Rikardo, Natho, Kanga, Sanogo (©MN Press)
Rikardo, Natho, Kanga, Sanogo (©MN Press)

Derbi stranih pasoša

Vreme čitanja: 4min | sre. 31.08.22. | 09:28

Moglo bi da se desi da danas „autohtoni“ igrači budu manjina na terenu

Vrlo često kada selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković objavljuje spisak igrača na koje računa za utakmice dobije pitanje da li je „snimio“ nekog igrača iz Mozzart Bet Superlige kojeg bi mogao da pozove pod zastavu.

Piksi, naravno, odgovara diplomatskim rečnikom, jer ne želi da uvredi ni klubove, ni igrače, ali dela jasno govore da ne misli da u domaćim klubovima, a obično se misli na dva najveća, Crvenu zvezdu i Partizan, ima mnogo kandidata za dres najdražih boja.

Izabrane vesti

Na poslednjem spisku bio je Strahinja Eraković iz Crvene zvezde, dok su ranije pozive za kombinovanu reprezentaciju za azijsku turneju dobili – i to naknadno - Nemanja Jović i Željko Gavrić. Da su se navijači pitali, bilo bi tu mesta za Kataija, Rodića ili Zdjelara, koji je sad već u CSKA, ali Stojković, očigledno, ne deli njihovo mišljenje i smatra da na tim pozicijama ima bolje fudbalere na raspolaganju.

Nije u pitanju samo nedostatak kvaliteta igrača iz domaće lige za A reprezentaciju Srbije, već i nedostatak – kvantiteta. Ne, nije ovo priča o tome kako „zli stranci zauzimaju mesto našoj deci“, već konstatacija činjeničnog stanja: na današnjem 168. večitom derbiju biće u oba tima više igrača sa stranim pasošima nego ikada do sada! Čak može lako da se desi da i u Partizanu i u Zvezdi „autohtoni“ igrači budu – manjina.

Ako pogledamo sastave sa poslednjih utakmica u prvenstvu dobijamo sledeću sliku: u Partizanu su starteri bili crnogorski reprezentativac Igor Vujačić, reprezentativac BiH Siniša Saničanin, dvojica igrača iz Malija – Hamidu Traore i Fuseni Dijabate, dvojica igrača sa Zelenortskih ostrva – Andrade i Rikardo Gomeš i kapiten selekcije Izraela Bibars Natho. Od 11 startera čak sedmorica imaju pasoše nek druge zemlje i uglavnom su njihovi reprezentativci. Naravno, trojica tu imaju i državljanstvo Srbije, te se ne računaju de jure kao inostrani igrači, ali oni to suštinski jesu, loptu su počeli da šutiraju u nekim drugim zemljama. Šansu bi mogao da dobije i Holanđanin Kvinsi Menig, koji je u Kragujevcu ušao u igru s klupe.

Isti je slučaj kod Crvene zvezde. Jeste meč sa Javorom počela u malo izmenjenom sastavu, ali među starterima su bili: reprezentativac Kanade Milan Borjan, reprezentativac Austrije Aleksandar Dragović, gruzijski fudbaler Irakli Azarov, igrač sa Komorskih ostrva El Fardu Ben, Gabonac Gelor Kanga, vezista iz Zambije Kings Kangva, predstavnik Obale Slonovače bio je Seku Sanogo, dok je Ohi norveški fudbaler afričkih korena, mada je on već razdužio crveno-belu opremu.

Kao i u komšiluku, neki od pobrojanih igrača imaju i državljanstvo Srbije, te se ne računaju kao stranci u protokolu.

Na derbiju će se u tim vratiti verovatno, pored ostalih, Mirko Ivanić, kome je fudbalsko državljanstvo – crnogorsko. I zato ni njega Piksi Stojković ne može da vidi kao kandidata za reprezentaciju Srbije.

Zvezda ima još širu lepezu stranaca, pa se šansi da zaigraju na večitom derbiju nadaju i fudbaleri iz Gane Osman Bukari i Ibrahim Mustafa, kao i novajlija iz Malija Kalifa Kulibali.

Sve pobrojano nije nikakvo čudo, ni nenormalnost, nešto mimo sveta. Naprotiv, fudbalska globalizacija, koja je odavno osvojila Evropu, pokucala je i na vrata srpskih klubova, pogotovo dva najveća. Mladi i najtalentovaniji igrači još pre nego što im brada izraste odlaze preko granice, jedva stignuvši da ostave bilo kakav trag u domaćem prvenstvu, a njihovo mesto nema ko da popuni nego - stranci. O njihovom kvalitetu se redovno vodi diskusija, ali odgovor je uvek po onoj narodnoj „koliko para, toliko muzike“.

S druge strane, upravo stranci su poslednjih godina jako često bili junaci večitih derbija. I time postajali trajni miljenici navijača. Kao što su bili Dijara, Kleo, Moreira, Žuka, Tejgo, Everton, Leonardo, Tavamba ili Rikardo kod Partizana ili Kadu, Ugo Vijeira, Lućo Ibanjez, Kastiljo, Boaći ili Ohi kod Zvezde.

Kada se podvuče crta, pobeda jednako vredi tri boda, bilo da je strelac Rikardo ili Jović ili Kanga ili Katai . Jedino što će Piksi Stojković kandidate za državni tim morati da nastavi da traži na nekoj drugoj lokaciji, na nekim drugim utakmicama, a ne na večitom derbiju na Topčiderskom brdu.

MOZZART BET SUPERLIGA - 9.kolo

Utorak

Novi Pazar - Spartak Subotica 2:0 (1:0)

/Mijić 13, Nikčević 49p/

Napredak - Mladost GAT 1:0 (1:0)

/Šarić 21/

Vojvodina - Radnički Niš 3:0 (1:0)

/Baraj 22, Simić 51, Nikolić 82/

Sreda

16:30: (2.10) Javor (3.35) Kolubara (3.60)

16.30: (1.80) Voždovac (3.60) Radnik (4.60)

18.30: (1.53) TSC (4.00) Radnički (6.75)

20.00: (3.35) Partizan (3.20) Crvena zvezda (2.40)

Četvrtak

18.00: (1.53) Čukarički (4.10) Mladost (6.50)




tagovi

FK PartizanFK Crvena zvezda168. večiti derbiMozzart Bet Superliga

Obaveštavaj me

FK Partizan
FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara