Jan Karla Simića danas čeka prvi derbi Brisela (©Twitter/RSC Anderlecht)
Jan Karla Simića danas čeka prvi derbi Brisela (©Twitter/RSC Anderlecht)

Dan gradskih derbija u Belgiji

Vreme čitanja: 3min | ned. 01.09.24. | 10:40

Klub Briž od 13.30 časova dočekuje Serkl, dok se od 18.30 sastaju briselski rivali Union Sen Žiloaz i Anderleht

Veoma zanimljivo nedeljno popodne očekuje sve ljubitelje belgijskog fudbala. Šesto kolo tamošnjeg šampionata donosi nam nekoliko veoma zanimljiva susreta, uključujući i dva od moguća tri gradska derbija.

Najpre će se od 13.30 časova sastati Klub Briž i Serkl Briž, a potom od 18.30 gledaćemo derbi Brisela između dva kandidata za titulu, Union Sen Žiloaza i Anderlehta. Nedostaje samo da se u ovom kolu sastanu Antverpen i Bershot, pa da utisak bude potpun.

Izabrane vesti

Ipak, to ne znači da neće i Antverpen igrati zanimljiv meč. Od 16 časova ga čeka teško gostovanje Gentu, rivalu TSC Bačke Topole u Ligi konferencije. Dakle, čeka nas mnogo zanimljivog fudbala.

Aktuelni šampion Klub Briž je posle slabog početka sezone podigao formu. U prva tri kola je osvojio samo jedan bod, pre toga je izgubio od Uniona u Superkupu Belgije, ali je u poslednja dva meča definitivno najavio uzlaznu putanju forme. Savladao je kod kuće Antverpen sa 1:0, a potom kao gost Dender sa 2:1. Sve je to bilo zagrevanje za ono pravo, predstojeće borbe za plasman u plej-of prvensva i mečeve u Ligi šampiona, u koju su se crno-plavi plasirali direktno.


13.30: (1,55) Klub Briž (4,20) Serkl Briž (5,90)


I njihov gradski rival Serkl će igrati na međunarodnoj sceni tokom jeseni. Tim za koji igra srpski defanzivac Boris Popović izborio je plasman u Ligu konferencije, pošto je u plej-ofu savladao poljskog drugoligaša Vislu iz Krakova sa ukupnih 7:5. U Krakovu u prvom meču je trijumfovao sa 6:1, a potom se prošlog četvrtka malo igrao sa ugledom, pošto je kod kuće poražen 4:1. Iako je bio visok poraz, nijednog trenutka se nije dovodila u pitanje Vislina eliminacija, jer je zaliha Belgijanaca iz prvog meča bila previsoka.

Posle četiri meča (jedan je odložio) Serkl ima četiri poena. U prva dva kola je poražen od Vesterloa (0:3) i Kortrajka (1:2), a zatim je savladao Bershot (4:1) i odigrao nerešeno sa Levenom (1:1). Prošle sezone su sva četiri duela klubova iz Briža završena remijima, po dvaput sa po 1:1 i 0:0.

Mnogo vatre čeka nas i u derbiju prestonice. Union će biti domaćin u opštini Forest, na stadionu Žozef Marjen.

Napisali smo već, Union je osvojio prvi trofej u sezoni, Superkup Belgije, ali nije blistao u ostalim takmičenjima. Iz kvalifikacija za Ligu šampiona ga je eliminisala praška Slavija, pa će morati da se zadovolji učešćem u Ligi Evrope, dok je u prvenstvu trenutno sedmi na tabeli sa osam poena iz pet utakmica.


18.30: (2,05) Union Sen Žiloaz (3,45) Anderleht (3,60)


Izabranici Sebastijana Pokonjolija doduše nisu primili gol na poslednja dva meča, savladali su Šarlou sa 1:0 i odigrali 0:0 sa Sint Trojdenom. To je definitivno pozitivan pomak.

S druge strane, Anderleht je uz Leven jedini neporaženi tim u belgijskom šampionatu. Odigrao je doduše jedan meč manje, zabeležio je tri pobede i jedan remi, pa bi uz eventualni trijumf nad Unionom izbio na prvo mesto na tabeli.

Anderleht, u čijoj prvoj postavi se ovog leta ustalio novi srpski reprezentativac Jan Karlo Simić, prošlog četvrtka je izborio plasman u Ligu Evrope. U plej-ofu kvalifikacija je dvaput savladao beloruskog predstavnika Dinamo iz Minska sa po 1:0.

Prošle sezone smo gledali pet susreta Uniona i Anderlehta. Prva dva su pripala žutima, a potom su dvaput remizirali i Anderleht je jednom slavio. Poslednji okršaj, u maju ove godine, završen je bez golova, čime je prekinuta serija od tri uzastopna derbija Brisela na kojima je došla igra UG3+.


------------------------------

Sve utakmice Župiler Pro lige možete da gledate i da se kladite na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

------------------------------


BELGIJA 1 – 6. KOLO

Petak

Genk – Vesterlo 1:0 (0:0)

/Satlberger 81/

Subota

Mehelen – Šarlroa 5:2 (3:2)

/Storm 11, 45, Emrabti 39pen, Šufs 57, Raman 79 – Hejman 33pen, Đuagon 40/

Bershot – Dender 1:2 (0:2)

/Matis 71pen – Hrnčar 2, Ensimba 12pen/

Leven – Standard Lijež 2:0 (1:0)

/Endri 32, Ominami 63/

Nedelja

13.30: (1,55) Klub Briž (4,20) Serkl Briž (5,90)

16.00: (2,45) Gent (3,40) Antverpen (2,85)

18.30: (2,05) Union Sen Žiloaz (3,45) Anderleht (3,60)

19.15: (2,20) Kortrajk (3,40) Sint Trojden (3,30)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Belgija 1Jan Karlo SimićBoris PopovićKlub BrižSerkl BrižAnderlehtUnion Sen Žiloaz

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara