Raste pritisak u Norveškoj: Selektore, Haland mora da igra

Vreme čitanja: 3min | ned. 23.02.20. | 09:50

Da li će Lagerbek staviti veliku zvezdu Dortmunda ponovo na klupu

Imaš Erlinga Halanda na raspolaganju. Zdravog, pravog, u punoj formi, u neviđenom golgeterskom zanosu, sa samopouzdanjem koje para nebo. Njemu samom se čini da bi, kad bi poželeo, mogao i da poleti. A, opet, ne staviš ga u tim!?

Upravo toga se plaši fudbalska javnost u Norveškoj uoči baraža sa Srbijom u Ligi nacija, kroz koji će jedna od dve selekcije imati poslednju šansu da se plasira na Evropsko prvenstvo.

Izabrane vesti

Verovatno će se mnogi sad nasmejati, sa pitanjem kome bi uopšte moglo da padne na pamet da ne stavi golgetera Borusije Dortmund u prvu postavu za meč sa Srbijom. Ali, u Norveškoj je to jedna od vodećih tema poslednjih dana, kako se susret sa Orlovima bliži, a svet „poludeo“ za mladim napadačem.

Igrao je Erling Haland fenomenalno i jesenas za Salcburg, rešetao mreže, bio najbolji strelac Lige šampiona, ali ga nije bilo u timu Norveške. Odigrao je u dresu reprezentacije tek dve utakmice, a jedini put je bio starter protiv – Malte. I još nije postigao prvi gol u dresu najdražih boja. Pa, ko je to onda bio ispred njega? Ta dva mesta u špicu popunjavali su Džošua King iz Bornmuta i Aleksander Serlot, fantastični napadač Trabzona, koji je i sada prvi strelac turskog prvenstva.

Svesni su u Norveškoj da bi ista situacija mogla da se desi i protiv Srbije. Da Haland meč dočeka na klupi i zbog toga je preko medija krenuo na pritisak na selektora Larsa Lagerbeka, iako iskusni stručnjak uživa ogroman ugled i poverenje fudbalske javnosti u toj zemlji. Nedavno je potpisao i novi ugovor. Ali, svima se gleda – Haland. Dečko dominira sa sportskih strana svih medija poslednjih dana. Jedino nordijsko skijanje može da mu izađe na crtu...

U velikom tekstu uglednog VG portala svoj stav oko Halanda i baraža sa Srbijom je izneo i bivši selektor Egil Olsen, koji je u više navrata i duže od decenije vodio tim Zemlje fjordova.
Bilo bi zaista čudno da Erling ne počne meč protiv Srbije. To što on radi ove sezone je neverovatno. Podseća me na Olea Gunara Solskjera“, rekao je Olsen.

Isti portal sa pitanjem da li će Haland biti u timu za duel sa Orlovima obratio se i pomoćniku selektora Peru Joaru Hansenu. Toliko im gori pod nogama u strahu da golgetera Dortmunda neće biti u prvih 11.
Hajde da ne stavljamo dodatni pritisak na momka uoči utakmice. On je deo reprezentacije Norveške, koja će protiv Srbije nastupiti kao tim“, bio je odgovor Hansena, pored niza pohvala na račun golobradog golgetera.

Bojazan javnosti da bi Lagerbek mogao da krene ponovo u utakmicu sa tandemom King – Serlot nije bez razloga. Vremešni selektor je poput mnogih takvih prekaljenih stručnjaka, imun na pritisak i na „želje i pozdrave“ javnosti. Štaviše, često to izaziva kod takvih trenera kontra efekat. A, daleko od toga da je retkost u svetskom fudbalu da neka superzvezda nema isti takav status u reprezentaciji. Uostalom, Srbija može da drži pokaznu vežbu na tu temu, pogotovo iz „Muslin protiv Milinković-Savića“ perioda.

Pritisak se pravi i kroz druge medije, gde čitaoci mogu već sada da glasaju za idealni tim za duel sa Srbijom. Na portalu sportske televizije TV2 razlika u broju glasova za fudbalere u napadu je vrlo mali. Jeste Haland dobio najviše za sada, oko 2.600 glasova, ali nisu daleko ni King (2.350) i Serlot (2.300).

Po mišljenju čitalaca, idealni tim koji bi u formaciji 4-4-2 trebalo da se suprotstavi Srbiji čine: Jarstejn – El Abdelaui, Reginijusen, Ajer, Alesami – Edegard, Berge, Henriksen, Selnes – Haland, King.

Pitanje je kako Lagerbek vidi igru svog tima, da li mu se Haland uklapa igrački sa nekim od dvojice preostalih napadača, pošto je King (devet utakmica, pet golova za Norvešku u 2019. godini) očigledno miljenik selektora i redovno igra, dok je Serlot (pet utakmica, četiri gola za državni tim prošle godine) takođe ubica pred golom ove sezone.

Portal VG, čiji je jedan od sagovornika bio Egil Olsen, podsetio je da takve čudne odluke nisu netipične za njihovu reprezentaciju. I podseća da je upravo kada je Olsen bio selektor, na Svetskom prvenstvu 1998. godine, Ole Gunar Solskjer, tada špic Mančester junajteda, od četiri utakmice Norveške starter bio na – jednoj.

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara