©Reuters
©Reuters

Dan za senzacije i srca junačka: Na Lukakua je bačena kletva, Belgija nema fontanu mladosti

Vreme čitanja: 4min | pon. 17.06.24. | 19:56

Slovaci ginuli za pobedu, padali u nesvest i bacili na kolena jednu od najsnažnijih evropskih selekcija

Danas zaboravite na logiku, matematiku i sve unapred ukalkulisane razvoje događaja. Borba do poslednje kapi krvi, znoja i daha kako bi se iskazao patriotizam jedini su na ceni četvrtog takmičarskog dana Evropskog prvenstva. Najpre je Rumunija upisala ubedljivu pobedu nad nekoliko puta skupljom Ukrajinom (3:0), a sada je i u drugoj utakmici Grupe E viđeno veliko iznenađenje, još veće nego par časova ranije u Minhenu. Fudbaleri Slovačke su uprkos ulozi totalnog autsajdera bacili na kolena Belgiju 1:0 (1:0) i tako Crvene đavole odvratili od svake pomisli da njihovo možda ipak nije prošlo, da sa nekoliko mlađih igrača mogu da pronađu "fontanu mladosti".

Romelu Lukaku je rođen u Antverpenu i igra za Belgiju, ali se čini da su njegovi istinski preci sa prostora današnje Demokratske Republike Kongo bacili neku Džudžu, Mpungu ili sličnu kletvu karakterističnu za afrički kontinent. Gorostastni centarfor je nastavio tamo gde je stao na Mundijalu u Kataru. Tada se ispomašivao protiv Hrvatske i direktno uticao na eliminaciju svog tima u grupnoj fazi, a sada je samo produžio niz očajnih partija na velikim turnirima. Osam izglednih šansi nije bilo dovoljno napadaču da zatrese mrežu Slovaka na regularan način. Dva puta je pogađao Romelu, ali su mu golovi poništavani zbog ofsajda posle dugotrajnih pregleda snimaka. Gol Ivana Šranza u sedmom minutu ispostavio se pobedonosnim za Slovake koji su ginuli za pobedu. Padao je u nesvest David Hancko kada je izbacio loptu sa gol nije i sprečio izjednačenje, Škrinijar je podigao "ratnog druga" iz rova, obojica su zbacili prašinu, nastavili i izvojevali jednu od dve najveće pobede u istoriji zemlje. Skoro jednake veličine kao ona protiv Italije na Mundijalu u Južnoj Africi 2010. godine.

Izabrane vesti

Činilo se ovog popodneva na stadionu u Frankfurtu da je Slovaka na terenu bilo više od 11. Branili su se izabranici Frančeska Kalcone kao da im život zavisi, stigli su da odreaguje na sve regularne napade protivnika, a Belgija je samo uz pomoći igranja rukom i ofsajda mogla do pogotka. Momci sa Visokih Tatri herojski su ulazili u sve duele, iako su znali da nemaju Dokuovou brzinu, ni Lukakuovu snagu, snagom volje uspevali su da nadomeste fizičku inferiornost i ustreptali srca hiljada navijača na Valdstadionu.

Od samog starta Lukaku je pokazao da ga čeka deža vi iz Katara. Već je u drugom minutu istrčao pred Martina Dubravku i "skamenio se" baš kad je napotrebnije. Verovatno je bila Mpunga, od nje se ne može pobeći čak i ako ste hiljadama kilometara daleko od izvorišta. Nije se situacija nimalo promenila ni posle gola Ivana Šranca. Fudbaler praške Slavije savladao je Koena Kastelsa u sedmom minutu, a Lukaku je nastavio u istom modu i počeo da ređa promašaje, promašaje i nove promašaje. Nije bilo važno, Dubravka, okvir gola, protivnički defanzivci koji idu u kost, nešto se uvek isprečilo pred (valjda) 31-godišnjeg napadača.

Visio je u poslednjih pola sata gol Slovačke u vazduhu, dva puta je Lukaku davao pogodak, ali je onda na red stupila verovatno Džudža i nekako ostavljala gorostasa nekoliko centimetara u ofsajdu. Drugi put ispečilo se igranje rukom Loisa Opende, nakon koje je asistirao Lukakuu za gol. Pravo je pitanje šta je toliko bunilo glavnog arbitra Halila Umuta Melera, pa je zbog toga morao da pregleda snimak minutima. Opendino igranje rukom bilo je očigledno, a gol potpuno opravdano poništen.

Preživeli su Slovaci sve i pobedili, za ekstazu na Ajntrahtovom stadionu, za najneočekivaniji izgled tabele posle prvog kola Grupe E. Rumunija i Slovačka imaju po tri boda, dok su Belgija i Ukrajina na nuli. Kakav neverovatan dan na Evropskom prvenstvu...

Kalconini vojnici sledeći meč igraju protiv Ukrajine (petak, 15.00), dok će Belgija pokušati da izvadi fleke protiv danas sjajnih Rumuna (subota, 21.00).


GRUPA E

BELGIJA – SLOVAČKA 0:1

/Šranc 7/

Frankfurt

Stadion: Dojče Bank park

Sudija: Umut Meler (Turska)

BELGIJA (4-2-3-1): Kastels – Kastanj, Faes, Debast,Fereira Karasko (od 84. Lukebakio) – Mangala (od 58. Bakajoko), Onana – Trosar (od 74. Tilemans), De Brujne, Doku (od 84. Openda) – Lukaku. Selektor: Domeniko Tedesko.

SLOVAČKA (4-3-3): Dubravka – Pekarik, Vavro, Škrinijar, Hancko – Kucka, Lobotka, Duda (od 90+4 Obert) – Šranc (od 81. Duriš) – Boženik (od 70. Strelec), Haraslin (od 70. Suslov). Selektor: Frančesko Kalcona.


EURO 2024

Grupa E

1. KOLO

Ponedeljak, 17. jun

Rumunija - Ukrajina 3:0 (1:0)

/Stančiju 29, Marin 53, Draguš 57,

Belgija - Slovačka 0:1 (0:1)

/Šranc 7/

2. KOLO

Petak, 21. jun

15.00: (3,80) Slovačka (3,35) Ukrajina (2,05)

Subota, 22. jun

21.00: (1,50) Belgija (4,20) Rumunija (6,75)

3. KOLO

Sreda, 26. jun

18.00: (4,40) Ukrajina (3,50) Belgija (1,85)

18.00: (2,70) Slovačka (3,05) Rumunija (2,80)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Fudbalska reprezentacija Belgijereprezantacija SlovačkeEURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara