Danas na žrebu za evrokupove rivale dobijaju Partizan, Vojvodina i Radnički

Vreme čitanja: 4min | sre. 19.06.24. | 09:17

Po tradiciji, prvo će se zavrteti kuglice sa imenima klubova iz Lige šampiona, a potom slede Liga Evrope i Liga konferencije

Evropska kuća fudbala napravila je veliku reformu u evropkupovima, od Lige šampiona, pa nadole. Tradicionalistima i romanticima gurnut je prst u oko, međutim, pojedine stvari će i nadalje, i za sezonu 2024/2025, ostati iste ili veoma slične. Juče su održani ćrebovi za prvo kolo kvalifikacija međunarodnih takmičenja, današnji za drugo kolo zna nas je daleko zanimljiviji.

Pet klubova će Srbiju ovog leta predstavljati na evropskoj sceni – Crvena zvezda, Partizan, TSC, Vojvodina i kragujevački Radnički. Za crveno-bele je sve prilično prosto: ili će igrati Ligu šampiona ili će igrati Ligu Evrope. Priključiće se od plej-ofa. Imaju obezbeđenu evropsku jesen, kao i klub iz Bačke Topole, koji će krenuti od četvrtog kola drugog po snazi i renomeu evropskog takmičenja. Ali, za preostala tri tima sve kreće već danas kada kuglice završe u bubnju.

Izabrane vesti

Šeširi su odavno utvrđeni, zna se ko je povlašćen, a ko ne. Iz krovne organizacije su napravili i podgrupe. Po tradici, prvo će se zavrteti kuglice sa imenima klubova iz Lige šampiona, a potom slede Liga Evrope i Liga konferencije, pa da vidimo šta čeka Partizan, Vojvodinu i Radnički na današnjim žrebovima za evrokupove.

ŽREB ZA LIGU ŠAMPIONA (DRUGO KOLO)

Srbija je došla u poziciju da ima dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampuiona – doduše, u međuvremenu i srozala koeficijent – zauzimanjem drugog mesta u Mozzart Bet Superligi izborio se Partizan za utakmice sa timovima koji teže eliti, i sve je pred žreb prilično jasno.

Kako nisu prvaci države, crno-beli sa njima ne mogu ni da se sastanu. Nalaze se u nešampionskom delu i u nezavidnoj poziciji, jer nema osiguranu grupnu fazu nekog evrokupa. A, potencijalni protivnici na startu kvalifikacija za društvo najboljih su Fenerbahče i Dinamo Kijev.

Samo su dve mogućnosti: ili će Partizan igrati dvomeč sa turskim ili ukrajinskim klubom. Nepovlašćen je, kao u švajcarski Lugano, na žrebu za drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, koji će se u Nionu održati od 12.00.

NEŠAMPIONSKI PUT:

Povlašćeni: Fenerbahče (Turska), Dinamo Kijev (Ukrajina).

Nepovlašćeni: Partizan (Srbija), Lugano (Švajcarska).

Prve utakmice drugog kola na programu su 23. i 24. jula, dok se revanši igraju 30. i 31. istog meseca.

ŽREB ZA LIGU EVROPE (DRUGO KOLO)

Što se Partizana i nešampionskog puta u Ligi šampiona tiče, nije bilo nikakvog skraćenja. Ali, zato jeste došlo u Ligi Evrope. Napravljene su podgrupe i Vojvodinu nije zaobišao najteži mogući suparnik.

Novosađani potencijalno u drugom kolu kvalifikacija mogu da budu upareni sa – Ajaksom! I Vojvodina je nepovlašćena, mogla je i bolje da prođe, a utisak je da je, uz holandskog velikana, najnepoželjniji protivnik Turski Trabzon.

Nešto bolje opcije su Serkl Briž, Austrija iz Beča i norveški Molde. Dakle, nema šanse da dođe do duela sa Rijekom ili nekim drugim iz susedstva.

Povlašćeni: Ajaks (Holandija), Molde (Norveška), Rapid Beč (Austrija), Trabzon (Turska), Serkl Briž (Belgija).

Nepovlašćeni: Vojvodina (Srbija), Silkeborg (Danska), Kilmarnok (Škotska), Ružomberok (Slovačka) / Tobol (Kazahstan), Ljapi (tzv. Kosovo) / Visla Krakov (Poljska).

Žreb za Ligu Evrope počeće od 13.00, a prvi meč igra se 25. jula, dok je drugi zakazan za 1. avgust.

ŽREB ZA LIGU KONFERENCIJE(DRUGO KOLO)

U Ligi konferencije, barem u drugom kolu, nema nagaznih mina kakvih ima u Ligi Evrope. Nema velikih imane evropskog fudbala. Ipak, kragujevački Radnički za razliku od Vojvodine nema popravni. Mora da izađe kao pobednik iz dvomeča da bi nastavio evropski put.

Mina ima, ali i poželjnih rivala. Klub iz Šumadije je nepovlašćen na žrebu, nepovoljne opcije posle skraćenja grupa su Kluž i Spartak Trnava, dok su znatno bolje jermenski Ararat i pobednik duela između Dinamo Tbilisija i crnogorskog Mornara.

Povlašćeni: Kluž (Rumunija), Spartak Trnava (Slovačka), Ararat (Jermenija), Mornar (Crna Gora) / Dinamo Tbilisi (Gruzija).

Nepovlašćeni: Radnički 1923 (Srbija), Zimbru Kišinjev (Moldavija), Neman Grodno (Belorusija), Aktobe (Kazahstan) /Sarajevo (BiH).

Kao i u Ligi Evrope, datumi utakmica su 25. jul i 1. avgust, a danas će žreb početi u 14.00.



tagovi

Liga šampionaLiga EvropeLiga konferencijeFK PartizanFK VojvodinaRadnički KragujevacUEFA žreb

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara