Hari Kejn (© Reuters)
Hari Kejn (© Reuters)

Devet godina umetnosti postizanja golova (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 05.11.20. | 20:48

Kako ga je samo „namirisao“ Hari Rednap

U napadu Džermejn Defo i Đovani dos Santos. Na klupi Hari Rednap. Već do kraja prvog poluvremena Totenhem je osigurao tri boda u Dablinu, samleo Šamrok u sezoni kad su Irci šokirali Partizan, taman da iskusni trenerski vuk sredinom decembra 2011. povuče logičan potez i pošalje na teren anonimnog 18-godišnjaka. Takvih je na desetine, ali ako se nekome na Ostrvu verovalo da zna da namiriše talenat onda je to prevejani Rednap. Imao je pravo. I-ha-haj je imao. Pogodak u nadoknadi za konačnih 4:0.

Početak brojanja. Jedan po jedan, sve do 200 na kupskom nivou. Prođe otad bezmalo devet godina, promenio je londonski klub i igrače (niko osim njega više nije u sastavu) i stadion, možda i filozifiju, samo tadašnji biser nije naviku da trese mreže. U Razgradu je pogodio opet, nagovestivši pobedu ekipe Žozea Murinja nad Ludogorecom u trećem kolu Grupe B Lige Evrpe, dajući povoda onima koji su ga u nedavno otvorenoj debati poredili sa Robertom Levandovskim, tvrdnjom da konkuriše za status najboljeg centarfora sveta.

Izabrane vesti

Utakmica 300 – golova 200.

Zar je potreban još neki dokaz vrednosti? Trajanja. Kvaliteta. Raznovrsnosti. Prevedeno na razumljivi jezik, meč i po potreban mu je da zatrese mrežu. Sigurno ga daje. Iz svih pozcija, na sve načine, u svim takmičenjima, bilo da ga čuvaju najbolji štoperi sveta, bilo da su mu rivali za planetarni fudbal, ipak, skromni defanzivci bugarskog prvaka.

Ukupno 36. put je savladao golmane u evropskim utakmicama. Tu je prosek još bolji, jer ih je odigrao tek 60. Ima još 149 preciznih hitaca u Premijer ligi, deset u FA kupu, pet u u Liga kupu. Pride, 32 za englesku reprezentaciju.

Do 200 pogodaka za klub trebalo mu je manje utakmica nego Tijeriju Anriju u dresu Arsenala (321) ili Alenu Šireru dok je igrao za Njukasl (385), te Vejnu Runiju iz Mančester junajteda (408). Produktivniji je samo Serhio Kun Aguero sa 293 susreta da bi spakovao 200 lopti u mrežu rivala Mančester Sitija.  

Na sve to, nije krvožedan, niti sebičan. Pre bi se reklo da je maestralan, večito u službi tima. U Bugarskoj je dokazao u akciji za 2:0, vrativši Lukasu Mouri asistenciju, iako je mogao sam da završi akciju. Deseto dodavanje saigračima od početka sezone dokaz je da je igrač koji ekipu stavlja na prvo mesto. Kao takav zaslužuje dubok naklon. Pogotovo navijača zagledanih u klupske almanahe, gde se kao bolje kotiraju samo Džimi Grivs (266) i Bobi Smit (208). Na "kotu dva" popeće se možda da kraja kalendarske godine, svetskog prvaka iz 1966. naredne ili one tamo godine.

Niko ne sumnja. Još samo 66 komada. Šta je to za gol-mašinu?

Dečak kog je promovisao Rednapkao nekad Frenka Lamparda – zove se Hari Kejn!

LIGA EVROPE, TREĆE KOLO

Grupa J

Ludogorec – Totenhem 1:3 (0:2)

/Kešeru 50 – Kejn 13, Moura 33, Lo Selso 62/

21.00 Antverpen - LASK



tagovi

TotenhemHari Kejn

Obaveštavaj me

Totenhem

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara