Da li Real Madrid ima plan?

Vreme čitanja: 7min | sub. 20.02.21. | 08:05

Kraljevski klub ima sijaset problema i otvorenih pitanja, a ima li prvi čovek Florentino Perez spremnu strategiju i odgovore?

U Superkupu Španije nisu stigli ni do finala. U Kupu kralja su izgubili od trećeligaša Alkojana. Na tabeli se trenutno nalaze na drugom mestu sa 6 bodova manje i utakmicom više od lidera. U poslednja dva prelazna roka nije došao niko, a otišli su mnogi. Zidan više ne eksperimentiše, igraju samo oni koji uživaju njegovo puno poverenje. I igraju bez prestanka. Spisku povređenih nema kraja - pre par sedmica protiv Hetafea bilo je raspoloživo samo 13 prvotimaca, a nezamenjivi Kazemiro već juri ovosezonski rekord - 15 uzastopnih utakmica od 90 minuta u manje od dva meseca. Poslednji u nizu žrtava je Karim Benzema, čije će odsustvo stvoriti itekakve probleme timu merenge kako kod kuće, tako i protiv Atalante u Ligi šampiona.

Neprikosnoveni kraljevi Evrope nisu ni senka svojih ranijih izdanja, a o njihovoj skorijoj budućnosti se ne zna ništa i nagađa mnogo. Da li Real Madrid ima plan ili samo strpljivo preživljava krizu? Na stolu su sve opcije. Navijači, navikli na sjaj i slavu, očekuju prezentaciju bar jednog mladog superstara na novom svemirskom stadionu, dok realistični eksperti pokušavaju da nas spuste na zemlju. Para nema. A kada para nema, Florentino Peres je neumoljiv. Za početak, sve igrače očekuje ponovno smanjenje plata, koje bi moglo da otera čak i do sada neprikosnovenog kapitena belih. Kao rešenje se sve više pominje projekat Superlige koja bi kao čarobni štapić trebala da izvuče velike klubove iz krize (mali su svakako slabo kome važni). 

Izabrane vesti

Zahvalnica

„Inspirisao me Mbapeov het-trik na Kamp Nou. Hvala mu na tome.“ Izjava Erlinga Haalanda, nakon što je i sam postigao dva gola u meču protiv Sevilje, neminovno nas vraća koju godinu unazad. I dok Mesi i Kristijano posmatraju kako njihovi timovi gube, nemoćni da preokrenu situaciju, čini se da su njihovi naslednici stigli i nameravaju da tu i ostanu. A ljubitelji fudbala na poluostrvu, zabrinuti za sudbinu svojih najvećih klubova, sanjaju o tome da ponovo vide rivalitet najboljih igrača sveta u svojoj ligi.

Svojim prvim het-trikom u Ligi Šampiona, ispred nosa Lea Mesija (u čemu su Realovi navijači naravno pronašli adekvatnu simboliku), Kilijan Mbape je pokazao da mu nije neophodan Nejmar i definitivno obeležio prekretnicu u svojoj karijeri. Trend na Tviteru tu noć je bila poruka: „Florentino, dovedi ga!“. Ali, dobri poznavaoci Realove situacije - kao što su Horhe Valdano i Peđa Mijatović, već su u svojim prvim komentarima utakmice razbili iluzije navijača: Mbape je jako daleko od sadašnjih mogućnosti belih, a posle meča protiv Barselone - još dalje. Al Kelaifi će sad već dobro razmisliti i o tome da li mu je Mesi zaista toliko potreban da bi pustio svoju dvadesetdvogodišnju zvezdu.

Pike juri Mbapea (Reuters)Pike juri Mbapea (Reuters)

Nakon meča, Mbape je izjavio da o budućnosti razmišlja dugoročno. Nikada nije krio da mu je Real u srcu i španska štampa veruje da mu madridski klub može ponuditi istoriju, prestiž i tradiciju, kao i mesto lidera svog budućeg projekta. Ali beg iz pariskog zlatnog kaveza je komplikovan. Francuzu će, ako je verovati dnevniku Parizijen, u sledećem prelaznom roku cena biti oko 200.000.000 evra. I premda trenutno zarađuje mnogo manje od Nejmara, sasvim je izvesno da će tražiti znatno uvećanje plate za narednu sezonu – od PSŽ-a ili drugog kluba.

Haland je sa druge strane, premda mu je vrednost na tržištu slična kao Mbapeu, bar za sada mnogo jeftiniji, a teško da još dugo želi da ostane u Dortmundu. Već neko vreme šalje lajkove madridskom klubu, a posle Sevilje je, komentarišući interes Realovih navijača, izjavio da obožava Španiju i kako je „lepo kad te neko voli“. Sa 18 golova u 13 utakmica u Ligi Šampiona, mladi killer je trenutno na vrhu ovogodišnjeg evropskog takmičenja i bio bi prava poslastica za svaki tim.

Ali ni on nije sasvim pristupačan. Na cenu koja bi se morala platiti Borusiji (90.000.000), mora se dodati i milionska provizija za oca igrača i za njegovog menadžera (za Halandov dolazak u Borusiju, Mino Rajola je stavio u džep čak 15.000.000). Plata Norvežanina, koja sada iznosi 8.000.000 godišnje, sasvim sigurno neće ostati na tom nivou. Real bi, navodi Mundo Deportivo, pokušao da smanji troškove tako što bi u operaciju ubacio Jovića i Marijana. U prilog eventualnom transferu bi išli i odlični odnosi između Reala i kluba iz Dortmunda.

Ostaje ko može ili ko hoće?

Zidanu se dopadaju obojica. Bez ikakvih nagoveštaja i pretenzija, trener Reala je izjavio da samo „uživa u lepoti fudbala“. S tim da nije baš jasno do kada će Zidan biti trener Reala. U štampi ga već mesecima smenjuju - do te mere da je čak i odmereni Zizu nedavno eksplodirao na konferenciji za novinare. Nije ni čudo. Dnevnik Marka je, na primer, ovako najavio meč Lajpciga i Liverpula: „Nagelsman - Klop. Duel kandidata za klupu Reala“.

Zidan izdržava, uprkos svim kritikama i najavama. Pa i povredama. Uspeo je da izvuče pobedu u poslednje tri utakmice i da ublaži primljene udarce. I dok se mediji često obrušavaju na njegovu preteranu odanost proverenim imenima, nikada se nije sumnjalo u karakter, harizmu i autoritet aktuelnog mistera. Čak bi možda trebalo postaviti pitanje ko kome čini uslugu: Florentino Zidanu ili Zidan Florentinu. Jer koliko do sada poznajemo Zizua, otišao bi sa istom lakoćom kao što je to učinio i pre nekoliko godina kada je bio na vrhu. A naravno, uvek ga čeka i klupa francuske reprezentacije.

Serhio Ramos, lider i simbol kluba, dobio je ponudu ugovora na dve godine, uz smanjenje plate od 10%. Iz Reala su već više puta insinuirali da kapiten namerava da ode. U inostranstvo. Zbog novca. Navijači od tada već kao da malo manje žale za svojim idolom - apsolutna podrška od pre par meseci se razvodnila. Ubrzo potom, Ramos se odlučio na hitnu operaciju meniskusa. U međuvremenu je i David Alaba najavio da neće obnoviti ugovor sa Bajernom, tako da je zamena skoro obezbeđena. Natezanje se nastavlja, ali, kao što već rekosmo, kad se radi o parama, niko nije neprikosnoven za predsednika Reala. Simboli kluba su bili i Raul i Kasiljas.

Šta muti Florentino Perez?

Po svemu sudeći, i u Real će u julu imati izbore. I premda trenutno deluje da je u Madridu život na čekanju do 2022. godine, reakcija uprave će možda morati da ubrza. Sa izborima ili bez njih, pitanje je da li će ova neaktivnost prouzrokovati još veću štetu po Realovu blagajnu. Mladi i skupi fudbaleri će postati još skuplji, a Real bez zvezda i bez trofeja gubi vrednost kao brend, da ne govorimo o drugim finansijskim problemima. Sa druge strane, znamo da se igrači kao što je bio Ronaldo, veoma isplate i obično amortizuju sve do zadnjeg evra uloženog u njih.

Još jedan veliki izdatak kluba, novi Santjago Bernabeu, trebao bi da bude gotov tek sledeće godine. Očekuje se da ovo ulaganje, kada sve bude operativno, omogući godišnji profit od skoro milijardu evra, što je sasvim verovatno ako se uzme u obzir ceo projekat. Ideja je da stadion bude potpuno preuređen i da postane prepoznatljiv arhitektonski simbol na svetskom nivou. Asimetrična titanijumska kutija „galaktičkog“ sjaja, pokretni krov i teren, terasa u vidu svojevrsnog šetališta iznad tribina i niz drugih elemenata garantuju, bar na maketi, da niko neće ostati ravnodušan.

Za sada se stadion renovira dugoročnim kreditom od 570.000.000 evra. Što Realu i njegovom predsedniku nije nimalo strano. U istoriji kluba mnogo puta su se uzimali milionski krediti, kako za ovakve operacije, tako i za kupovinu igrača. Florentino Peres očigledno uživa poverenje finansijskih institucija, pa verovatno i zbog toga svi smatraju da bi dovođenje jednog Mbapea ili Halanda moglo da se izvede.

Ne zaboravimo na kraju i omiljeno rešenje Realovog predsednika. Krajem januara londonski Tajms je objavio ekskluzivnu vest o tome kako je zamišljen projekat Superlige. Između ostalog, 15 njenih stalnih članova bi odmah na početku dobilo po 350.000.000 evra za televizijska prava, čemu se dodaje kredit od 3,5 milijardi evra (233.000.000 po glavi) koji bi isplatio JP Morgan za svrhe ulaganja u nekretnine. Ova nimalo demokratska grupa najvećih evropskih klubova, kojoj se oštro suprotstavljaju FIFA i UEFA, navodno bi poslužila kao lokomotiva oporavka fudbalske ekonomije. Malo je nejasno na koji bi način pomogla finansijama manjih klubova, ali je kristalno jasno da bi, na primer, jednim potezom pokrila celokupno ulaganje u Santjago Bernabeu.

Dakle, ne zna se baš tačno na koji način Real namerava da izađe iz postojeće stagnacije i u kom će se trenutku to dogoditi, ali je očigledno da Florentinu planovi ne nedostaju. I koliko god bili protivnici ovih elitističkih finansijskih mahinacija, španski mediji i javnost željni su da Primera povrati svoju narušenu slavu. A kraljevski klub je na tom putu uvek bio odličan predvodnik.

Meč 24. kola Primere, Valjadolid – Real Madrid (21.00) možete da gledate u direktnom prenosu na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je samo da budete registrovani, a registracija je besplatna.

PRIMERA – 24. KOLO

Petak

Betis - Hetafe 1:0 (0:0)

/Iglesijas 84pen/

Subota

14.00: (3,60) Elče (2,95) Eibar (2,30)

16.15: (1,60) Atletiko M. (3,70) Levante (6,25)

18.30: (2,70) Valensija (3,10) Selta (2,75)

21.00: (5,20) Valjadolid (3,70) Real M. (1,70)

Nedelja

14.00: (1,20) Barselona (6,75) Kadiz (14,0)

16.15: (1,73) Sosijedad (3,60) Alaves (5,10)

18.30: (2,35) Ueska (3,00) Granada (3,40)

21.00: (2,70) Bilbao (2,95) Viljareal (2,90)

Ponedeljak

21.00: (4,00) Osasuna (3,20) Sevilja (2,05)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Real MadridFlorentino Peres

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara