Fudbaleri Independijente Medeljina (©Reuters)
Fudbaleri Independijente Medeljina (©Reuters)

DIM posle dve decenije piše istoriju u Medeljinu

Vreme čitanja: 3min | sre. 25.09.24. | 23:05

Posle remija bez golova u Buenos Ajresu pre sedam dana kolumbijski Independijente noćas (02.30) protiv Lanusa juri trijumf za ulazak među četiri najbolja kluba u Kopa Sudamerikani

Jedan od retkih koji su preostali da brane fudbalsku čast ostatka južnoameričkog kontinenta usled dominacije argentinskih i brazilskih klubova, jeste kolumbijski Deportivo Independijente Medeljin koji će noćas (02.30) u revanš susertu četvrtfinala Kopa Sudamerikane, pred svojim nevijačima na stadionu Atanasio Žirardot, da ugosti Lanus, nekadašnjeg osvajača ovog takmičenja. Mreže su ostale da miruju u prvoj utakmici odigranoj pre sedam dana u južnom Buenos Ajresu, tako da bi eventualan trijumf neke od ekipa, značio direktan prolazak u polufinale, dok bi bilo koji nerešeni ishod, meč odveo u penal seriju.

Lanus je dominirao u prvoj utakmici, sa posedom lopte više od 60 odsto vremena, čime je vršio ogroman pritisak na rivala, sa dva poništena gola, ali na kraju nije uspeo da savlada odbranu Independijente, koja se tokom većeg dela utakmice nalazila na svojoj polovini. Oba tima su pokazala čvrstu odbranu, a Lanus je imao više udaraca, ali bez preciznosti. Mesto odluke biće u Kolumbiji, gde se Moćnici sa obronaka Kordiljera nadaju da će održati svoj neporaženi rekord kod kuće.

Izabrane vesti

Independiente Medeljin u ovaj duel ulazi dolazi iz odlične faze u Kopa Sudamerikani, u kojoj su demonstrirali solidan i konzistentan učinak tokom grupne faze. Sa 13 osvojenih bodova u šest utakmica, tim je autoritetom predvodio grupu A u kojoj su još bili Defensa i Hustisija, Olvejz Redi i Sesar Valjeho, ostvarivši šetiri pobede, jedar remi i samo jedan poraz. Ova kampanja se ističe ne samo po rezultatima, već i po ofanzivnoj snazi tima, koji je postigao impresivnih 16 golova, čime je dokazao efikasan napadački kapacitet, uz relativno čvrstu odbranu, primivši samo sedam golova.

02.30: (2,45) Independijente Medeljin (3,10) Lanus (3,15)

Više nego aktuelan rezultat iz prvog meča, Independijenteu pruža šansu koja mu se ukazala posle više od dve decenije. Tim Moćnika poslednji put se našao u polufinalu nekog kontinentalnog takmičenja još 2003. godine, kada su se za ulazak u finale Kopa Libertadores borili protiv tada veoma moćnog sastava Santosa, i bili poraženi ukupnim rezultatom 4:2 (3:2, 1:0). Tadašnju generaciju Moćnika predvodio je Alehandro Restrepo, tada kao kapiten, a danas kao trener ima priliku da svoj tim ponovo dovede u samu završnicu drugog po snazi kontinentalnog takmičenja.

U svom poslednjem duelu, igrajući kao domaći tim, napustili su teren poraženi od Tolime rezultatom 1:0. Bio je to jedini poraz koji je klub pretrpeo u poslednje četiri utakmice, uprkos uzbudljivim rezultatima u ovom periodu. Štaviše, to je bio treći put da nije postigao gol u poslednjih pet duela. Ipak, i pored poraza u prošlom kolu, prednost domaćeg terena i dalje uliva veliko samopouzdanje igračima Independijentea.

Uostalom, tim je u prethodnih deset mečeva pred svojom publikom, zabeležio šest pobeda, uz tri nerešena ishoda, sa samo jednim porazom. S druge strane, Lanus je izlašao iz odlične kampanje u Grupi G Kupa Sudamerikane, gde se pored Metropolitanosa, Kujabe i Garsilasa istakao kao lider, osvojivši 13 bodova u šest mečeva. Argentinski predstavnik je ostvario četiri pobede, uz jedan remi i jedan poraz. Tokom ove faze, tim se pokazao efikasnim i u napadu i u odbrani, postigavši 12 uz samo tri primljena gola.

Kada se analizira poslednja tri meča u gostima, da bi potkrepio predviđanje, Lanus nije postigao dobre rezultate, remizirajući 0:0 protiv Sarmijenta, 1:1 protiv Union de Santa Fea, i pretrpevši poraz od 3:0 u poslednjem meču protiv Urakana. Bio je to treći put u poslednje četiri utakmice da je Lanus napustio teren, a da nije uspeo da postigne gol. Iako je nedavno naišao na poteškoće, posebno u lokalnoj ligi, tim iz južnog Ajresa se nada da će iznenaditi Independijente Medeljin, Tim iz Buenos Ajresa je osvojio ovo takmičenja 2013. godine, a bio je vicešampion 2020. godine.

S obzirom na nepobediv niz kolumbijskog tima kod kuće, a koji je ipak posle deset utakmica prekinut prethodnog vikenda, i nedosledan Lanusov učinak u gostima, uloga favorita pred ovaj duel, dodeljena je domaćoj ekipi.

PIŠE: Đorđe RADONJIĆ

KOPA SUDAMERIKANA - ČETVRTFINALE (REVANŠI)

Sreda

Korintijans - Fortaleza 3:0 (0:0), prvi meč 2:0

/Romero 55, Koronado 59, Pedro Enrike 81/

Četvrtak

02.30: (2,45) Independijente Medeljin (3,10) Lanus (3,15), prvi meč 0:0

Petak

02.30: (1,80) Rasing (3,50) Atletiko Paranaense (4,70), prvi meč 0:1

02.30: (1,58) Kruzeiro (3,60) Libertad (7,00), prvi meč 2:0

***kvote su podložne promenama



tagovi

Južna AmerikaKopa SudamerikanaIndependijente MedeljinLanus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara