©Reuters
©Reuters

Dinamo kaparisao mesto u novoj Ligi šampiona: Maksimir spreman za povratak elite

Vreme čitanja: 3min | uto. 20.08.24. | 22:59

Zagrepčani pogocima Pjace i Kulenovića stigli do pobede nad Karabagom (3:0) koja ih je približila plasmanu ue evropsku elitu

Deo novog formata Lige šampiona praktično izvesno biće i najčešći predstavnik zemalja bivše Jugoslavije - Dinamo iz Zagreba. Klub sa Maksimira savladao je na domaćem terenu Karabag 3:0 i tako napravio ogroman korak ka devetoj jeseni u evropskoj eliti.

Uspeli su Modri da naplate uvodnu inicijativu i povratničkim prvencem Marka Pjace stignu do prednosti u 29. minutu. Vodeći pogodak bio je povod Zagrepčanima da prepuste glavnu reč Azerbajdžancima i strpljivo vrebaju priliku da kazne spušten gard rivala, što je u završnici utakmice čak dva puta pošlo od ruke Sandru Kulenoviću.

Izabrane vesti

Raspoloženi džoker Sergeja Jakirovića u igru je ušao u 63. minutu, a 12 minuta kasnije je udvostručio prednost i potpuno urušio koncept gostiju. Rasturena defanzivna linija Karabaga ostavila je na vetrometini Fabijana Buntića, koji je čudom do kraja susreta poklekao samo još u 80. minutu kada je ponovo precizan bio Kulenović (3:0).

Pjaca, koji se posle sedam godina vratio na Maksimir, razgalio je navijače neposredno pred istek prvih pola sata igre. Sjajnom timskom saradnjom domaćin je napravio višak na desnom boku i prostor za šut krilnog fudbalera koji je prvi put gađao u golmana, ali je na odbijenu loptu uputio znatno precizniji šut.

U kojoj meri su singroni igrači šampiona Hrvatske videlo se i kod drugog gola prilikom idealne asistencije Baturine za Kulenovića koji je sjajan pas pretočio u gol za 2:0, dok je drugi gol rezerviste predstavljao kaznu za katastrofalnu reakciju odbrane gostiju. Dozvilili su igrači Karabaga rivalu da nekoliko puta zapreti u istoj akciji, a posle dva blokirana šuta lopta je stigla do Kulenovića koji je bio precizniji od saigrača.

Pokazao je šampion Hrvatske da je zreliji tim, dok su Azerbejdžanci demonstrirali da nisu izvukli pouke iz utakmice protiv Ludogoreca u kojoj nisu iskoristili niz šansi, ali su prošli nekažnjeno.

Mogli su Zagrepčani ranije da načnu Azere, ali i da ih dokusure četvrtim golom, ali ovo nije bilo veče Martina Baturine. Reprezentativac Hrvatske pogodio je prečku u 18. minutu posle uigrane akcije iz kornera, dok je u sudijskoj nadoknadi ponovo uzdrmao okvir gola, ali je tada u situaciji kada je lopta već bila viđena u mreži pogodio stativu.

Promašaji Dinamove desetke, ali i nekoliko propuštenih prilika Kulenovića da dođe do het-trika, samo su doneli ravnotežu kada su u pitanju neiskošrišćene velike šanse, pa je usled furiozne igre domaćina u poslednjih 15 minuta susreta u senku pao Krabagov period dominacije.

Osteće gostima povod da žale što makar jednom nisu matirali Nevistića i tako, ako ne promenili tok susreta onda barem očuvali tračak nade pred revanš. Ovako, uz tri gola razlike, deluje da je Azerbajdžancima potrebno čudo da spreče Dinamo da se deveti put plasira u grupnu fazu Lige šampiona, odnosno da se posle jedne sezone u Ligi konferencije vrati na elitnu scenu.

KVALIFIKACIJE ZA LIGU ŠAMPIONA – 4. KOLO (PRVI MEČEVI)

Utorak

Bode Glimt – Crvena zvezda 2:1 (0:0)

/Bjortuft 52, Matata 62 – Mimović 75/

Dinamo Zagreb – Karabag 3:0 (1:0)

/Pjaca 29, Kulenović 75, 80/

Lil – Slavija Prag 2:0 (0:0)

/Dejvid 52, Žegrova 76/

Sreda

21.00: (2,80) Dinamo Kijev (3,40) Salcburg (2,50)

21.00: (2,40) Malme (3,40) Sparta Prag (2,95)

21.00: (1,75) Midtjiland (3,60) Slovan Bratislava (4,90)

21.00: (4,10) Jang Bojs (3,50) Galatasaraj (1,90)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

KarabagDinamo ZagrebLiga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara