Garniture Dinama iz Kijeva za sezonu 2024/2025 (©Dinamo Kiev)
Garniture Dinama iz Kijeva za sezonu 2024/2025 (©Dinamo Kiev)

Dinamo na skeneru: Šest reprezentativaca, nacionalistički dresovi i poznato ime bez iskustva na klupi

Vreme čitanja: 4min | sre. 19.06.24. | 13:49

Šta znamo o rivalu Partizana u 2. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona?

Kijevski Dinamo i Partizan su stari znanci, a opet, vicešampion Ukrajine će crno-belima verovatno da bude totalna nepoznanica po pitanju mnogo toga. Zbog vojne intervencije Rusije koja traje već skoro dve i po godine mnogo znakova pitanja stoji iznad kluba iz Kijeva, prvog rivala Partizana u kvalifikacijama za Ligu šampiona (23/24. i 30/31 jul).

Na jedno smo brzo dobili odgovor – gde će se igrati prva utakmica? Iz Partizana je stigla potvrda da će meč da se igra u Lublinu, u Poljskoj.

Izabrane vesti

Naravno, odmah je bilo jasno da se neće igrati u Kijevu, da je opcija neka od komšijskih zemalja. Prošle sezone Dinamo je bio domaćin na stadionu Rapida u Bukureštu, ali sada će igrati ipak u Poljskoj.

Za razliku od Šahtjora i Dnjepra 1, prošle godine Dinamo nije izdržao dugo na međunarodnoj sceni. Samo do plej-ofa za Ligu Evrope. Eliminisao je u 3. kolu Aris (2:2, penalima 6:5), ali ga je potom pobedio Bešiktaš (4:2).

To je bio prvi put posle 17 godina da Dinamo nije igrao grupnu fazu u nekom od UEFA takmičenja. Prethodno mu se to desilo još u sezoni 2005/2006, kada ga je Tun izbacio u kvalifiakcijama za Ligu šampiona. Između te dve eliminacije najuspešnija mu je bila sezona 2008/2009, kada je igrao polufinale Kupa UEFA. Od svih klubova Starog kontinenta, zaustavio ga je najveći rival Šahtjor.

Detalj sa prošlog susreta Dinama i Partizana (©Starsport)Detalj sa prošlog susreta Dinama i Partizana (©Starsport)

Suprotno od Šahtjora, Dinamo se uvek više oslanjao na domaće igrače nego na strance. Tako ni sada nema velikog broja fudbalera koji nemaju ukrajinski pasoš. U momentu dok se obavljao žreb u Nionu samo dva strana igrača je imao na platnom spisku, 25-godišnjeg Nigerijca Benita i 21-godišnjeg Senegalca Sambu Dijala. Obojica igraju kao krila.

Međutim, očekuju se pojačanja u narednih mesec dana. Jedno je praktično već pred potpisom, 23-godišnji kolumbijac Brajan Sebaljos. Ovaj štoper je član brazilske Fortaleze, a prethodnih godinu dana je proveo na pozajmici u kolumbijskom Junioru. Doduše, u nedavno završenoj Aperturi nije imao veliku minutažu, zabeležio je samo osam nastupa tokom proleća. Sebaljos je već na završnim pregovorima, Dinamo će Brazilcima morati da plati 1.500.000 evra na ime obeštećenja.

Prva zvezda kijevskog kluba je Andrej Jarmolenko, nekadašnji napadač Vest Hema i Borusije iz Dortmunda. Sada već 34-godišnji Jarmolenko se prošlog leta vratio iz Al Aina (Ujedinjeni Arapski Emirati), ali nije uspeo da pomogne klubu da se skine Šahtjor sa trona. Njegovih osam golova i pet asistencija bili su dovoljni samo za drugo mesto, sa dva boda manje od tima iz Donjecka, a 12 više od Krivbasa.

Andrej Jarmolenko (©Reuters)Andrej Jarmolenko (©Reuters)

Kapiten je 31-godišnji vezista Vitalij Bujalski, a na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj Dinamo ima šestoricu reprezentativaca Ukrajine. To su golman Georgij Bušćan, defanzivac Oleksandar Timčik, veziste Jarmoleko, Voldimir Bražko i Mikola Šaparenko, te napadač Vladislav Vanat. Videli smo kako su debitovali u Nemačkoj, Rumunija ih je deklasirala sa 3:0.

Trener Kijevljana je proslavljeni ukrajinski golman Oleksandar Šovkovski. Ovaj 49-godišnjak je čitavu igračku karijeru proveo u Dinamu, a od prošle godine je šef stručnog štaba. Od trenerskog iskustva ima još pet godina rada u reprezentaciji (2018-2023) kao pomoćnik Andreju Ševčenku i njegovom nasledniku Oleksandru Petrakovu.

Oleksandar Šovkovski (©Reuters)Oleksandar Šovkovski (©Reuters)

Dinamo je najtrofejniji ukrajinski klub, bio je prvak Sovjetskog Saveza 13 puta, a Ukrajine u 16 navrata. Uz to ima i 22 nacionalna kupa, dva Kupa pobednika kupova (1975. i 1986) i jedan UEFA Superkup (1975). Poslednji trofej u vitrine je ušao 2021. godine, kada je osvojena dupla kruna.

Sa Partizanom se Dinamo sastajao četiri puta i uvek je pobeđivao. Bili su rivali 1976. godine u kvalifikacijama za Kup evropskih šampiona, bilo je tada 3:0 i 2:0 za bele, a potom su 2017. bili rivali u grupnoj fazi Lige Evrope. Tada je klub iz Kijeva slavio sa 4:1 kod kuće, odnosno 3:2 u Beogradu. Iz sadašnjeg tima Partizana, samo jedan fudbaler se našao tada na terenu protiv Ukrajinaca, prvo pojačanje crno-belih ovog leta Đorđe Jovanović. On je odigrao poslednjih 11 minuta beogradskog duela, na terenu je zamenio Ognjena Ožegovića pri rezultatu 2:2. Podsetimo, Partizan je tada na poluvremenu vodio sa 2:0…

Poznato je i u kakvoj opremi će na teren izaći ukrajinski fudbaleri. Pre žreba je klub otkrio sve tri garniture, a njima dominiraju motivi u bojama zastave Ukrajine. Znamo i da će u Lublinu biti velikog broja Dinamovih navijača, a da zbog kazne od prošle sezone Partizan u revanšu neće imati podršku sa tribina.



tagovi

FK PartizanDinamo Kijevkvalifikacije za Ligu šampionaĐorđe JovanovićAndrej JarmolenkoAndrij JarmolenkoŠovkovski Aleksandar

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara