(©HNK Hajduk)
(©HNK Hajduk)

Derbi sa Dinamom sporedna stvar: Potkopani temelji i kuća u plamenu, Hajduk radi protiv sebe

Vreme čitanja: 4min | pet. 13.09.24. | 11:01

Pobeda na Maksimiru može samo privremeno da gurne silne probleme u drugi plan, poraz bi pak izazvao pravi požar

Malo treba da bi se u Splitu sve zapalilo, da ga preplavi euforija. Ali, nje više nema, iščezla je, ali je plamen i dalje tu. U njemu je Hajdukova kuća potkopanih temelja, i sve što je građeno – mada je pitanje da li je redosled dobar i da li su korišćeni pravi materijali – preti da se sruši kao kula od karata, iako je tek početak sezone. Jer, postarali su se na Poljudu da večerašnji derbi sa Dinamom na Maksimiru (20.00) bude sporedna stvar.

Derbi?! Ma, kakav derbi. Imali su u Dalmaciji prečeg posla minulih dana. Istresan je prljav veš, sazivane su vanredne konferencije, jedna na drugu, samo one redovne Đenara Gatuza nije bilo. Umesto nje, dostavljena izjava. Bolje tako, nego da bude škakljivih pitanja. I to nešto govori. Zapravo, ne nešto, nego mnogo toga. Pobeda na Maksimiru i obilaženje Dinama mogu samo privremeno da gurnu silne probleme u drugi plan, poraz bi pak izazvao pravi požar.

Izabrane vesti

A, i ovako gori danima, nedeljama. Vatrena stihija se ne stišava. Prvi lomovi bili su oni sa Ivanom Perišićem, koji je napustio Poljud i još traga za klubom, ali u reprezentaciji Hrvatske igra. Njegov odlazak bio je inicijalna kapisla, otvorena je Pandorina kutija, a u Hajduku su na pogrešan način pokušali da stišaju tenzije.

Tada je prvi put odlučeno da se navijačima zabrani da komentarišu objavu na društvenim mrežama. Izazvan je kontraefekat, a u klubu očito ništa nisu naučili, jer je greška ponovoljena.

Nova talasanja, nove turbulencije. Predsednik Ivan Bilić smenio je sportskog direktora Nikolu Kalinića uoči maksimirskog derbija, tajming je bio izrazito loš, oko toga dvojbe ne može biti, a onda je usledila lavina. I kako bi niz negativnih reakcija bio zaustavljen, povučen je još jedan sulud portez – opet su zabranjeni komentari na drušvenim mrežama, ali na svim objavama dve sedmice unazad?!

Svaka akcija izazove reakciju. Nezadovoljstvo ne može tek tako da se uguši, bilo je i onih kojima nije bilo teško da se vrate do avgusta, pa na zvaničnoj stranici splitskog kluba o svim potezima kažu šta imaju.

Imao je štošta da kaže i sada već bivši sportski direktor Nikola Kalinić, koga je ekspresno zamenio Fransoa Vitali, ali on je sazvao vanrednu konferenciju. I izneo niz optužbi na račun ljudi koji sede u prostorijama Poljuda. Uperio je prstom na Aljošu Pavelina, čoveka koji vlada Nadzornim odborom i vodi klub iz senke. Pa krenuo redom: da nema novca za plate, da je klub u rasulu, da su lokalne kompanije finansirale prelazni rok, da su Marko Livaja i Lovre Kalinić označeni kao nepodobni, da kvare atmosferu, da je Nadzodni odbor izbušio transfer Rokasa Pukštasa u Parmu težak 7.000.000 evra…

(©HNK Hajduk)(©HNK Hajduk)

Oglasio se predsednik Ivan Bilić, a poruku su imali i Torcida i udruga Naš Hajduk: “Dosta je blamaža i odluka na štetu kluba koje spadaju u domenu lakrdije, nedostojnih veličine i značaja Hajduka!”

Sve u svemu, haotična situacija na svim nivoima. Rezultatska i finansijska kriza. O derbiju ni reči. Kao da se ne igra.

Nema mira u Hajduku, a baš taj spokoj Dinamu ne nedostaje. Sergej Jakirović danima radi u tišini, Liga šampiona je u džepu, tu je i prednost u odnosu na najveće rivale. Jedino što ga muči je povreda Josipa Mišića, nije dovoljno oporavljen i verovatno će umesto njega u manevru sa Petrom Sučićem biti Arijan Ademi. Dilema je samo da li da počne sa Brunom Petkovićem i Sandrom Kulenovićem ili, ipak, sa jednim napadačem.

Svakako, prodornosti neće nedostajati, jer podrška će biti Marko Pjaca, Martin Baturina, možda i Dario Špikić ili Marko Rog. Opcija ne manjka, dok će kod Bilih sve oči, gotovo kao i uvek, biti uprte u Marka Livaju. U prvenstvu je dao više golova nego ostatak tima?! ‘Ozloglašena’ Hajdukova ‘desetka’ četiri, saigrači samo tri.

Neefikasnot je na početku sezone Hajdukova boljka, strahovit problem koji Đenaro Gatuzo, za sada, ne uspeva da reši. Malo je dobio od Ivana Rakitića, koji je daleko od vrhunske forme i suštinski nema ogroman uticaj na igru. Nisu se naročito iskazali ni Filip Krovinović, Aleksandra Trajkovski, američki vezista litvanskih korena Rokas Pukštas, talentovani Bruno Durdov… Izvodio je italijanski trener sulude eksperimente sa Antonijem Kalikom kao levim krilom, iako je vezista.

Večeras će mu biti potrebno nešto novo iz italijanske kuhinje, kako sve ne bi buknulo i situacija postala dramatičnija. Možda to nešto dobije od povratnika Stipe Biuka.

HNL – 6. KOLO:

Petak

20.00: (1.65) Dinamo (3.70) Hajduk (5.60)

Subota

17.30: (2.40) Istra (3.30) Lokomotiva (3.00)

20.00: (6.00) Gorica (3.90) Rijeka (1.60)

Nedelja

17.30: (1.50) Osijek (4.20) Slaven Belupo (6.75)

20.00: (2.40) Šibenik (3.20) Varaždin (3.05)

***kvote su podložne promenama



tagovi

EX-YU ligeex-Yu fudbalDinamo ZagrebHajduk SplitHNLHrvatska

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara