Laporta i Deko (©FC Barcelona/Twitter)
Laporta i Deko (©FC Barcelona/Twitter)

Deko stupio na funkciju, odmah kreće po trojicu: Kansela, Fresnedu i ofanzivnog veznog

Vreme čitanja: 2min | sre. 16.08.23. | 18:22

Portugalac se i zvanično vratio u Barselonu

Kao igrač je tokom četvorogodišnjeg mandata sa Barselonom osvojio Ligu šampiona 2006. i dve Primere (2005. i 2006), a sada će Deko imati zadatak da kao funkcioner pomogne Barseloni da se vrati među vodeće evropske klubove. Od ove srede Portugalac je zvanično u ulozi sportskog direktora katalonskog kluba.

Već neko vreme Deko je prisutan na Nou Kampu kao skaut i svojevrsni savetnik, ali sada je i zvanično imenovan na poziciju sportskog direktora umesto Mateua Alemanija. Još početkom leta pominjalo se da bi Alemani mogao u Aston Vilu s namerom da pomogne treneru Unaiju Emeriju na ambicioznom projektu kluba iz Birmingema, međutim odlučuio je da ostane u Barseloni do kraja prelaznog roka, a pitanje je da li će u opšte i odlaziti. Katalonski Sport piše da bi Alemani - koji je stigao marta 2021. kada se na mesto predsednika vratio Đoan Laporta - mogao da ostane kao ispomoć Deku i saradnik zadužen za birokratski deo posla prilikom zaključivanja ugovora.

Izabrane vesti

Alemani je do ovog leta usko sarađivao sa Đordijem Krojfom, kojem je 30. juna istekao ugovor, nakon čeka je otišao iz Barselone. Navodno zbog želje da se vrati trenerskom poslu.

Imali su obojica povremenih nesuglasica sa prvim čovekom kluba Đoanom Laportom, ali uspevali su da "plivaju" u nemirnim vodama tokom finansijskih problema katalonskog giganta i oforme ekipu koja se vratila na vrh španskog fudbala. Dalje će nastaviti Deko.

Portugalac je po mnogim mišljenjima unapređen zbog dugogodišnjeg poznanstva sa Laportom i Ćavijem, s kojim je svojevremeno delio svlačionicu, te se očekuje da će imati bolju komunikaciju sa njima i sličnija razmišljanja nego njegovi prethodnici.

Deko je već posredovao u dolasku Rafinje prošlog leta iz Lidsa za 58.000.000 evra (mada se Brazilac u prvoj sezoni nije baš pokazao kao idealno pojačanje), ali u tekućem prelaznom roku neće moći baš mnogo toga da uradi. Sport piše da je pred sebe postavio tri cilja: završetak ranije započetog dolaska Kansela iz Mančester Sitija, te mladog Ivana Fresneda (18) iz Valjadolida i ofanzivnog veznog, koji bi trebalo da popuni mesto u slučaju da Ansu Fati napusti klub, a sve ide ka tome jer je reprezentativac Španije nezadovoljan minutažom koju mu daje Ćavi. Delovalo je da bi to mogao da bude Žoao Feliks koji se i sam nudio izjavama da mu je oduvek želja da zaigra za Barselonu, ali nekadašnji kapiten Katalonaca i nije posebno oduševljen igračem Atletiko Madrida.

Ćavi, navodno, želi Đovanija Lo Selsa iz Totenhema, ali je Argentinac dosta skuplja opcija i teže izvodljiva, jer u Barseloni moraju da vode računa o finansijskom fer-pleju.

Što se tiče pomenutog Fresneda, reč je o desnom beku koji bi bio alternativa Kanselu i zalog za budućnost. Dekova ideja je da ga sada dovede, ali i pošalje negde na pozajmicu, kako bi preduhitrio konkurenciju. Prvenstveno iz Premijer lige, piše Sport.


tagovi

DekoBarselona

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara