Jovan Čađenović (desno) je sa Suduvom igrao protiv Crvene zvezde (©Starsport)
Jovan Čađenović (desno) je sa Suduvom igrao protiv Crvene zvezde (©Starsport)

Do titule vode partizanovac, Holanđanin sa afričkim i Nemac sa španskim prezimenom

Vreme čitanja: 3min | pon. 24.07.23. | 11:15

Panevežis je hit dosadašnjeg toka šampionata Litvanije, a priliku da se vrati na lidersku poziciju ima ovog ponedeljka od 19 časova, kada mu u goste dolazi trećeplasirani Šjauljaj

Fudbalski klub Panevežis, koji postoji osam godina, na dobrom je putu da se ove godine po prvi put nađe na litvanskom tronu. Uoči susreta 23. kola šampionata Panevežis je na deobi prvog mesta sa Žalgirisom, imaju po 52 poena, ali je aktuelni prvak odigrao dva meča više.

Po svemu sudeći, ove godine će se šampionska trka u Litvaniji lomiti između ta dva tima. Trećeplasirani Šjauljaj, sa kojim se Panevežis sastaje ovog ponedelja (19 časova), ima devet poena manje i odigran meč više. Jedina je ekipa koja još ima šansu da uhvati priključak, četvrtoplasirani Hegelman ima samo 31 poen.

Izabrane vesti

Panevežis je u odličnoj seriji od šest uzastopnih pobeda u domaćem prvenstvu. Sve te pobede je nanizao bez primljenog gola, a poslednji tim koji ga je zaustavio bio je Žalgiris još u maju, kada ga je savladao sa 2:1. Bio je to jedini poraz tima iz istoimenog grada, petog najvećeg u Litvaniji.

Odigrao je Panevežis dve utakmice manje, odložio ih je zbog obavezama u kvalifikacijama za Ligu konferencije. Tamo je bio uspešniji u dvomeču sa Milsamijem iz Moldavije, u Litvaniji su odigrali 2:2, potom je kao gost slavio sa 1:0, pa je po prvi put uspeo da eliminiše nekoga u Evropi. Prethodno je, u tom istom takmičenju, 2022. izgubio baš od Milsamija (2:0), a sezonu pre toga eliminisala ga je Vojvodina sa dve pobede od po 1:0.

19.00: (1,95) Panevežis (3,30) Šjauljaj (3,80)

Deluje da prethodnih sezona Panevežis nije bio tako jak kao sada. Ima nekoliko vrlo interesantnih fudbalera, poput nekadašnjeg školarca Partizana Jovana Čađenovića, bivšeg omladinskog reprezentativca Crne Gore. Ovaj defanzivni vezista, koji je karijeru gradio preko Bežanije, čačanskog Borca i Metalca iz Gornjeg Milanovca u Panevežis je stigao u septembru prošle godine. Ove sezone je odigrao 22 utakmice, postigao je tri gola i zabeležio jednu asistenciju.

Najzvučnije ime u timu je bivši fudbaler Ajaksa Džefri Sarpong. Krilni napadač iz Holandije, koji vuče poreklo iz Gane, član je litvanskog tima od februara 2021. godine. Pre toga je igrao za Real Sosijedad, NAC Bredu i Ksanti, a ove sezone je najbolji asistent ekipe sa osam asistencija na 21 utakmica, a uz to ima i četiri postignuta pogotka.

Ovog leta je došao još jedan igrač koji je pokazivao ogroman talenat u omladinskim danima, ali kvalitet nije potvrdio na seniorskom nivou – nekadašnji mladi reprezentativac Nemačke Federiko Palasios. Ovaj 28-godišnji vezista španskog porekla i prezimena došao je bez obeštećenja iz Viktorije Keln, a prethodno je igrao za Lajpcig, Nirnberg i Regensburg.

Sa klupe ih trenira italijanski strateg Đino Letijeri, koji je najveći deo karijere proveo u Nemačkoj. Vodio je, između ostalih, Arminiju Bilefeld i Duizburg, a u Litvaniju je došao u septembru prošle godine.

Panevežis je do sada osvojio dva trofeja. Najpre je 2020. godine bio najbolji u Kupu Litvanije, a zatim je na početku naredne sezone osvojio i Superkup te zemlje. U prvenstvu je najbolji uspeh zabeležio prošle sezone, zauzimanjem trećeg mesta.

Proiv Šjauljaja je ove sezone Letijerijev tim igrao dva puta. U Penevežisu 1. aprila je trijumfovao sa 3:1, dok su 21. maja na Šjauljajevom terenu odigrali 0:0.

LITVANIJA 1 – 23. KOLO

Petak

Žalgiris – Suduva 4:0 (0:0)

/Karašima 52, Vaca 62, 76, Kazlauskas 65/

Subota

Dainava – Kauno Žalgiris 1:1 (0:0)

/Sorokin 83 – Dapkus 90+6/

Nedelja

Džijugas – Riterjaj 2:2 (1:2)

/Ankudinovas 42, Badmus 90+6 – Handžić 6, Filipavičijus 44/

Ponedeljak

19.00: (1,95) Panevežis (3,30) Šjauljaj (3,80)

Utorak

18.00: Banga – Hegelman

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Litvanija 1PanevežisJovan Čađenović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara