspeh će doći. Fokusirani smo na ta dva takmičenja, s tim da moram da pohvalim još jednom ambiciju i odnos prema igri svih momaka. Zaslužili smo da prođemo“, kao da mu je sve potaman, pokušava da smiri navijačko nezadovoljstvo Đozep Marija Bartomeu, predsednik Barselone.

Pažnja će se pomeriti na nastavak La Lige (Blaugrana u nedelju gostuje bivšem klubu Kikea Setjena, Betisu) i Lige šampiona (dvomeč sa Napolijem), ali sa ovakvom formom (tri prvenstvena meča na strani bez pobede), mučenjem na većini susreta u poslednje vreme malo ko može da bude optimista. Svi vide da problemi postoje, samo se struka ne uzrujava. Bar ne javno.
Zaslužili smo da budemo u polufinalu. Pogotovo što smo u drugom poluvremenu kontrolisali utakmicu. Mark Andre ter Štegen maltene nije imao nijednu odbranu, ni priliku da interveniše sve do gola u nadoknadi, posle čega nije bilo vremena za reakciju. Dobro smo igrali, bili superiorni, ali nam je nedostajao završni udarac. Vremenom će sve doći na svoje. Žao mi je što nam kup ne ostavlja priliku za revanš, međutim, sve je u Bilbau bilo dobro izuzev eliminacije. Zadovoljan sam. Napravili smo iskorak, u nameri da unapredimo igru. Mnogi će gledati samo rezultat, ja obraćam pažnju na druge stavri. Ovo je pravi put“, miran je strateg Kike Setjen.

Otkako je seo na klupu, Barsa jeste dobila četiri od šest utakmica, ali se mučila na Ibici, izgledala umorna u Valensiji (0:2), nedorečeno u Bilbau (0:1). Potrebna joj je iskra koja bi je pokrenula, a ne u ovom tunelu po kome tumara – nema.
Rezultat jeste uvek najvažnji, mada važna su i osećanja. Tim je prikazao visok nivo fudbala, bio dominantan. Odigrali smo utakmicu baš kako smo želeli, jedino što nismo uspeli da iskoristimo nijednu priliku. Moramo da čestitamo rivalu, sposobnom da, razliku od nas, postigne gol“, dodao je Setjen.

Nije ni njemu lako. Od početka godine Barsa je u problemu na svim poljima. „Crni mesec“, kako je katalonska štampa krstila dešavanja u klubu, ogleda se u porazima od Valensije i eliminaciji iz Kupa kralja, zlokobnoj sudbini Luisa Suareza i Usmana Dembelea (povređeni verovatno do kraja sezone), infoeriornosti rukovodilaca da pronađu novog napadača na tržištu, optužbama direktora Erika Abidala da su pojedinci trenirali smanjenim intenzitetom kod prethodnog trenera Ernesta Valverdea, odgovoru Lionela Mesija da Francuz kaže tačno na koga je mislio...
Mi igrači i stručni štab dajemo sve za ovaj tim. Dovoljno go... bacaju na nas spolja, ne moramo mi unutra jedni druge da gađamo, već da se postaramo da ih izbacimo. Abidal je bio igrač, vole ga navijači i zato mora da zna šta se dešava u svlačionici. Mora da zna šta igrači osećaju. Moramo da pomažemo jedni drugima“, rekao je levi bek Đordi Alba.

Nešto u Barseloni mora da se menja. Ostane li ovako teško će se tim izvući iz očigledne krize. Što je možda i prirodno, jer posle dve titule prvaka Španije možda je red da Real vrati krunu. Neće to toliko zaboleti navijače koliko bi mogao eventualni odlazak Lionela Mesija. Argentinac je iznerviran što je uprava stala na stranu Erika Abidala, što ga nije smenila posle intervjua u kome je kolektivno optužio igrače da su zabušavali kod Valverdea, te mediji – doduše, engleski i italijanski, pre svih – navode da bi mogao na koncu sezone da iskoristi klauzulu koja mu omogućava da godinu dana pre isteka ugovora ode. I to bez obeštećenja. Malo je klubova koji bi mogli da priušte njegovu platu – najčešće se ponminju Mančester Siti i Pari Sen Žermen – ali bez obzira što trenutno svet briju o toj mogućnosti, teško je zamisliti da Barselona ostane bez kapitena.

Mada, ko zna. Ako se problemi nastave, a niko ih ne reši...

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara