Napadač Alaškerta Aleksandar Glišić (©YouTube)
Napadač Alaškerta Aleksandar Glišić (©YouTube)

Derbi dana je susret projekta ministra odbrane Jermenije i posrnulog prvaka iz 2021. godine

Vreme čitanja: 3min | pon. 07.10.24. | 10:23

Fudbalski meč između BKMA iz Jerevana i Alaškerta, koji je na programu od 17 časova, spletom okolnosti je najzvučniji koji će se odigrati ovog ponedeljka u evropskom fudbalu

Većim delom zbog reprezentativne pauze, manjim zbog užasnih poplava u Bosni i Hercegovini, ali ovog ponedeljka će se igrati mečevi elitnog ranga prvenstva u samo jednoj državi u Evropi. Istina, ne preterano atraktivnoj za čitaoce – Jermeniji.

Dve utakmice 10. kola odigrale su se u nedelju, jedna je odložena zbog obaveze Noe na međunarodnoj sceni, a preostale dve su na programu danas. Od 15 časova će BKMA da ugosti favorizovani Alaškert, dok će se od 17 časova sastati Zapadna Jermenija i Gandzasar.

Izabrane vesti

Spletom okolnosti, baš su te četiri ekipe trenutno najslabije plasirane na tabeli jermenskog prvenstva. Doduše, samo je za Alaškert to iznenađenje, pošto je reč o ekipi koja pretenduje na vrh i koja je 2018. i 2021. godine osvajala titule, a u sezoni 2021/2022 igrala grupnu fazu Lige konferencije.

Prošle sezone tim iz Jerevana nije uspeo da izbori izlaz na međunarodnu scenu, zbog čega je tokom leta potpuno rekonstruisao tim. Otišao je čak 21 igrač, došlo je 26 novih fudbalera i zasad stručni štab na čelu sa Abrahamom Hašmanjanom ima mnogo problema da sve to uklopi.


15.00: (4,00) BKMA (3,45) Alaškert (1,85)


Među novajlijama je i 32-godišnji Banjalučanin Aleksandar Glišić, iskusni napadač koji je godinama već u jermenskom fudbalu. Iod odlaska iz Radnika iz Bijeljine igrao je za Banants, Ararat Jerevan, Nou, ali i Alaškert u periodu od leta 2019. do januara 2022. godine.

Ove sezone Glišić nema baš zapaženu ulogu, zabeležio je četiri nastupa, ali je na terenu proveo samo 96 minuta. Još uvek nije postigao nijedan pogodak.

Alaškert generalno muči neefikasnost, postigao je samo šest pogodaka na osam utakmica i zbog toga sakupio svega šest poena. Ima jedan manje od današnjeg rivala BKMA, kluba koji je zapravo jermenska fudbalska akademija.

Za BKMA igraju isključivo domaći igrači, uglavnom uzrasta između 18 i 21 godine, a trenira ih nekadašnji selektor Jermenije Armen Gjulbudagjanc. Pred BKMA nije stavljen teret rezultata, čak ni to da se mladi fudbaleri prodaju kako bi donosili novac klubu, već je u fokusu isključivo napredak mladih igrača. Reč je o projektu države, kojem je omogućeno da igra elitni rang kao neparni 11. klub, samo kako bi talentovani mladići imali što više priliku da stiču iskustvo.

BKMA je vojni klub, koji je postojao još od 1947. godine pod imenom CSKA Jerevan. Posle raspada SSSR-a nekoliko godina je igrao u nižim ligama, a ugasio se 1997. godine. Ministar odbrane Jermenije David Tonojan pokrenuo je 2019. godine inicijativu da se klub oživi, sada sa jasnim projektom razvoja mladih Jermena, pa smo tako dobili BKMA Jerevan.


17.00: (1,90) Zapadna Jermenija (3,45) Gandzasar (3,80)


Ove sezone je mladi tim doživeo neke teške poraze, poput onog od Pjunika (1:4) u prvenstvu pre dvadesetak dana ili od Urartua (0:4) prošlog četvrtka u Kupu Jermenije. Međutim, bilo je i dobrih izdanja, u avgustu je deklasirana Zapadna Jermenija sa 5:2, a pre desetak dana je savladan i Urartu sa 2:1. Nije tako loše kada se igra bez pritiska.

Što se tiče drugog para današnjeg programa, Zapadna Jermenija i Gandzasar su najozbiljniji kandidati za ispadanje. Gandzasar iz šest mečeva ima samo jedan osvojen bod, iz remija sa Alaškertom (2:2), dok je Zapadna Jermenija nanizala šest poraza pre nego što je u prošlom kolu pobedila Alaškert sa 2:0.

Obe ekipe imaju skromne sastave, iako su se pojačale sa po nekoliko internacionalaca. Za Zapadnu Jermeniju igraju čak četiri Nigerijca (sve ofanzivci), Ibrahim Jusuf, Izečukvu Čimezije, Sulejman Idris i Envabueze Uzočukvu Paskal. Tu su još i Portugalac Braima Kande, Kolumbijac Džeferson Granado, Kazahstanac Timur Rudoselski

S druge strane Gandzasar se takođe u velikoj meri oslonio na Afrikance, ali je malo „šarao“ sa pasošima. Tako je doveo Nigerijca Ofoekea Čibuikea Emanuela, ali i Saliju Kadera Traorea iz Obale Slonovače, Bertranda Manija iz Kameruna, Israela Nanu Opoka iz Gane, Usmana Fajea iz Senegala… Ima i Japance, štopera Šunta Kandu i vezistu Takafumija Savadu. Samo, džabe mu sve to ako ne izbori opstanak.

JERMENIJA 1 – 10. KOLO

Nedelja

Van – Pjunik 1:3 (0:2)

/Drameh 86 – Agdon 32, Karabaljo 45, Džejms 77/

Ararat – Urartu 0:1 (0:0)

/Ignjatev 60pen/

Ponedeljak

15.00: (4,00) BKMA (3,45) Alaškert (1,85)

17.00: (1,90) Zapadna Jermenija (3,45) Gandzasar (3,80)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Jermenija 1Aleksandar GlišićAlaškert

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara