TSC Arena (@Starsport)
TSC Arena (@Starsport)

Dobri rezultati, dobra i matematika: TSC kupio za manje od 200.000, zaradio 7.550.000 evra

Vreme čitanja: 4min | pon. 08.01.24. | 14:28

A, imaće u Bačkoj Topoli koga da prodaju i u bliskoj budućnosti

/Od dopisnika iz Bačke Topole/

Pruža TSC odlične rezultate na terenu: treći je na tabeli Mozzart Bet Superlige, može da se pohvali činjenicom da je ekipa sa najmanje primljenih golova, prethodne sezone klub iz Bačke Topole bio je vicešampion Srbije, igrao je Ligu Evrope... Na sve to ne izostaje učinak na transfer pijaci, vrlo bitnoj stavci u modernom fudbalu.

Izabrane vesti

Klub iz malog mesta na severu Srbije je za kraće od pet godina, koliko je član elite, uspeo da napravi dobar posao i na polju dovođenja i prodaje fudbalera. Letos je oboren klupski rekord i postavljen domaći zadatak za većinu fudbalske Srbije transferom Petra Ratkova u Salcburg za 5.000.000 evra, a sada je i prodaja Josipa Ćalušića obezbedila ozbiljan plus za TSC, jer je hrvatski defanzivac doveden bez obeštećenja 2021. iz slovenačkog Celja, a u Japan se seli za 300.000 evra.

Prvi zvučniji transfer klub iz Bačke Topole napravio je u januaru 2021. kada Je Vladimir Silađi prodat južnokorejskom Gangvongu za 150.000 evra. Brzonogi centarfor je u sezoni 2019/2020 postigao 16 pogodaka u pohodu Topolčana na Evropu, dok je prethodno igrao za niželigaša ČSK iz Čelareva, odakle je i došao na sever Srbije i sa ekipom uspeo da od trećeg ranga i Srpske lige Vojvodina stigne do Mozzart Bet Superlige. Pomenuti iznos dostigla je i prodaja Aranđela Stojkovića u Partizan prošlog leta. Univerzalac i osvajač Kupa sa Vojvodinom takođe je u Bačku Topolu stigao kao slobodan igrač, pa je na pomenutom dvojcu klub zaradio 300.000 evra bez uloženog novca za obeštećenje.

Društvo Vladimiru Silađiju u napadu, kao i na vodećem mestu liste strelaca, pravio je Nenad Lukić. Sadašnji napadač Đera je u Bačku Topolu došao iz Inđije u momentu dok su se oba tima borila za ulazak u elitu. Blistao je u ubedljivoj pobedi nad Topolčanima (4:0), pa su ga dobre partije u zeleno-belom dresu preporučile stručnom štabu na čijem čelu se tada nalazio pokojni Zoltan Sabo. Nije poznato koliko je obeštećenje plaćeno za dovođenje Nenada Lukića (pominjala se cifra između 50.000 i 100.000 evra), jer je u tom trenutku imao još pola godine ugovora sa tadašnjim klubom. Međutim, uspeo je TSC da zaradi lepu svotu na prodaji svog napadača za čije usluge je mađarski Honved izdvojio 350.000 evra. I dalje se njegov transfer kotira na poziciji broj tri kada su u pitanju rekordne prodaje tima iz Bačke Topole.

Još jedan kapitalac koji je iz Inđije stigao u TSC je i Mihajlo Banjac. Mladi centralni vezista imao je u trenutku dolaska na stolu ponudu Crvene zvezde koju je odbio, javno priznavši da je za manju platu, a zbog veće minutaže došao u Bačku Topolu. I nije pogrešio. Svega 100.000 evra je plaćen njegov prelazak u redove budućeg vicešampiona Srbije, ustalio se Banjac u prvoj postavi Topolčana i vrlo brzo postao nosilac igre. Zato i ne čudi što je ruski Krasnodar za njega izdvojio 1.600.000 evra plus bonuse. Bez razmišljanja su u taboru tima iz Bačke Topole prihvatili ponudu, koja je značila da će na prodaji ofanzivnog veziste klub zaraditi minimum 16 puta više od cifre izdvojene za njegov dolazak.

Sve navedeno „počistio“ je prošlog leta Petar Ratkov. Dugo se pričalo o odlasku visokog napadača, koji je u Bačku Topolu došao iz FK DIF iz Beograda, kao golobradi mladić bez minuta u seniorskom fudbalu. Šansu je dobio kod Mladena Krstajića, a eksplodirao je u drugom delu sezone 2022/2023 i bio jedna od uzdanica u pohodu na drugo mesto koje je TSC osvoji prošle godine. Pričalo se o Parmi, Anderlehtu, klubovima iz Engleske, Empoliju, ciframa koje su se kretale od jednog do dva miliona evra. Nakon toga je usledila rekordna prodaja i domaći zadatak za ostatak klubova u Srbiji. Petar Ratkov je postao igrač Salcburga za 5.000.000 evropskih novčanica, te će mnogo vode proteći Dunavom dok neki tim u Srbiji ne napravi sličan posao, a da to eventualno ne budu Crvena zvezda ili Partizan.

A, ima još toga u svom arsenalu tim iz Bačke Topole. Za Veljka Ilića se interusuju mnogi evropski klubovi, pa će i bilo kakva njegova eventualna prodaja biti finansijski plus za TSC. Ifet Đakovac je doveden za svega 55.000 evra iz Zlatibora, dok su za njega već stizale ponude i do 500.000 evra koliko je nudio Konjaspor. Tu je i Nemanja Stojić (došao iz Metalca bez obeštećenja), kao i mladi Vukašin Krstić (bio u omladincima Crvene zvezde, došao kao slobodan igrač). Ne treba zaboraviti ni potencijale poput Miloša Pantovića, Mateje Đorđevića i Petra Stanića, za koje je vicešampion Srbije platio obeštećenje, ali bi sigurno u slučaju ponude iz inostranstva ponovo Topolčani napravili za sebe pozitivnu matematiku.

NAJVEĆI TRANSFERI IZ BAČKE TOPOLE

Petar Ratkov (Salcburg) 5.000.000 evra

Mihajlo Banjac (Krasnodar) 1.600.000

Nenad Lukić (Honved) 350.000

Josip Čalušić (Kašima) 300.000

Aranđel Stojković (Partizan) 150.000

Vladimir Silađi (Gangvon) 150.000


tagovi

TSC Bačka TopolaMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara