Andrija Radulović između Tomislava Dadić i Slobodana Simovića (Star sport)
Andrija Radulović između Tomislava Dadić i Slobodana Simovića (Star sport)

Derbi evropskih gubitnika

Vreme čitanja: 5min | pon. 19.08.24. | 11:08

U Gornjem Milanovcu Šumadinci u prilici da dosole Novosađanima evropsku ranu (Arena Premium 1, 19 časova)

Korak napred, korak nazad. Kao tango. Tako bi se mogao opisati učinak fudbalera kragujevačkog Radničkog na startu sezone. Taman što su blistavim izdanjem i ubedljvim trijumfom u susretu sa imenjakom iz Niša razgalili srca navijača i iskoračili na pobednički kolosek, Šumadinci su se već na prvom narednom koraku ponovo sapleli. Poraz na gostovanju subotičkom Spartaku teško bi se mogao ubrojati u kategoriju očekivanih, ako se ima u vidu plasman ekipa na kraju prošlog prvenstva, ali je naterao trenera Feđu Dudića i njegove sledbenike da stave prst na čelo i zapitaju se u čemu je problem.

Kragujevčani su i u duelu sa Subotičanima primenili već oprobani recept koji im je i doneo dosta uspeha. Gospodarali su terenom u Senti, naročito u drugih 45 minuta kada su Subotičane praktično sabili u šesnaesterac, ali njihovi napadi nisu bili ni izbliza tako siloviti i ubojiti kao što je to bio slučaj u duelu sa Nišlijama. Svaki pokušaj da se probije niska zona Subotičana bio je bezuspešan. Manjak kreativnosti u završnoj trećini terena u kombinaciji sa statičnošću napadača i izraženim deficitom kvalitetnih centaršuteva sa oba boka doveli su do toga da Kragujevčani utakmicu završe bez postignutog gola, iako su ga po svim parametrima zaslužili.

Izabrane vesti

Mnogi navijači Radničkog su razlog za neubedljivo izdanje pronašli u već hroničnom nedostatku klasičnog napadača, mada ostaje pitanje da li bi i igrač takvog profila doneo neki veći pomak u napadačkoj igri Crvenih. Uostalom, zar Šumadinci nisu maltene čitavu prolećnu polusezonu odigrali bez klasičnog napadača, pa im to nije smetalo da sezonu završe u gornjem delu tabele i kao jedna od četiri najefikasije ekipe u Mozzart Bet Superligi.

Drugi će pak reći da je Kragujevčanima u Senti falio Milutin Vidosavljević, najbolji strelac i prva violina Dudićevog orkestra u prošloj sezoni, koji je zbog povrede propustio ovo gostovanje. Iako nije u nekoj reprezentativnoj formi, Vidosavljević je u stanju da sam sebi iskreira šansu i da bukvalno potezom odluči meč, pa bi sa njim u timu napad Šumadinaca dobio na oštrini. Dobra vest je da se nekadašnji omladinac Čukaričkog vraća u stroj i da bi trebalo da predvodi napad u derbiju sa novosadskom Vojvodinom, koga u taboru kragujevačkog superligaša vide kao neki vid prekretnice i odskočnu dasku za buduće prvenstvene izazove.

„Imali smo dovoljno vremena da se odmorimo i pregrupišemo snage pred važnu utakmicu sa Vojvodinom. Sada je kadrovska situacija daleko povoljnija, svi igrači su u trenažnom procesu, tako da na megdan Vojvodini izlazimo u punom sastavu“, poručio je sa optimizmom u glasu strateg Crvenih Feđa Dudić.

Radnički daje makar dva gola, kvota 2,15

Okolnosti pred fudbalsku u Gornjem Milanovcu idu u prilog Kragujevčanima. Novosađani su posle iscrpljujuće dvočasovne bitke sa Mariborom u revanš meču trećeg kola kvalifikacija za Ligu konferencije, koja je epilog dobila u penal seriji u kojoj je slovenački predstavnik pokazao deblje živce, isceđeni kao limun. Fizički i emotivno. Teško da će i odlaganje utakmice za 24 časa na koje su Šumadinci džentlmenski pristali, iako svesni da će zbog toga ostati uskraćeni za podršku najvernijih pristalica koje već odavno bojkotuju sve utakmice koje se igraju radnim danima, preterano značiti igračima Vojvodine na energetskom planu.

„Odlučili smo da izađemo u susret ljudima iz Vojvodine i prihvatimo njihovu molbu da se utakmica pomeri za 24 časa i to nauštrb naših navijača, što mi je jako žao s obzirom da nam njihova podrška sa tribina izuzetno znači. Sa druge strane, mislim da smo postupili normalno i sportski. Ljudi su završili utakmicu u četvrtak oko ponoći i sigurno im je bilo potrebno vreme da malo predahnu. Svakako da bi nama bilo lakše da pobedimo u nedelju nego u ponedeljak, ali želimo da imamo ravnopravne uslove“, pojasnio je Dudić razloge odlaganja, uz čestitke Vojvodini na prikazanoj igri u dvomeču sa Mariborom.

Da igranje Evrope može da bude mač sa dve oštrice dobro su na svojoj koži osetili i Kragujevčani i Novosađani. Poput Šumadinaca i ekipa trenera Božidara Bandovića je u prve tri prvenstvene utakmice osvojila samo tri boda, što je skroman učinak za ekipu koja je projektovana da se umeša u borbu za sam vrh tabele. I dok se Šumadincima i može progledati kroz prste za ne baš sjajan bodovni učinak na startu prvenstva, s obzirom da su se prvi put našli u situaciji da se paralelno nadmeću na dva različita koloseka, od Vojvodine se očekivalo više, posebno ako se ima u vidu širina i kvalitet kadra.

Ekipe se poznaju "u dušu". Kako i ne bi kad su samo u prošloj sezoni četiri puta delile megdan, od toga tri puta u prvenstvu i jednom u Kupu Srbije. Feđa Dudić je čini oran za još jedno taktičko nadmudrivanje sa kolegom Bandovićem.

„Vojvodina je sastavljena od dobrih individualaca. Odigrali smo tri utakmice od marta, pa iako su promenili deo igračkog kadra dobro znamo odakle nam preti najveća opasnost. Nije dobro startovala u prvenstvu, baš kao i mi, tako da očekujem zanimljivu borbu za bodove“, izneo je svoja očekivanja šef struke Kragujevčana.

Među igračima koji će konkurisati za današnji duel sa Novosađanima neće biti Salija Vižđija, koji je u međuvremenu uz blagoslov kluba prešao u mađarski Đer. Mada su mediji poslednjih dana brujali o navodnom sukobu na relaciji Vižđi-Dudić, čini se da je čitava priča bila pomalo prenaduvana, što se videlo i po tome što je reprezentativac Tunisa bio starter na utakmici protiv Spartaka.

„Sali je bio sankcionisan zbog ponašanja na revanšu protiv Mornara, ali se već protiv Spartaka našao u startnih 11. Da je bila ozbiljnija svađa, sigurno ga ne bih ni vodio u Sentu. U međuvremenu mi je poslao poruku, rekao da je dobio ponudu i da želi da promeni sredinu. Klub je od njegovog transfera napravio dobar posao, s obzirom da se radi o igraču koji je došao bez obeštećenja, a da je klub na ime njegovog obeštećenja zaradio. Mi smo u međuvremenu doveli Ben Hasina od koga očekujemo da ga dostojno zameni u nastavku sezone. Hvala Saliju što je učestvovao u istorijskoj sezoni kluba“, osvrnuo se Dudić na odlazak 27-godišnjeg kreativca.

MOZZART BET SUPERLIGA – 5. KOLO

Četvrtak

Čukarički – Crvena zvezda 1:4 (0:2)

/Melo 69 – Olajinka 15, 17, Sisoko 77ag, Ilić 89/

Petak

TSC – OFK Beograd 0:1 (0:1)

/Kahvić 16/

Subota

Novi Pazar - Mladost 0:1 (0:1)

/Krsmanović 29/

Napredak - Spartak 2:0 (1:0)

/Krstić 35, Stoiljković 86/

Tekstilac - Jedinstvo 1:1 (1:0)

/Đurić 3 - Aćimović 90+5/

Nedelja

Železničar - IMT 2:1 (1:1)

/Mitrović 12, Ćurić 72 – Krstić 41/

Ponedeljak

19.00: Radnički Kragujevac – Vojvodina

Odloženo: Partizan – Radnički Niš




 


tagovi

FK VojvodinaRadnički KragujevacFeđa DudićBožidar BandovićMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara