PET NA PET - Petar Puača: Mada sam veliki Zvezdaš uzor mi je bio Dragan Mance

Vreme čitanja: 3min | ned. 26.04.20. | 09:09

Poznati fudbaler, trener rastao je sa Ivanom Adžićem i Zvonkom Milojevićem, a u Rimu je dobio zlatnu kopačku

Sa šesnaest godina debitovao je prvom timu Crvene zvezde sa kojom je stigao do dve duple krune i bio je ljubimac delija. Jedan je od retkih fudbalera, ako ne i jedini, koji je igrao za seniore Zvezde, Partizana, Vojvodine, OFK Beograda i Obilića. Još uvek drži rekord iz juniorske selekcije sa 68 datih golova. Četiri više od Darka Pančeva. U Rimu je dobio zlatnu kopačku za najefikasnijeg evropskog juniora. Bio je kapiten svih mlađih reprezentativnih selekcija. Igrao je u Španiji, Italiji, Francuskoj, Švedskoj…

Po okončanju karijere osnovao je školu fudbala “Petar Puača kroz koju je prošlo preko 5.500 dece. Čuli smo od Petra Puače da je škola osvojila 3.850 trofeja, da su bili prvaci Srbije 35 puta i da se veliki broj mladih fudbalera već nalaze u svim katogorijama naših najboljih klubova.

Izabrane vesti

Trener je u Omladinskoj reprezentaciji Srbije, skaut je Zvezde, a sa omladincima iz škole “Petar Puača” prvi je u ligi Vojvodine i očekuje ulazak u Omladinsku ligu Srbije.

Vreme epidemije provodi sa ćerkom i suprugom uz karte, monopol, ne ljuti se čoveče, serije “Južni vetar”, “Tajkun”… Petar voli iskrenost pa otvoreno kaže da trenutno ne čita knjige. Ne voli foliranje, u smislu pročitam dnevno jednu knjigu, ali nam je iskreno odgovorio na Mozzartova pitanja.      

1.Da li ste se svojevremeno bavili još nekim sportskim aktivnostima osim fudbala?
“Nisam imao druge igračke osim lopte. Po stanu sam, kao dete, loptom polomio sve živo. Tada smo ceo dan pikali fudbal, nije bilo računara, a živeo sam u bloku 70 na Novom Beogradu. Odrastao sam sa Ivanom Adžićem”.  

2.Ko vam je bio uzor, idol, u tinejdžerskim danima?
“Sa osam godina sam počeo u Crvenoj zvezdi i prošao sam kroz sve selekcije. Ipak, uzora sam imao u Draganu Manceu koji nas je prerano napustio. Nosio sam devetku, igrali smo na istoj poziciji i radovao se klizajući na kolenima, kao Mance”.

3. Koji klub nosite u navijačkom srcu?
“Počeo sam u Zvezdi, a za prvi tim debitovao sam sa 16 godina. Dragoslav Šekularac pružio  je priliku Ivanu Adžiću, Zvonku Milojeviću i meni. Bili smo uz legende Piksija, Deja, Pančeva, Jugovića…Dakle, Zvezda je pod brojem jedan, ali tu je italijanski Kremoneze. Tamo sam proveo prelepe tri godine”.

4.Sportski događaj koji je ostao u sećanju i koji ćete pamtiti celog života?
“Pa sigurno večitih derbija koje sam odigrao za Zvezdu. Puna Marakana, dupla kruna sa Crveno – belima. Međutim, sećam se utakmice za vreme bombardovanja naše domovine između  Kremonezea i Napolija. Nosio sam crni flor, ispod dresa majicu na kojoj je pisalo ‘Stop Nato’. Dao sam gol Napoliju, skinuo dres da bih pokazao majicu, a epilog je bila novčana kazna. Kaznili su me oduzimanjem cele plate. Potom smo Deki Stanković, Siniša Mihajlović i ja odbili da igramo dve utakmice. Opet je usledila finansijska kazna. Svi smo bili patriote, saosećali i patili sa našim narodom, slali pomoć. I ponovio bih sve isto”.

5. Da li imate životni ili sportski moto?
“U horoskopu sam ovan, u podznaku lav. Znači, u životu nema predaje. Uvek sebi govorim možeš, želiš, moraš…Bilo je teških trenutaka, ali se čovek mora uzdići. Imati karakter, energičan, pozitivan…Ne volim ni u društvu da sedim sa ljudima koji negativno razmišljaju. Znate već, ‘kakve su ti misli, takav ti je život’. Uvek sam optimista”.

Bonus pitanje za našeg gosta: Šta u MOZZARTU odigrati na utakmicu  koja dolazi iz Belorusije MINSK I. – VITEBSK . Međusobni skor je 3:1:5. Gosti imaju bod više od rivala, ali su oba kluba u vrhu tabele. Protivnici su dobili poslednje uakmice.

“Pokušajte sa igrom minimum gol u oba poluvremena”, zaključio je Puača koji kao trenutno najboljeg trenera u zemlji vidi Dragana Ivanovića. Takođe, hvali sportskog radnika Dragana Ilića Litu koga smatra za fudbalskog oca.

PIŠU: Nela i Đurđe MEČANIN
Djurdje.mecanin@mozzartbet.com


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara