Mora da je teško biti navijač u Bilbau? Čukundeda se ne važi

Vreme čitanja: 2min | sre. 04.03.20. | 18:57

Iguain ipak ne može u Atletik

Mora da je teško biti navijač Atletika. OK, kapiramo da si sigurno ponosan, i treba vala da budeš kad ti omiljeni klub toliko drži do sebe, tradicije i celog regiona. Ali ima i ona druga strana medalje. Dok na svakom drugom kutku sveta navijači raspravljaju da li bi bilo dobro da dođe ovaj i da li onaj vredi baš toliko novca, pristalice velikana iz Bilbaa gledaju u porodična stabla fudbalera sa svih krajeva sveta ne bi li pronašli nekog koji ima bilo kakve veze sa Baskijom.

Jer podsetimo, u Atletiku imaju nepisano pravilo, takozvanu kantera filozofiju, po kome za taj klub mogu da igraju samo oni rođeni u Baskiji – čak i francuskom delu Baskije – ili oni koji su se fudbalski školovali u nekom od baskijskih klubova.

Izabrane vesti

I taman što se možda poneko i ponadao kad se na Pirinejima pojavila vest da bi čuveni Gonzalo Iguain mogao na San Mames zbog toga što mu je čukundeda Bask koji je emigrirao u Argentinu. Međutim, sportski direktor Atletika Rafa Alkorta pojašnjava da se to jednostavno ne računa.

Još jednom, samo su dve opcije: ili-ili situacija.
Kamo lepe sreće da je rođen ili odgojen ovde. Da nije tih pravila… Ali čukundeda se ne računa. Možda će se jednog dana računati, ali trenutno nije tako”, jasan je Alkorta u izjavi za radio Onda Sero.

Ili rođen u Baskiji. Ili kao dečak igrač baskijskog kluba. Nema treće. Za sada.

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara