Mnogo je bitno - Partizan igra za „domaćinstvo“ do kraja Evrokupa

Vreme čitanja: 4min | sre. 04.03.20. | 09:28

Na papiru Trento ne bi trebalo da predstavlja veliki zalogaj (21.00 č)

Partizan jeste osigurao prvo mesto u svojoj grupi Evrokupa, ali će mu večerašnji duel protiv Trenta biti veoma bitan. Razlog je eventualna prednost domaćeg terena do kraja Evrokupa, odnosno šansa da „majstoricu“ u četvrtfinalu, i eventualnom polufinalu i finalu igraju pred svojim navijačima. U ovakvom formatu gde se igra do dve pobede to je veoma bitno, tako da će crno-beli iz petnih žila zapeti večeras protiv Trenta (21.00 č) koji više nema nikakve šanse da prođe dalje.

Na papiru Trento ne bi trebalo da predstavlja veliki zalogaj, ali opšte je poznato da je ovakve utakmice teško igrati pa će crno-beli pre svega u motivacionom smislu imati pred sobom izazov. S obzirom da su crno-beli pred put u Novo Mesto imali vremena da odmore, sa te strane večeras ne bi trebalo da imaju problema.

Izabrane vesti

Videli smo još u Italiji da momci iz Beograda umeju i mogu da igraju protiv kluba sa severa Apeninskog poluostrva, koji do sada nije zabeležio nijednu pobedu u Top 16 fazi.

Ukoliko Alesandro Đentile bude imao dobar dan, Partizan bi mogao nešto više da se namuči, mada to nije bio slučaj u Italiji, kada su ga crno-beli odlično ograničili i sveli na zaista mali broj poena. Takođe,  Andrea Trinkijeri ima u svom timu košarkaše koji pod košem mogu odlično da pariraju svakome, a Vil Mozli je definitivno jedan od njih.

Veliko poštovanje prema Partizanu pokazao je trener Trenta Nikola Brijenca.
"Konačno se vraćamo košarci. Posle dužeg perioda bez zvaničnih utakmica sada ćemo se suprotstaviti jednoj od najboljih ekipa u Evropi, celokupno gledajući. To je tim koji se ne slučajno smatra za favorita da osvoji Evrokup", rekao je Brijenca.

Pobedom protiv Trenta, Partizan bi skočio na skor od pet pobeda i jednog poraza, uz minimalnu koš razliku od +56 (ukoliko bi trijumfovao samo jednim poenom razlike), a to bi značilo da bi Unikaha morala da savlada Huventud u poslednjem kolu sa skoro nemoguća 32 poena razlike na gostujućem parketu, kako bi obezbedila prednost domaćeg terena do samog kraja takmičenja. Eventualni poraz crno-belih protiv Trenta bi komplikovao stvar, ali bi crno-beli i dalje imali sigurnu prednost domaćeg terena u četvrtfinalu.

Najvažnije je istaći da je pobedom protiv Virtusa Partizan već obezbedio prvo mesto u grupi, što znači da sada na narednom koraku ka finalu čeka drugoplasiranog iz Grupe G.

Trener crno-belih Andrea Trinkijeri kaže da on i njegov tim znaju šta im ovaj meč donosi, ali da žele da idu korak po korak.
Posle skoro mesec dana vraćamo se u Arenu, malo smo se uželeli igranja u toj atmosferi, iako imamo fantastičnu podršku gde god da se pojavimo. Utakmica sa Trentom je specifična i na svoj način izuzetno teška. Oni imaju dobre igrače, u stanju su da odigraju dobro, ali to u ovoj Top 16 fazi nisu do sada pokazali. Sada nemaju šta da izgube i igraće da ostave što bolji utisak. S druge strane, nama pobeda dugoročno može mnogo da znači, ali moramo da idemo korak po korak”, poručio je Trinkijeri.

Tako bi Partizan u četvrtfinalu igrao protiv Uniksa, ukoliko bi ruski sastav izgubio protiv Monaka na gostujućem terenu. Isto tako, mogao bi da igra protiv ekipe iz Kneževine, ako bi ova poklekla protiv tima iz Kazanja. Galatasaraj je sinoćnjim porazom u Litvaniji izgubio sve šanse da prođe dalje, tako da Partizan ima dve opcije za protivnika - Uniks i Monako. Ko izgubi u tom međusobnom duelu ide na crno-bele. Utakmica u Kneževini igraće se malo ranije nego ona u Beogradu. Tako da će večeras Partizan saznati i protivnika u četvrtfinalu.

Generalno se čini da bi Partizan ukoliko prođe četvrtfinale, upravo imao teži posao u četvrtfinalu, nego  u polufinalu gde mu se kao jedan od realnijih protivnika „crta“ Promiteas. Zapravo, tamo bi crno-beli igrali ili protiv grčkog predstavnika, ili protiv Tofaša.

Osim standardno odsutnih Redžija Redinga i Žanisa Pejnersa,  Partizan bi trebalo da ima sve igrače na raspolaganju, uključujući Nemanju Gordića. On je trenirao sa ekipom, ali ga nije bilo na gostovanju Krki u Novom Mestu. Brajan Angola nema pravo nastupa u Evrokupu.

Donji prsten Štark Arene je već rasprodat, a videćemo koliko će se navijača Partizana skupiti na poslednjoj utakmici Top 16 faze Evrokupa. Jedno je sigurno, Partizan bi trijumfom na pravi način zaokružio TOP 16 priču i pod punom ratnom opremom ušao u nokaut fazu Evrokupa.

EVROKUP – TOP 16, 6. KOLO

Grupa E

Sreda
21.00: (1,17) Partizan (20,0) Trento (5,50)

Odloženo
18.15: (2,10) Darušafaka (14,0) Virtus Bolonja (1,80)

Grupa F

Utorak
Oldenburg - Promiteas 72:97
/Mahalbašić 16 - Hol 20/

Breša - Venecija 88:93
/Trajs 18 - Tonut 20/

Grupa G

Utorak
Ritas - Galatasaraj 83:75
/Bičkauskis, Holovej, Kairis 13 - Ogist 22/

Sreda
19.30: (1,55) Monako (14,5) Uniks (2,70)

Grupa H

Sreda
18.00: (1,35) Tofaš (16,0) River Andora (3,50)
20.45: (1,45) Huventud (15,0) Unikaha (3,05)

Foto: Shutterstock

FOTO: MN Press


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara