Grejam Poter (©Reuters)
Grejam Poter (©Reuters)

Da li je Poter zreo za otkaz? Da je tu Roman...

Vreme čitanja: 4min | pon. 09.01.23. | 01:21

Plavci nikad gori u poslednjih desetak godina. Debakl na Etihadu u FA kupu (0:4) ogolio sve nedostatke. Navijači besni, traže odlazak nekadašnjeg uspešnog menadžera Brajtona. I povrede desetkovale ekipu sa Stamford Bridža. Gvardiola savetuje Todu Boliju da pruži novu šansu kolegi

Nije išlo Tomasu Tuhelu na startu sezone, a poraz u Zagrebu u prvom kolu Lige šampiona (0:1) koštao je otkaza za nemačkog stručnjaka. Navijači Plavaca verovali su da dolazi nova uspešna era s menadžerom Grejamom Poterom koji je činio čuda sa Brajtonom. Umesto renesanse – košmar na Stamford Bridžu.

Za četiri dana, Siti je pokazao Čelsiju da je samo topovsko meso, da je lak zalogaj za mašineriju sa Etihada. Posle minimalnih 1:0 na Stamford Bridžu u Premijer ligi, u trećem kolu FA kupu, Građani su se poigravali sa bezidejnim Plavcima, slavili su sa 4:0, na poluvremenu imali tri gola prednosti, a da gosti iz Londona nijednom za 45 minuta nisu ugrozili mrežu šampiona Engleske.

Izabrane vesti

Poter nije bivši samo zato što je prošle godine došlo do promene vlasničke strukture. Amerikanac Tod Boli ima više živaca od Romana Abramoviča koji se nije libio da brzo „skida glave“. Davao je dva puta ruski tajkun otkaz Žozeu Murinju, ni Roberto di Mateo koji je doneo prvu titulu šampiona Evrope, nije mnogo izdržao na užarenoj klupi, a ista sudbina zadesila je i Tuhela.

21.00: (10,5) Oksford (6,50) Arsenal (1,20)

Objektivna okolnost po tim iz Londona je očajna kadarovska situacija i povrede koje su desetkovale ekipu. Van stroja su N’Golo Kante, Ris Džejms, Eduard Mendi, Armando Broja, Ruben Loftus Čik, Rahim Sterling, Kristijan Pulišić i Pjer Emerik Obamejan.

Nikada nisam doživeo nešto slično“, rekao je Poter o kadrovskoj situaciji u timu i dodao:

Bila je to serija frustrirajučih udaraca za nas. Morali smo da koristimo kratkoročna rešenja, menjamo formaciju. Retko je to recept za uspeh i Čelsi je patio“.

O meču sa Sitijem, Poter je rekao:

"Prvo poluvreme je bilo bolno i teško za sve nas. Drugo poluvreme, morali smo da odgovorimo i mislio sam da ima pozitivnih rezultata u pogledu mladih igrača. Mislio sam da su dali sve od sebe i pokazali kvalitet, ali smo razočarani što smo poraženi. Čestitam Sitiju. Zaslužili su pobedu, naravno“.

Englez ima opravdanja za poslednje neuspehe.

Što se tiče rezultata u Premijer ligi, mislim da smo izgubili četiri meča – od Njukasla u gostima, poslednjoj utakmici pred Svetsko prvenstvo, imali smo devet igrača nedostupnih. Izgubili smo 1:0 od Arsenala. Imali smo loš dan protiv Brajtona, a pre nekoliko dana od Mančester Sitija. To su timovi od kojih smo izgubili".

Čelsi je tek 10. u Premijer lgii. U proteklih osam kola, Plavci imaju najmanje pobeda u ligi i postigli su najmanji broj golova. Nema godinama pravog napadača koji trese mreže. Romelu Lukaku se pokazao kao veliki promašaj, pa se letos vratio u Inter, a digli su ruke i od Nemca Tima Vernera koji je opet u Lajpcigu. Brentford, Brajton i Notingem Forest su ekipa koji su oduzimali bodove nekadašnjem šampionu Evrope.

Prvi udarac u okvir gola Sitija, Čelsi je imao tek u 54. minutu. Kod kuće u Premijer ligi, samo je Bornmut imao manje udaraca od Čelsija, a samo su Vulvsi imali manje pokušaja u okvir gola. Porazna statistika za tim koji želi u Ligu šampiona. Kako igraju Plavci i plasman u bilo koje evropsko takmičenje bio bi veliki uspeh.

Londonski tim je pobedio kod kuće samo u osam od 16 mečeva u Premijer ligi u 2022. godini, što je najmanji broj trijumfa na Stamford Bridžu još od 1996. Nove generacije navijača Čelsija nisu naviki na neuspehe. U Romanovoj eri, Plavci su jedan od najboljih klubova na Ostrvu.

I pored posrtanja najavljuju se velika pojačanja ove zime. Benoa Badijašil i Francuz Kristofer Nkunku su već potpisali, a Benfika zasad odoleva za Enca Fernandeza, argentinskog vezistu koji je blistao na Mundijalu u Kataru.

Letos je Čelsi potrošio više od 300.000.000 evra, ali je sve dalje od mesta u Ligi šampiona, što je sigurno glavni cilj kluba.

Navijači su protiv Potera, smatraju ga glavnim krivcem za posrtanja. Izviždali su svoje ljubimce posle novog poraza, pevali su pesme posvećene bivšem vlasniku Romanu Abramoviču i treneru Tomasu Tuhelu.

„Ne možemo ništa da uradimo osim da bolje radimo svoj posao i radimo više. Razumemo frustraciju navijača, to je razumljivo i poštujemo to. Ali naš zadatak je da radimo svoj posao. Samo moramo da nastavimo... Naravno, uvek ima drugih mišljenja i uvek ima negativnosti i kritika jer rezultati nisu bili pozitivni. To je deo posla, deo izazova“.

Pep Gvardiola ima poruku za vlasnika Čelsija.

"Rekao bih Todu Boliju, daj mu vremena. Znam da su u velikim klubovima rezultati važni, ali dajte mu vremena. Drugo poluvreme je ono što je bilo bolje. Ono što je uradio u Brajtonu je izvanredno. Svim menadžerima je potrebno vreme. U Barseloni sam imao Mesija. Zato mi nisu bile potrebne dve sezone. Jedna je dovoljna. Ali, uglavnom je potrebno vreme. Igrati protiv Sitija kada smo na ovom nivou nije lako. Ne samo za Čelsi već i za bilo koji drugi tim“, istakao je trener engleskog šampiona.

Naredni meč Čelsi će odigrati 12. januara na gostovanju gradskom rivalu, Fulamu.


tagovi

ČelsiGrem PoterFA kupMančester SitiPep GvardiolaRoman AbramovičTod Boli

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara