"Dorija"
"Dorija"

DOBAR JE MALI: Dorija - savršena kombinacija snage, brzine, osećaja za igru i tehnike

Vreme čitanja: 4min | uto. 15.07.14. | 13:45

Ovaj 19-godišnji Brazilac je pažnju privukao sa 88 nastupa za Botafogo, jednim za A selekciju Brazila, nošenjem kapitenske trake u omladinskoj reprezentaciji i podizanjem nekoliko trofeja

DorijaSkoro svake sedmice se pojavi vest o novom mladom napadaču, krilnom igraču ili vezisti koji teroriše protivničke odbrane i kojem se predviđa svetla budućnost. Tu i tamo se provuče neki bek, pa čak i golman, ali štopera nigde na vidiku. Nije to samo do medija i navijača koji prirodno teže ka onima koji tresu mreže, već u Evropi vlada veliki deficit na toj poziciji. Najbolje to znaju u Barseloni, jer Katalonci godinama muku muče sa dovođenjem zamene za Pujola, ali i drugi imaju sličnih problema. Klubovi sa Starog kontinenta su zato odlučili da uvezu kvalitetnog centralnog odbrambenog igrača iz Brazila! Od Apenina, preko Azurne obale i Pirineja, pa do Ostrva, menadžeri i skauti pominju jedno ime – Dorija.

Ovaj 19-godišnji Brazilac je pažnju privukao sa 88 nastupa za Botafogo, jednim za A selekciju Brazila, savršenim fizičkim predispozicijama, odličnom tehnikom, nošenjem kapitenske trake u omladinskoj reprezentaciji i podizanjem nekoliko trofeja. Botafogo ima pravu „zlatnu koku“ koja bi već ovog leta mogla da mu snese 22.000.000 evra, a vrlo lako je tu sreću mogao da ima Gremio.

Izabrane vesti

Mateus Dorija Makedo se kao dečak bavio futsalom, kao i većina njegovih vršnjaka u Sao Gonsalu i Rio de Žaneiru. Klub iz Porto Alegrea je spazio mladića na jednom turniru i pokušao da ga uvede u svet velikog fudbala, ali je Dorija polomio prst na nozi i morao da napravi dužu pauzu. Potom su predstavnici Botafoga, popularne Usamljene zvezde, sačekali njegov oporavak i ugrabili priliku, te je mladi igrač prve korake na terenu sa prirodnom travom napravio noseći crno-beli dres.

Priključen je prvom timu već u januaru 2012, zbog povrede saigrača, ali je debitovao četiri meseca kasnije, a posle toga je još – za tinejdžera neverovatnih – 87 puta branio boje kluba iz Rija. Usledio je i poziv za omladinsku reprezentaciju Brazila, a posle nekog vremena je zaradio i kapitensku traku. Sa ovom selekcijom je iskusio kako je to podizati trofeje, jer je dva puta osvajao internacionalni turnir u Tulonu za igrače do 20 godina. Verovatno najlepši trenutak u karijeri Dorija je doživeo kada je od Luisa Felipea Skolarija dobio poziv za utakmicu A reprezentacije Brazila. Za Selekao je debitovao protiv Bolivije aprila 2013. godine. Verovalo se da u ranoj fazi karijere neće nakupiti mnogo nastupa u žutom dresu, ali posle istorijskog demoliranja od strane Nemačke Brazilce čekaju veliki rezovi koji bi mogli u potpunosti da promene lice reprezentacije, pa bi Dorija mogao da pravi društvo Markinjosu ispred sigurno novog golmana. Njemu ne bi bio problem ni da bude rezerva, jer je izjavio da se ugleda na Tijaga Silvu.

Juventus je prvi pikirao Doriju. Još 2012. italijanski mediji su tvrdili da je posao blizu finalizacije, ali je Stara dama ostala praznih ruku uprkos lošoj finansijskoj situaciji u Botafogu. U „pomoć“ nekada moćnom klubu su došli razni investitori koji su otkupili čak 60 odsto Dorijinog ugovora, te brazilski klub neće zaraditi punih 22.000.000 evra – koliko iznosi izlazna klauzula u njegovom ugovoru – kada štoper bude napustio klub. „Udvarača“ sada ima na pretek – Milanu su Seržinjo i Sedorf preporučili mladog fudbalera, a u igri su još Monako, Porto, Napoli, Udineze, Čelsi, Barselona, Totenhem i Arsenal. Uprkos velikom interesovanju Botafogo je do sada mudro odbijao ponude i podizao mu cenu. Ipak, finansije kluba su u kritičnom stanju, igrači nisu dobijali plate nekoliko meseci i Dorijina selidba u Evropu je neminovna.

Štoper je spreman za taj skok, u to nema sumnje. Na Starom kontinentu skoro da nema tinejdžera defanzivca koji ima više iskustva u igranju sa starijim kolegama, a Dorija je to počeo da radi još sa 17 godina. Rođen da bude sportista, ovaj Karioka je visok 188 centimetara, ima veoma dug i hitar korak, a iako možda na prvi pogled deluje mršavo, rad u teretani se isplatio, pa mladog Brazilca krase mišići zbog kojih bi se postideli mnogi prekaljeni evropski igrači. Da Dorija bude savršena kombinacija snage, brzine, osećaja za igru i tehnike postarala se njegova prošlost u futsalu, gde svaki igrač mora da bude „mekan“ na lopti i sposoban da odigra tačan pas. Sa 88 zvaničnih utakmica u nogama, od kojih je osam bilo u Kopa Libertadores, Botafogov mladi štoper ima sigurnost da organizuje napade ekipe, da šalje duge lopte, kao i da sam povuče napred ako se za to ukaže prilika.

Ovo je neophodno za vrhunske štopere današnjice. Zato je i PSŽ učinio Davida Luiza najskupljim odbrambenim igračem u istoriji, ali to ne znači da je Dorija zaboravio šta mu je primarni posao. Seče napade protivnika „kao mator“, nimalo se ne libi oštrih duela i impozantno deluje u vazduhu. Pored visine ima i odličan skok, kao i trzaj glavom, tako da je koristan i u svom, ali i u protivničkom šesnaestercu. Pritom je ošišan do glave, pomalo deluje zastrašujuće, a u domovini ga porede se čuvenim Lusiom.

DORIJA

Klub: Botafogo
Rođen: 8. novembra 1994. u Sao Gonsalu (Brazil)
Reprezentacija: Brazil
Visina: 188 cm
Trenutna cena: 22.000.000
S kim ga porede: Lusio
Pozicija: štoper

Piše: Miloš Stanković
milos.stankovic@mozzartbet.com


tagovi

dobar je mali

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara