(AFP)
(AFP)

Dečko iz napada postao devojka za sve: Sad ima najduži ugovor u Španiji

Vreme čitanja: 4min | čet. 15.08.24. | 20:32

Ojan Sanset nije voljen kao braća Vilijams, ali mu se Bilbao klanja

Ko voli fudbal, voli i Atletik Bilbao. Valjda... Ili ga makar ne mrzi. Autentičan je, uvek svoj, prkosan, a zna da bude i atraktivan i time odoleva u pomalo surovim vremenima kad su uglavnom u prvom planu brojevi. Baski nude emociju. Onakvu kakvu je emitovao Ojan Sanset kad je autorizovao prvi gol u Primeri ove sezone.

Vezista tima sa (opet krcatog San Mamesa) poentirao je sredinom prvog poluvremena susreta sa Hetefeom, čije je zvanično „upalio“ semafor u novoj takmičarskoj godini na teritoriji zemlje koja je tokom leta postala evropski prvak i olimpijski pobednik.

Izabrane vesti

U Nemačkoj je Bilbao imao Nika Vilijamsa i Unaja Simona, u Francuskoj nijednog predstavnika, ima i dalje Injakija Vilijamsa, Mikela Vesgu, Aleksa Berengera, Andera Ererudoduše, penzionisao se Raul Garsija, a klub i dalje traži Iker Munijain – ali dok su svi pobrojani bili na glavnoj sceni i skupljali aplauze frenetične publike, Sanset je predano gradio karijeru koja bi mogla da se podvede pod kovanicu „devojka za sve“.

Zato što igra – sve.

Od Gaiske Garitana koji mu je dao šansu na utakmici kad je pala Barselona zahvaljujući makazicama Arica Adurica, preko saradnje sa Marselinom Garsijom Toralom, do povratničkog mandata Ernestea Valverdea, Ojan Sanset je momak koji uđe u svlačionici, ne pita ništa, sluša naređenja i ako glavnokomandujući kaže: „igraš napred“ – ode u napad; kad čuje „danas si vezni“ počne da deli lopte; ako mu neko šapne „pomeri se na krilo“ – i to odradi.

I tako, evo, četiri godine koliko je u prvom timu. Uvek u senci atrektivne braće Vilijams, te pomenutih vezista Munijaina i Erere, gradio je momak iz Pamplone sopstvenu stazu. A to što je iz Pamplone dosta toga objašnjava. U pitanju je poseban soj ljudi. Ne daju na sebe ako ih diraš, a verni su do koske ako osete iskrenost. Strastveni i posvećeni. Sanset je shvatio da mu Bilbao i njegovi treneri veruju i kod svakog je igrao, još otkako je oblikovan kod još jedne klupske legende, u mladom timu Hosebe Ećeberije.

Kad je tu shvatio koliko je raznovrstan lako je prihvatio da bude ono što su treneri u njemu videli. Kod Marselina je bio špic. Ili drugi špic. I išlo mu je dobro. Valverde je imao drugačije planove i pomerio je Sanseta koji korak bliže centru igrališta. Plan je bio da tako razigrava krila u liki braće Vilijamsa i distriburira lopte ka Gorki Guruseti, u nadi da bi taj momak mogao da se profiliše kao prvi glavni špic. Prvi plan je uspeo, jer Bilbao igrao dopadljivo, drugi baš i ne (bar ne još), međutim, nus produkt Valverdeovog opredeljenja jeste što ni izmeštanje iz napada, ni prinudna selidba u vezni red, nije smanjila ofanzivni potencijal Ojana Sanseta. Naprotiv!

Em je postao uticajniji u igri, Munijain umesto Munijaina, em su drugi imali više prostora, a sve je oplemenio pogocima i asistencijama. Toliko da ga je prošle jeseni selektor Luis de la Fuente zvao pod zastavu i omogućio mu deb za Španiju. Čak je Sanset i gol dao Škotima u kvalifikacijama za EURO, u Nemačku nije putovao, međutim, ako nastavi da bude uticajan kao u početnom kolu La lige Crvena furija bi mogla da dobije igrača kakvog Bilbao već ima.

A imaće ga još osam godina! Ojan Sanset je vlasnik najdužeg ugovora u španskom fudbalu, pošto je 1. aprila 2023. produžio saradnju do juna 2032. I to je učinio na međunarodni dan šale, koincidencija baš posle meča sa Hetafeom. Tad je uradio nešto nesvakidašnje, jer se upravo okoknčao duel sa Madriđanima, bilo je 0:0, svi su bili nervozni što Bilbao nije pobedio, a onda se sa ogromnim samopouzdanjem Sanset pojavio na centru igrališta, uzeo mikrofon u ruke i rekao:

Molim vas za malo pažnje... Znam da vam je teško, ali sam hteo da vas obavestim da sam sa klubom dogovorio produžetak saradnje do 2032“.

Niko nije mogao ni da pretpostavi. Otuda oduševljenje na tribinama kao da je Bilbao dao gol, pobedio utakmicu. Eto ta znači ljudima. Ne mora uvek da se slavi, ali mora da se pokaže emocija kakvu emituje Ojan Sanset.


PRIMERA – 1. KOLO

Četvrtak

Atletik Bilbao - Hetafe 1:1 (1:0)

/Sanset 27 - Uče 64/

21.30: (2,40) Betis (3,45) Đirona (3,15)

Petak

19.00: (2,10) Selta (3,45) Alaves (3,90)

21.30: (2,95) Las Palmas (3,15) Sevilja (2,55)

Subota

19.00: (1,85) Osasuna (3,45) Leganes (4,50)

21.30: (4,90) Valensija (3,60) Barselona (1,75)

Nedelja

19.00: (1,62) Sosijedad (3,50) Rajo Valjekano (6,50)

21.30: (6,75) Majorka (4,00) Real Madrid (1,53)

Ponedeljak

19.00: (2,40) Valjadolid (3,25) Espanjol (3,30)

21.30: (3,25) Viljareal (3,45) Atletiko Madrid (2,20)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Atletik BilbaoBilbaoPrimeiraOjan Sanset

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara