Pedro Gonsalves i Haris Seferović (©Reuters, ©AFP, ©Shutterstock)
Pedro Gonsalves i Haris Seferović (©Reuters, ©AFP, ©Shutterstock)

Dérbi da Capital: Benfika na sceni u kojoj vodeći Sporting propada već devet godina

Vreme čitanja: 3min | pon. 01.02.21. | 11:01

Lisabonski okršaj ljutih rivala je derbi 16. kola Primeire, u koji gosti ulaze bez trenera Žezusa

Ne pamti se derbi između Sportinga i Benfike sa scenarijom kakav nas očekuje večeras na stadionu Žoze Alvalade (22.30). Ne mislimo na činjenicu da će se 173. prvenstveni Derbi Lisabona igrati pred praznim tribinama, već na podatak da Lavovi posle 15 odigranih rundi Primeire imaju šest bodova više od Orlova. Iz tog razloga, za klub sa Luža večerašnji meč je od najveće važnosti, jer ga poraz ostavlja na devet bodova od prvog mesta. Nikada u istoriji šampionata Portugalije nijedan tim nije uspeo da se oporavi od tako velikog nedostatka posle 16. kola i postane državni prvak.

U Alvaladeu, dakle, neće biti publike, krivica ide na račun pandemije virusa korona, a Covid-19 takođe sprečava Benfiku da na klupi ima trenera Žorža Žezusa. Pored njega van stroja zbog bolesti su Vlahodimos, potom Otamendi, Everton, Gonsalves, Leite, Tavares i Grimaldo. U redovima Sportinga jedino značajno odsustvo je neigranje veznjaka Palinje, koji je suspendovan.

Izabrane vesti

Igra brojki nije uvek merodavna, ali Benfika će na teren izaći sa atraktivnom statistikom. U istoriji okršaja dva velika rivala, u ligaškim mečevima odigranim u domu Lavova, Orlovi imaju više trijumfa od rivala - 33 protiv 32 - i takođe jedan postignut gol više - 125 naspram 124.

Postoji još jedna važna tačka. Od aprila 2012, Sporting nije pobedio Benfiku na Alvaladeu u mečevima Primeire. U poslednjih osam mečeva, crveno-beli su imali četiri pobede, a četiri puta je bilo nerešeno. Poslednji trijumf zeleno-belih kod kuće protiv Orlova bio je upravo u sezoni 2011/12, kada je Riki Van Volfsvinkel sa penala doneo pobedu.

Vratimo se u sadašnjost. Ona kaže da je Sporting lider i jedini neporaženi tim u šampionatu. Domaći tim ulazi u ovu utakmicu pobedivši u poslednja tri susreta u svim takmičenjima, uključujući slavlje u polufinalu i finalu Liga kupa, osvojivši prvi trofej u sezoni. Lavovi su posle toga ostvarili prilično rutinsku pobedu 2:0 nad davljenikom Boavistom.

Ruben Amorim (©Reuters)Ruben Amorim (©Reuters)

Tridesetšestogodišnji strateg Ruben Amorim, inače dete Benfike i nekada dugogodišnji as Orlova, započeo je pravu revoluciju otkako se pre skoro godinu dana latio kormila Lavova. Bori se za prvu titulu prvaka Sportinga od 2002. godine, i do sada je njegova ekipa ostavila najimpresivniji utisak u sezoni. Samo drugoplasirani Porto ima više postignutih golova u prvenstvu od Sportingovih 33, dok nijedna ekipa nije ni blizu izvrsnom defanzivnom rekordu zeleno-belih, koji su primili samo devet golova na 15 utakmica.

Sporting u meč ulazi sa šansom da stekne devet bodova prednosti u odnosu na mrskog neprijatelja i tako ga, verovatno, izbaci iz šampionske trke, ali Benfika će biti spremna da svoj jaz za liderom smanji na samo tri boda. Orlovi su posle tri susreta bez pobede zabeležili impresivnu pobedu u svom poslednjem meču, slavljem od 3:0 nad borcima Belenensesom u Kupu Portugalije. Darvin Nunjez, Rafa Silva i Franko Servi našli su se u zapisniku dok je Benfika osigurala mesto u polufinalu.

Međutim, crveno-beli su trijumfovali na samo dve od poslednjih pet ligaških utakmica, što je velika prepreka u njihovom lovu na 38. titulu u Primeira ligi. Iako nedavni remi 1:1 sa Portom, rivalom za krunisanje, nije previše razočaravajući, najnoviji rezultat u prvenstvu i domaći remi 1: 1 sa Nasionalom, izaziva zabrinutost.

Glavna napast Sportinga Pedro Gonsalves verovatno će se vratiti u početnih 11 nakon što je odslužio suspenziju u pobedi nad Boavistom. Portugalski napadač ima 12 golova i dve asistencije kraj svog imena na 13 utakmica u ligi ove sezone i vodeći je strelac takmičenja.

Pozitivna vest iz Benfike je da se nedavno od virusa korona izlečio Jan Fertongen, a Belgijanac će biti ključna figura u defanzivnom delu ekipe usred nekoliko zapaženih odsustva.

PRIMEIRA - 16. KOLO

Subota

Nasional - Famalikao 2:1 (0:1)

/Roše 53, Ramos 57 - Anderson Silva 32/

Tondela - Farense 2:0 (0:0)

/Žoao Pedro 46, Barbosa 90/

Portimonense - Boavista 1:2 (1:1)

/Everton 36 - Elis 45, Paulinjo 63/

Nedelja

Gimarais - Maritimo 1:0 (0:0)

/Estupinjan 48/

Ponedeljak

18.00: (2,45) Santa Klara (2,85) Belenenses (3,40)

20.00: (1,40) Porto (4,80) Rio Ave (8,50)

20.45: (6,50) Moreirense (4,10) Braga (1,53)

22.30: (2,75) Sporting (3,20) Benfika (2,65)

Utorak

21.15: (3,30) Žil Visente (2,95) Fereira (2,45)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Sporting LisabonBenfikaPrimeiraPortugal 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara