©Starsport
©Starsport

Dirigent evropskog orkestra sa Banovog brda

Vreme čitanja: 4min | pet. 26.05.23. | 18:05

Arhitekta igre Čukaričkog ovog proleća pokazao da je vitalni i neizostavni deo tima, a posebno je zablistao protiv Crvene zvezde i Partizana

Esencija fudbalske inteligencije Marka Docića stala je u dva gola Crvenoj zvezdi i Partizanu u utakmicama velikog značaja po Brđane. Plejmejker i lider Čukaričkog pokazao je ovog proleće još jednom da je igrač koji može da individualnim kvalitetom donese prevagu i povede tim u željenom smeru. Upravo u tim susretima ekipa sa Banovog brda imala je priliku da stekne realnu predstavu o tome šta je čeka tokom jeseni u Evropi imajući u vidu da će klubovi sa kojima će odmeriti snage u okviru grupne faze UEFA takmičenja približno biti ranga dva naša najveća kluba.

Da bi bili konkurentni internacionalnim rivalima Brđani će morati da značajno zaoštre snage i umiju igrački kadar, međutim jedna od uloga oko koje neće imati glavobolje je definitivno zadatak plejmejkera. Godinama unazad Docić se afirmisao kao neizostavni deo postave Čukaričkog, igrač zbog kojeg je svaki prekid Brđana pola gola, ali i fudbaler koji drži konce igre u svojim rukama. Smirenost i uvek ispravan izbor razlog su zbog kojeg pord kapitena Čukaričkog smelo i sigurno deluju i mladi igrači pa je u Ljutice Bogdana sjajno delovao Igor Miladinović koji nastavlja stazom prethodno utabanom stopama Stefana Kovača, Nikole Petkovića i mnogih drugih centralnih vezista kojima je sazrevanje značajno olakšano uz sjajnog fudbalskog arhitektu.

Izabrane vesti

Uprkos povredama koje su protkale prethodne sezone, a nisu ga zaobišle ni u aktuelnoj takmičarskoj godini, Docić je uspeo da odličnim igrama ove jeseni potvrdi da je na svojoj poziciji krem superligaškog društva. Uspeo je 30-godišnji fudbaler da sa 13 golova i 11 asistencija u aktuelnoj sezoni demontrira značaj uloge koju ima u timu Dušana Kerkeza i potvrdi da će upravo oko njega biti konstruisan tim za najveći evropski izazov u klupskoj istoriji.

Činjenicu da nije među najbržim igračima Brđana nekadašnji član Radničkog iz Obrenovca, Srema i Javora, idealno je neutralisao plejmejkerskim kvalitetima, dok su zbog njega prekidi Čukaričkog važan adut. Bilo da centaršutevima traži pred golom najviše igrače na čelu sa Badamosijem, Tošićem i Kovačevićem, ili da sam direktnim udarcem traži put do mreže, Docić je doprineo da rivali znatno opreznije vagaju odluke na svojoj trećini terena i sa više opreza prave prekršaje i lopte izbijaju u korner.

Fudbalski IQ Docić je juče pretočio u novi gol za pamćenje, pa mu je kao delimična uteha posle poraza ostala činjenica da je postigao jedan od najlepših golova na stadionu Rajko Mitić u režiji gostiju.

"Postoji negde ta uteha, makar kod mene. Pokazao sam da gol protiv Partizana nije slučajnost. Drago mi je da sam juče postigao gol iz kornera, čini mi se prvi takav na Marakani od Piksijevog", kazao je Docić i dodao: "Znali smo šta nas očekuje, Zvezda je iskusna ekipa, zna da igra ovakve utakmice. Mi, sa druge strane, izašli smo sa četiri bonusa u poslednjij liniji. Imali smo svoje šanse, mogli možda i da povedemo 2:0, ali smo posle 1:1 pali psihološki i vrlo brzo primili drugi gol. Imali smo šansu posle prekida u 82. minutu, ta stativa... Lopta je izašla iz gola i tu je bio naš kraj".

Širinu Docićeve vizije oslikava i gol protiv Partizana kojim je Čukarički stigao do pobede (1:0) i pred početak plej-ofa obezbedio povoljniju poziciju, a vezni fudbaler istakao je da mu je nešto lepši gol koji je postigao u Ljutice Bogdana. Neočekivani pokušaj direktno iz kornera ostao je kao ukras odličnog izdanja, a kapitan Brđana istakao je da ponovni sličan pokušaj ne bi imao isti efekat.

"Borjan se već za sledeći korner povukao i bilo bi suludo. Potom smo iz kornera imali i šansu za 2:0, Tošić je skočio, ali je Dragović sa gol linije izbio loptu. Tada da smo postigli gol, verovatno da bismo se dodatno podigli, a i 2:0 je teško stići".

Svesni kvaliteta centralnog veziste članovi srtručnog štaba oslonili su se na Docića i pružili mu veliku slobodu u kreaciji igre. Pred utakmicu sa Partizanom kapiten Čukaričkog je imao sugestiju da pokuša da iznenadi golmana, dok je juče sličan potez izveo samoinicijativno.

"Oliver Kovačević, trener golmana, mi je rekao da probam protiv crno-belih. Pokušao sam i postigao gol. Večeras nisam imao savetodavca, osetio sam da može da se desi i uputio udarac", rekao je Docić.

Utakmica sa Radničkim iz Kragujevca predstavljaće priliku da Brđani pobedom spuste zavesu na vrlo dobru sezonu i očuvaju šansu u borbi za drugo mesto (za šta im je potreban poraz od TSC-a protiv Vojvodine), a potom sledi reorganizacija u kojoj je jedino sigurno da će Docić biti dirigent evropskog orkestra Čukaričkog.



tagovi

Marko DocićČukarički

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara