(TSC)
(TSC)

Dean Klafurić: Ja sam dinamovac koji će pratiti stil TSC-a

Vreme čitanja: 8min | ned. 21.07.24. | 09:31

„Najbitnije je bilo da se oslonimo i adaptiramo na već postojeći program, na plan od ranije“, kaže u razgovoru za Mozzart Sport novi šef struke ekipe iz Bačke Topole

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Bačke Topole)

Radna i vrela atmosfera u Bačkoj Topoli, gde se sa mnogo nestrpljenja očekuje još jedna sezona Mozzart Bet Superlige, ali i novi nastup fudbalera u plavim dresovima u takmičenjima UEFA. Sem nekoliko novih igrača, na terenima lokalne akademije gde treniraju Topolčani zatiče se i stručni štab u izmenjenom sastavu. Žarko Lazetić se otisnuo put Izraela gde je preuzeo Makabi iz Tel Aviva, sa njim su otputovali i njegovi pomoćnici. Uprava kluba ukazala je poverenje iskusnom Deanu Klafuriću, koji je seo u možda „najvreliju“ trenersku stolicu u Mozzart Bet Superligi.

Izabrane vesti

Izgradio je TSC sistem u koji su se odlično uklopili svi fudbaleri, a koji je perfektno funkcionisao u prethodne dve sezone, te nije slučajno tim iz Bačke Topole baš u tom periodu ostvario najveće domete u istoriji. Posle zvanja vicešampiona i učešća u grupnoj fazi Lige Evrope, te polufinala Kupa Srbije, ekipa je preko trećeg mesta obezbedila još jednu evropsku jesen. Na hrvatskom stručnjaku je da nastavi kontinuitet dobrih igara, a ako pripreme govore o bilo čemu, nije se tu ništa posebno menjalo, reklo bi se posle prikazanog u pet kontrolnih utakmica koje je tim odigrao nakon odlaska trenera sa u tom momentu najdužim stažem u domaćem šampionatu.

Priznaje Dean Klafurić da je ponuda Topolčana bila primamljiva, upravo zbog toga što je cilj da se nastavi niz dobrih rezultata i održi konitnuitet. Navodi i da je od ranije bio u kontaktu sa ljudima iz kluba i posmatrao mečeve tima iz publike, tako da je već znao gde dolazi i šta ga očekuje.

„TSC je veliki izazov za mene, zbog rezultata koje je klub postigao u poslednjih nekoliko godina. Pogotovo što želim uspešno da prezentujem hrvatsku fudbalsku akademiju iz koje proizilazim kao trener, ovde u komšijskoj Srbiji. Presrećan sam što sam ovde, jer dolazim već godinama u Bačku Topolu, posmatrao sam uživo nekoliko mečeve TSC-a. Upoznat sam bio sa uslovima na akademiji i na prelepom stadionu. Istakao bih predsednika Janoša Žemberija i direktora Palađija, za koje mogu da kažem već slobodno da su mi prijatelji. Svi u klubu su me lepo primili. Bačka Topola je mali grad, a i ja dolazim iz nekada malog mesta, Velike Gorice, koje je sada poraslo“, naveo je na početku razgovora za Mozzart Sport, Dean Klafurić.

Već su započeli Topolčani pripreme i skoro kompletirali tim kada je Žarko Lazetić otišao, ali uprava je brzo reagovala i na vreme dovela novog šefa struka. Tim i dalje forsira isti stil igre, skoro istu formaciju, vrši visoki presing, preferira slična rešenja u završnici. Deluje da se Klafurić prilagođava već podešenom sistemu, naravno, sa nekim svojim novinama i pristupom. To ne krije.

„Došao sam na otprilike polovinu priprema. Najbitnije je bilo da se adaptiramo i oslonimo na već postojeći program, plan od ranije koji je bio dobrim delom i odrađen. Ekipa je spremna za prvenstvo i to su pokazale poslednje pripremne utakmice u kratkom periodu. Pribojavali smo se povreda, imamo par fudbalera sa sitnim problemima, ali to je sve u procesu oporavka. To je najvažnije, svi su zdravi sem Saše Jovanovića, Banjka i Pantovića, ostatak je sto odsto spreman. Moj stil jeste ofanzivan, ali to nije ništa novo za TSC, jer je već igrao tako. Ja sam tu da se sa svojom idejom oslonim na ono što tim već ima“.

Šlag na tortu je bila pobeda protiv šampiona Ukrajine i učesnika Lige šampiona, Šahtjora. Jeste da se radi o prijateljskoj utakmici, ali taj rezultat sigurno doprinosu pozitivnoj atmosferi u klubu. Sa druge strane, umeo je Dean Klafurić i ranije da slavi protiv Rudara iz Donjecka, ne tako davno dok je sa klupe predvodio Velež iz Mostara.

„Svima je drag rezultat protiv Šahtjora, ali to je pripremna utakmica i ima skroz drugačiji kontekst od takmičarskih. Na pripremama rezultat nije primarno najbitniji, želimo svaku utakmicu da pobedimo kao i svaki sportista, ali bitnije su neke druge stvari od rezultata. Ta nam pobeda kao i druge utakmice daju podstrek i motiv za dalje, te potvrdu dobrog rada“.

Ovo će biti prvi trenerski angažman Deana Klafurića u Srbiji, ali ne znači da je došao u Mozzart Bet Superligu bez predznanja. Naprotiv, iskusni trener navodi da je preko mnoštva prijatelja iz sveta fudbala dosta saznao o ovdašnjim uslovima. U Honvedu je primera radi, imao priliku da trenira Nenada Lukića, nekadašnju uzdanicu TSC-a.

„Imam dosta predznanja o srpskom fudbalu, jedan od mojih asistenata je Marko Đorđević iz Kruševca, koji dobro poznaje ovdašnju ligu. Imao sam dosta igrača iz Srbije koje sam trenirao i preko kojih sam imao dodira sa srpskom ligom. Asistent u Legiji mi je bio Aleksandar Vuković, bivši fudbaler Partizana i kapiten Legije, sa kojim sam dosta pričao o Mozzart Bet Superligi. Od ranije sam u kontaktu sa Milanom Rastavcem i Dušan Kerkezom, sa kojima me spojio fudbal. Pratio sam i ranije u doba Jugoslavije srpske klubove. O ligi govore rezultati i plasman na UEFA rang listi, to je merodavno kada se govori o kvalitetu lige, dovoljno je reći. Upravo to što je TSC ostvario plasman direktno u grupnu fazu na jesen govori takođe o kvalitetu“.

Novi šef stručnog štaba Topolčana je i jedan od retkih trenera koji je radio i u muškom i u ženskom fudbalu. Tri godine je predvodio žensku reprezentaciju Hrvatske, te rad sa lepšim polom smatra velikom stavkom u svojoj karijeri.

„Za mene je fudbal – fudbal. Zakoni i principi fudbalske igre su isti i u muškom i ženskom fudbalu. Osnovna razlika je u antropološkom prostoru i fiziologiji. Što se tiče taktičkih i tehničkih elemenata, oni su isti. Razlika je i u psihološkom pristupu, jer je drugačiji mentalitet ženskog pola u odnosu na muški, to je odavno poznato. Taj rad me izgradio kao trenera i dao mi je širinu pogotovo na psihološkom planu, emotivnom pristupu fudbalu i to je jedan deo mog odrastanja kao trenera koji mi je doneo veliko iskustvo“.

U bogatoj karijeri, u kojoj je promenio mnoštvo klubova, ali i poziva, doživeo je Dean Klafurić da osvoji duplu krunu sa Legijom iz Varšave, kao i da ispadne sa Honvedom iz prve lige Mađarske.

„Najlepše je osvajati trojefe, to je poseban osećaj i za to se živi, ali to slavlje kratko traje mnogo je više patnje i odricanja. U fudbalu je kao u životu, da biste nešto postigli morate se odreći dosta stvari i biti posvećeni, naporno raditi da bi se nešto dogodilo. Kad se dogodi trofej slavlje traje kratko, ali je zaista neopisivo. Uživam u poslu, to i nije moj posao to je moj poziv. Odmaram se radeći u fudbalu, od kada znam za sebe sam u fudbalu, to je moja ljubav. Punim se energijom i rasterećen sam kada radim svoj posao“.

Najviše vremena je kao pomoćnik Dean Klafurić proveo sa Zoranom Mamićem, ne samo u Zagrebu već i u Al Nasru iz Saudijske Arabije. Pre nego što je samo stalno vodio Legiju iz Varšave, bio je desna ruka Romea Jozaka. Sve ih veže jedna stvar, a to je zagrebački Dinamo. Smatra novi šef struke Topolčana, da ga je upravo rad u redovima kluba sa Maksimira i proizveo kao trenera.

„Dinamo je moja dečačka ljubav, ja sam dinamovac. Tu sam počeo da odrastam i tu sam vaspitan kao fudbaler. I kao navijač, igrač i kao trener sam proveo puno vremena u Dinamu, gde sam radio sa najtalentovanijim igračima u Hrvatskoj. Neprocenjivo je radeći sa takvim talentima, radio sam u omladinskoj školi gde sam se gradio kao trener, mogao sam da eksperimentišem. Imao sam takve igrače sa kojima je bogatstvo raditi, njihov talenat mi je omogućio da kao trener radim neke stvari koje ne bih mogao raditi bilo gde drugde. Moja filozofija fudbala i moj stil igre proizilazi iz Dinamove škole. Radeći u Dinamu najviše sam se izgradio kao trener“.

Pre dolaska u Bačku Topolu, uspeo je Dean Klafurić da izbori sa Veležom iz Mostara evropsko leto, zauzevši treće mesto na kraju sezone u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Ostaće upamćen od strane navijača Rođenih i po tome što je prekinuo post od tri godine bez pobede nad Zrinjskim, ali i po tome što je prvi put u istoriji uspeo da dva puta uzastopno savlada Željezničar na Grbavici.

„Bilo je lepo raditi u Veležu i živeti u Mostaru, zbog mentaliteta tamošnjih ljudi. Osećao sam se kao u Zagrebu osamedesetih. Sa klubom smo napravili velike rezultate, ta pobeda protiv Zrinjskog je bila posebna radost za navijače, kao da smo osvojili neki trofej, u pogledu radosti i oduševljenja. Baš se ceni i trijumf nad Željezničarom, dobili smo ga dvaput na Grbavici, to je odjeknulo, jer je navijačima Veleža bitno da se pobedi Željo“, priseća se novi trener Topolčana.

Osvrnuo se i na nedavno završeno Evropsko prvenstvo u fudbalu, koje je uspeo da isprati na momente. Ističe Klafurić da je Španija zasluženo osvojila takmičenje, dok za reprezentaciju Hrvatske smatra da je mogla više s obzirom na prikazano i da je možda nedostajalo i malo sreće da prođe grupnu fazu, zbog dva kasno primljena gola.

„Pratio sam Evropsko prvenstvo koliko sam bio u prilici zbog posla. Smatram da je Španija zasluženo osvojila, igrala je najkonstantnije i najubedljivije. Posebno sam srećan zbog Danija Olma sa kojim sam imao prilike da sarađujem u Dinamu. Španija je već u prvom meču pokazala da je glavni favorit za osvajanje, samo mislim da je rezultat bio previsok s obzirom na dešavanja. U Hrvatskoj su uvek velika očekivanja od reprezentacije, sekunde su delile tim od prolaska u nokaut fazu, pa bismo sada pričali o velikom rezultatu. Protiv Albanije je Hrvatska trebalo da vodi već dva, tri pogotka razlike, da je ušlo ono što je trebalo. Dalić je napravio odlične izmene u poluvremenu, koje su rezultovale boljom igrom u nastavku. Protiv Italije je takođe Hrvatska dobro nastupila, ali opet je primila gol u poslednjim sekundama. Mi u Hrvatskoj smo vrlo kritični, imamo velika očekivanja ali rezultati reprezentacije su nas na to naučili“, rekao je na kraju razgovora Dean Klafurić.

SUPERLIGA, 1. KOLO

Petak

Radnički 1923 - Železničar 2:3 (1:3)

/Jovanović 29ag, Mitrović 53ag - Knežević 3, Grgić 15, Romanić 45+3/

Napredak - Partizan 0:1 (0:0)

/Saldanja 90+3/

Subota

Crvena zvezda - Jedinstvo Ub 4:0 (2:0)

/Endijaj 18, 23, Katai 53, Duarte 69/

Čukarički - Radnički Niš 2:0 (2:0)

/Ivanović 32, Cvetković 45/

Mladost Lučani - OFK Beograd 1:2 (0:0)

/Cvetinović 59 - Kahvić 86, 90+3/

Nedelja

17.30: (2,15) Novi Pazar (3,35) Spartak Subotica (3,45)

19.30: (1,48) TSC (4,30) IMT (7,00)

19.30: (5,60) Tekstilac (3,70) Vojvodina (1,65)




tagovi

TSC Bačka TopolaDean KlafurićMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara