Nemanja Matić i Mirko Topić (©AFP)
Nemanja Matić i Mirko Topić (©AFP)

Da li je Topić legitimni naslednik Matića u reprezentaciji?

Vreme čitanja: 4min | pet. 04.10.24. | 09:52

Fudbaler Famalikaa po statističkim parametrima među najboljim vezistima, ne samo portugalskog prvenstva, već i svih najjačih liga Evrope

Za četiri godine u prvom timu Vojvodine Mirko Topić je slušao hvalospeve o svom talentu i bajke kako je projekat kluba, pa kasnije i kritike zbog toga što se nije razvio po ukusu određenog dela navijača… Na kraju, prošlog leta je na mala vrata napustio Karađorđe i za 1.000.000 evra otišao u portugalskog prvoligaša Famalikao. Zasad deluje da mu je to bio savršen potez.

Mali klub, bez velikih ambicija i pritiska, a opet u jakoj ligi poznatoj po razvijanju mladih igrača. U prvoj sezoni gotovo da nije propustio nijedan meč, dobio je poverenje stručnog štaba i očigledno da je mnogo toga naučio. Jer, u novoj sezoni Topić je verovatno najbolji igrač Famalikaa.

Izabrane vesti

To pokazuje i statistika koju je objavila fudbalska obzervatorija CIES, koja je analizirala i uporedila igrače iz 18 najjačih evropskih liga, te iz brazilskog i portugalskog šampionata. Pre nekoliko dana je objavljeno istraživanje, da je ove sezone 23-godišnji Novosađanin među 40 najboljih vezista po tome kako se nosi u situacijama kada je pod pritiskom dok je lopta u njegovom posedu.

Postoji objašnjenje na pomenutom sajtu kako se tačno meri indeks, od parametara se gleda to koliko mu je protivnik bio blizu, koliko je brzo reagovao, pod kojim uglom je poslao dodavanje, kako se kretao i šta se dalje izrodilo iz tog napada. Sve to se provlači kroz određenu jednačinu i dobija se indeks po kojem se potom porede vezni fudbaleri.


21.15: (3,00) Rio Ave (3,05) Famalikao (2,55)


Na toj listi je Topić drugi najbolji srpski vezista, a ukupno 39. na svetu, odnosno peti u portugalskoj Primeiri. Od naših igrača bolji je samo dugogodišnji reprezentativac Orlova Nemanja Matić, koji je 34.

Najbolji vezista na svetu pod pritiskom u ovoj sezoni je Bajernov Džošua Kimih, a slede ga Samuele Riči iz Torina, Rafael Karioka iz meksičkog Tigresa, Realov Oreljan Čuameni i Mario Dorgeles iz Nordsjelanda.

Prvo logično pitanje koje se nameće, da li bi Topić u budućnosti mogao da bude legitimni naslednik Nemanje Matića u reprezentaciji Srbije? Doduše, nekadašnji zamenik kapitena nije na kraju sakupio mnogo nastupa, tek 48. No, u jednom periodu je bio praktično jedan od lidera Orlova i čovek oko kojeg se mnogo toga vrtelo u našem nacionalnom timu. Topić ima legitimno pravo da mašta kako će se jednog dana naći u njegovoj koži.

Dres reprezentacije je obukao do sada jednom, selektor Dragan Stojković ga je u januaru 2023. godine odveo na turneju u Sjedinjene Američke Države i protiv Jenkija je odigrao jedno poluvreme. To je bila ona selekcija sastavljena mahom od igrača iz Mozzart Bet Superlige Srbije, okupljena samo kako bi stručni štab uživo mogao da se upozna sa igračima sa kojima do tada nije radio.

Očigledno da Topić nije ostavio prejak utisak na Piksija, pošto više nijednom nije dobio poziv. Međutim, nije ni nekadašnji vezista Vojvodine više isti igrač kao pre doškolavanja u Famalikau.

Ove sezone je odigrao svih sedam mečeva za portugalskog prvoligaša kao starter. Samo protiv Žil Visentea (1:1) sredinom septembra nije ostao na terenu do kraja, već je izašao posle 70 minuta. Najveće pohvale 23-godišnjak je zaradio na premijernom meču, u kojem je Famalikao savladao Benfiku sa 2:0. Topić je tada „zaključao“ sredinu i sve prilaze ka golu svog tima.

Na krilima tog uspeha Famalikao je nastavio u prvoj četvrtini sezone, pa sada ima po tri pobede i remija, uz samo jedan poraz (od Vitorije u Gimaraisu). Sa 12 bodova nalazi se na solidnoj sedmoj poziciji, a položaj će moći dodatno da popravi ovog petka od 21.15 časova, kada će ga ugostiti 12-plasirani Rio Ave.

Topićev tim nije primio gol na pet od sedam utakmica, na poslednja dva, sa Moreirenseom i Nasionalom je odigrao 0:0. Zanimljiv je podatak da 190 centimetara visoki Novosađanin nije dobio još uvek nijedan žuti karton ove sezone. S obzirom na to da je defanzivni vezista, prinuđen je da često pravi sitne faulove. Zasad, očigledno, nije preterao. Poređenja radi, u svojoj prvoj sezoni u Primeiri Topić je javno opomenut šest puta, ali još uvek u seniorskoj karijeri nijednom nije dobio crveni karton.

PORTUGALIJA 1 – 8. KOLO

Petak

21.15: (3,00) Rio Ave (3,05) Famalikao (2,55)

Subota

16.30: Žil Visente - Estrela

16.30: Moreirense - Santa Klara

19.00: (2,15) Aruka (3,35) AVS Aveš (3,45)

21.30: (1,13) Sporting Lisabon (8,50) Kasa Pija (19,0)

Nedelja

16.30: (2,25) Farense (3,35) Estoril (3,25)

16.30: Vitorija Gimarais - Boavista

19.00: Nasional - Benfika

21.30: Porto - Braga

***Kvote su podložne promenama



tagovi

FamalikaoNemanja MatićMirko TopićRio AvePortugal 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara