Elijas Ben Segir (AFP)
Elijas Ben Segir (AFP)

Debi protiv Zvezde, pa dva gola sa klupe u Ligi 1: Ko je Monakov novi biser Elijas Ben Segir?

Vreme čitanja: 4min | čet. 29.12.22. | 10:45

Sedamnaestogodišnjak krenuo stopama Tjerija Anrija i Kilijana Mbapea

Stadion L'Abe Dešan u Okseru umeo je kroz istoriju da posvedoči vanserijskim partijama mladih francuskih fenomena. Na njemu su se fudbalski izlegli Erik Kantona, Đibril Sise, Žan-Mark Fereri... Sinoć je na istom mestu bljesnuo jedan francuski tinejdžer, doduše, ne u dresu Oksera već Monaka. Sedamnaestogodišnjak, redovni član mlađih selekcija Trikolora s marokanskim pasožem u džepu.

Elijas Ben Segir je korčio na teren u 46. minutu umesto Visama Ben Jedera. Dok je reditelj prenosa akcentovao kapitena kako se nezadovoljnog izraza lica češka na klupi, počeo je Ben Segirov šou. tinejdžer je prvo unovčio asistenciju Aleksandra Golovina za 2:1, pa u 85. minutu izveo majsotriju za pobedu 3:2.

Izabrane vesti

Bio bi to sjajan pogodak i da su ga postigli znatno kvalitetniji i iskusniji fudbaleri od Ben Segira. Ovako je kifla koju je poslao u dalji ugao sa preko 20 metara samo dodatno dobila na težini. Tinejdžer je spakovao dva gola u raspon od 27 minuta krenuvši stopama Tjerija Anrija. Postao je drugi najmlađi fudbaler sa dva pogotka za Monako u Ligi 1 još od 1995. godine i legendarnog Francuza.

“Ovo nije iznenađenje za nas. U ovoj utakmici je pokazao stvari koje smo videli u poslednje vreme. Klub je srećan što ima takve fudbalere, mlade talente koji obećavaju. Ja ne pravim razliku između fudbalera njegovih godina i onih starijih. Ako se dokažeš, igraćeš. Morate dati igračima šansu koju zaslužuju. Srećan sam zbog onoga što je pokazao. Elijas ima ogroman potencijal, a mi vidimo napredak svakoga dana“, ispričao je Pilip Klemon, kormilar Monaka koji je sinoć osetio da bi perspektivni Francuz mogao da zablista.

Monakov novi projekat (17 godina i 315 dana) postaće punoletan 16. februara, a sinoć je ušao u istoriju kao najmlađi fudbaler sa dva pogotka na debiju u Ligi 1 u poslednjih 75 godina, a prvi u tom periodu koji je to uspeo pre 18. rođendana.

“Video sam ga u prijateljskim utakmicama protiv Fiorentine (1:1, 17. decembra), Lidsa (4:2, 21. decembra), a ušao je u igru i protiv Crvene zvezde u Ligi Evrope. Tako da iz moje vizure, ovo nije njegova prva utakmica. Znao sam da bi njegov ulazak mogao da donese nešto konkretno. Uradio je to brzo i efikasno. On takođe igra sa obe noge. Srećan sam što se mnogi moji igači služe sa obe noge, s tim da on (Ben Segir prim. Aut.) ima dve vrlo kvalitetne noge “, dodao je belgijski trener.

Kneževi pred sobom dakle imaju dragi kamen koji će, bez sumnje pokušati da isklešu i izbruse do savršenstva u narednim sezonama. Nema sumnje da Ben Segira u nastavku sezone očekuju nove šanse i sijaset novih minuta u francuskoj eliti... Sledstveno tome i neminovni rast tržišne vrednosti koja u ovom trenutku iznosti tričavih 200.000 evra.

Monako je Ben Segira ugrabio kao petnaestogodišnjaka 2020. godine. Prethodno je bio član Kogolinoa i Sen Rafaela, pre nego što je stigao na stadion Luj II. Zatim je avgusta prošle godine potpisao prvi profesionalani ugovor do 2025. godine. I minuloj sezoni ofanzivni vezista je isporučio 13 pogodaka za U-19 ekipu Monaka, pojavivši se tako na radaru Klemonu i njegovim saradnicima u prvom timu.

“On je momak koji odiše fudbalom. Tehnički gleddano, nema bilo kome da zavidi ni na čemu. Ako ste vi sinoć to shvatili, mi znamo od ranije. Samo nam je postalo jasno da je sposoban da brzo spakuje dva gola u Ligi 1. Sada je na nama da ga zaštitimo i negujemo“, kaže desni bek Kneževa Ruben Agilar.

Elijasov rođeni, dve godine stariji brat Salim takođe igra u Francuskoj. Član je Marselja, ali ne uspeva da dobije priliku u prvom timu, već nastupa za rezerve. Ali činjenica je je mlađi brat daleko perspektivniji.

"Ne bih da ubijam euforiju, ali nisam iznenađen njegovim podvigom. On je momak koji preuzima odgovornost, pokazao je to sa sinoćna dva gola. Ne plaši se da traži rešenja sa loptom u nogama. Opušten je. Dobio je na samopouzdanju u pripremnim utakmicama. Ali i dalje je ludilo biti dvostruki strelac na prvoj utakmici koju igrate u Ligi 1“, rekao je defanzivac Monaka Malang Sar.

Prerano je Ben Segira porediti sa Kilijanom Mbapeom. Kako zbog pozicije, tako i zbog činjenice da je zvezda Pari Sen Žermena u ovom trenutku jedan od dvojice, trojice najboljih fudbalera na planeti. Ali paralele mogu da se povlače na osnovu činjenice da se i Mbape probijao u Kneževini. Podsetićemo samo da je Kilijanu za prva dva pogotka u dresu Monaka u Ligi 1 bilo potrebno 13 utakmica, a Ben Segiru svega 41. minut.


tagovi

Elijas Ben SegirMonako

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara