Igrači sa najviše utakmica među Branima u sadašnjem timu : Docić i Stevanović (©Starsport)
Igrači sa najviše utakmica među Branima u sadašnjem timu : Docić i Stevanović (©Starsport)

Čukina igra brojki: Brđani među najmlađim, ali i najkompaktnijim ekipama u Srbiji

Vreme čitanja: 4min | pon. 16.01.23. | 10:21

Brđani u vrhu liste timovima u Mozzart Bet Superligi po mladosti, ali i broju igrača sa više od 100 utakmica za klub

Prva kontrolna utakmica Čukaričkog u Antailiji i poraz od Legije (2:3) predstavljali su tek prvi korak u završnici pripremnog perioda Brđana. S obzirom na to da je tim sa Banovog brda jučerašnjim susretom prekinuo dva meseca bez utakmice bilo kakvo donošenje zaključaka na osnovu prvih 90 minuta u 2023. godini bilo bi preuranjeno, međutim utaisak koji su ostavile obe postave beogradskog kluba je balans u igračkom kadru.

Ravnotežu u štoperskom paru držali su mladi Bojan Kovačević i prekaljeni Nikola Vujadinović, bekovski posao pripao je još golobradim Aleksandru Kadijeviću i Viktoru Roganu sa jedne, odnosno već iskusnom Miladinu Stevanoviću sa druge strane terena. U veznom redu konce igre sa Stefanom Kovačem, koji iza sebe ima 130 utakmica za Čukarički, držao je Nikola Petković, fudbaler koji je praktično ovog leta bačen u vatru. A kada se ofanziva Čukaričkog u potpunosti probudila, jednako opasan kao iskusni Samjuel Ovusu i Đorđe Ivanović bio je talentovani Vladimir Lučić.

Izabrane vesti

Sa prosekom od 23,4 godine Čukarički je jesenas bio drugi najmlađi tim u domaćem šampionatu, iza Voždovca sa 21,1, i taj podatak bez dileme nije iznenadio nikoga ko je makar površno upućen u dešavanja u Mozzart Bet Superligi. Brđani su godinama unazad klupsku filozofiju zasnovali na afirmaciji talenata i njihovoj prodaji neretko za sedmocifrene iznose u evrima. Ipak, iako poznat po izlaznim transferima, tim sa Banovog brda paralelno je stekao i jasan identitet i to najviše zahvaljujući grupi igrača koji su sezonama unazad nosioci igre.

Najvažniji deo okosnice tima bez dileme je rekorder Čukaričkog po broju utakmica u novom milenijimu kapiten Marko Docić. Iskusni vezni fudbaler do sada je u belo-crnom dresu upisao 184 zvanične utakmice koje je ukrasio sa 37 golova te je postao sinonim za Brđane u prethodnoj deceniji. Pouzdani fudbalski arhitekta poznat po odličnom prekidu međutim nije usamljen u društvu igrača sa trocifrenim brojem utakmica za Čukarički. Sledi ga Miladin Stevanović sa 131, jednu utakmicu manje ima Stefan Kovač, a povređeni Darko Puškarić upisao je 112 mečeva. Uz pomenuti kvartet, značajan trag od aktuelnih prvotimaca ostavili su i stranci Ibrahim Ndijae (95) i Samjuel Ovusu (90), dok su jubilarnu 50. utakmicu iza sebe ostavili i Nemanja Belić (55) i Nemanja Tošić (54).

Zanimljiv podatak je da Čukarički, iako spada među najmlađe timove Mozzart Bet Superlige, u vrhu je liste i po broju igrača u aktuelnom kadru sa više od 100 utakmica za klub. Uz Crvenu zvzdu koja je daleko ispred konkurencije po ovom kriterijumu (11 fudbalera), samo su još Partizan (6) i Mladost iz Lučana (5). Takođe, Brđani su ispred većine rivala i po broju igrača koji su odigrali više od 50 utakmica. Sa osam igrača u klubu 50+ ekipa sa Banovog brda na deobi je četvrte pozicije (iza Crvene zvezde, Partizana i Vojvodine), a na pomenute podatke osvrnuo se upravo igrač sa najznačajnijim stažom u klubu Marko Docić.

"Svako ko dođe u Čukarički se trudi da mu ovo bude odskočna daska, sa druge strane, u klubu postoji kriterijum da se dovode fudbaleri koji osim što su kvalitetni igrači su i kvalitetni ljudi, te fudbaleri koji dođu čak i ukoliko ne odigraju kako se očekuje, u smislu da ne realizuju transfer u inostranstvo u željenom periodu, imaju punu podršku svih u klubu", rekao je Docić.

Stabilnost i uređenost kluba jedan su od glavnih razloga zbog kojih Brđani spadaju u poželjne sredine na domaćoj fudbalskoj mapi, a Docić glavne zasluge pripisuje najodgovornijima.

"Pre svega, značajno je što ljudi koji vode klub ga vole kao i posao kojim se bave. Od vlasnika Dragana Obradovića, preko direktora Vladimira Marijaševića i Gorana Grkinića. Oni su zaduženi da sve bude kako treba, Čukarički je jadan od najpoželjnijih klubova jer su nam svi uslovi obezbeđeni. Pored toga što je ovde sve potaman, dobra atmosfera je dodatni razlog da ovde sve bude prijatnije. Čukarički je iznad finansijskih problema koji su česti u domaćim klubovima".

Na kompaktnost međutim u najvećoj meri utiču upravo starosedeoci među igračima.

"Grupa mora da ima nosioce koji će osećati klub. Nas nekoliko je vremenom postalo okosnica ekipe, uz mene, Belića, Puškarića, koji je povređen, već značajan broj utakmica imaju i Kovač, Stevanović i Tošić... Mi smo igrači koji osećaju klub i, uz momke koji su došli u međuvremenu, bilo da se radi o mladim igračima ili pojačanjima, zajedno tražimo balans kako bi postojala hemija na osnovu koje je ovaj klub do sada dosta toga napravio", istakao je Docić.

Brđani su aktuelnim kadrom tako praktično spojili nespojivo, jer klubovi koji su im konkurencija u vrhu liste po jednom kriterijumu u dnu su poretka po drugom, međutim tim Dušana Kerkeza u prethodnih šest meseci pokazao je na terenu da je i sa mladim kadrom moguće steći zavidan kontinuitet.

POREDAK SUPERLIGAŠA PO BROJU IGRAČA SA 100 ILI VIŠE UTAKMICA ZA KLUB

Crvena zvezda 11 (17)

Partizan 6 (13)

Mladost Lučani 5 (8)

Čukarički 4 (8)

TSC 3 (8)

Radnički 1923 3 (5)

Spartak 2 (6)

Vojvodina 1 (9)

Radnik 1 (8)

Javor 1 (7)

Napredak 1 (5)

Novi Pazar 0 (5)

Kolubara 0 (5)

Voždovac 0 (4)

Radnički Niš 0 (2)

Mladost NS 0 (0)

* u zagradi je broj igrača sa 50 ili više utakmica za klub

AKTUELNI FUDBALERI ČUKARIČKOG SA 50+ UTAKMICA ZA KLUB

Marko Docić 184

Miladin Stevanović 131

Stefan Kovač 130

Darko Puškarić 112

Ibrahim Ndijae 95

Samjuel Ovusu 90

Nemanja Belić 55

Nemanja Tošić 54


tagovi

ČukaričkiMarko Docić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara