Čuka u Firenci: Ne turisti i statisti, već protagonisti

Vreme čitanja: 3min | čet. 26.10.23. | 10:44

Brđani večeras, u trećem kolu grupe F Lige konferencije, na najatraktivnijem evropskom gostovanju u dosadašnjoj klupskoj istoriji (21 sat-TV Arena premium 1)

Od osam poluvremena u Evropi ove sezone, Čukarički je izgubio šest. Golom Miladinovića u sudijskoj nadoknadi vremena, dobio je drugo u Atini, u prvom meču plej-ofa za Ligu Evrope, kada je domaćin već imao nedostižnih 3:0. Pa onda tek u drugom poluvremenu prethodne utakmice protiv Genka u Leskovcu odoleo svom rivalu, ali takođe kada je na semaforu već pisalo 0:2 i pitanje pobednika odavno bilo rešeno.

Pogled na tabele grupa Lige konferencije otkriva da su Beograđani u društvu svega pet ekipa koje nisu osvojile ni bod u prva dva kola najmlađeg UEFA takmičenja, što, sve skupa, navodi na jasan zaključak – Čukarički od početka sezone još nije uspeo da izađe iz uloge statiste na međunarodnoj sceni.

Izabrane vesti

A put od statiste do protagoniste ekipa Igora Matića potražiće tamo gde je zapravo najlepše biti turista. U prvoj prestonici Italije, u srcu Toskane, gradu fascinantnog istorijskog i umetničkog nasleđa, Čukaričkom večeras predstoji, po opštoj oceni, najatraktivnija utakmica od osnivanja kluba.

Susreti sa Karlsrueom i Monpeljeom bili su još u prošlom veku, uz to u Intertoto kupu, nadmetanju koje je ipak smatrano predgrađem tradicionalnih UEFA takmičenja, tako da je ovo večeras prvi pravi okršaj sa timovima iz Liga petice. Fjorentina nije ona ekipa koja je letos pravo iz aviona „petardirana“ na Marakani – iz ove perspektive deluje da je taj rezultat više koristi doneo poraženom, a štete pobedniku – već tim koji bi, da nije pre tri večeri iznenađujuće poražen od Empolija na domaćem terenu, sada bio u zoni Lige šampiona u Seriji A.

Ključna reč je hrabrost. Treba da verujemo u sebe i budemo koncentrisani sve vreme. Fjorentina je izraziti favorit, ali imamo pravo na nadu. Treba svi zajedno u Čukaričkom da uživamo u ovoj utakmici i da se pokažemo u najboljem svetlu“-poručio je trener Igor Matić, i sam svestan da je upravo hrabrost nedostajala u prvom poluvremenu okršaja sa Belgijancima u prethodnom kolu.

Najveći problem Čukaričkog ove sezone je konstantnost. Ekipa igra sa neverovatnim amplitudama čak i u toku jedne iste utakmice, kao u pomenutoj protiv Genka, ili pre nekoliko dana u Novom Pazaru, kada se ispromašivala u prvom, pa doživela poraz u drugom poluvremenu. Između debakla protiv IMT-a na jednoj i Zvezdinog skalpa na drugoj strani, ovosezonski prosek je ipak ispod očekivanja – Čuka ima samo dve pobede u poslednjih osam kola Mozzart Bet Superlige.

Ovo večeras trebalo bi da bude takozvani okršaj sistem na sistem, pošto i prošlosezonski finalista Lige konferencije uglavnom igra u formaciji 4-2-3-1. Kod gostiju, Nemanja Belić se ustalio na golu, a odbranu bi, usled izostanka zbog povrede Miladina Stevanovića, i čekajući povratak na teren Vukašina Jovanovića, trebalo da čini standardna četvorka Rogan-Vranješ-Subotić-Tošić.

Matić nema mnogo prostora za manevar na pozicijama defanzivnih veznih, čitave sezone između Sisoka i Stankovića bira partnera Marku Dociću, mada nije isključeno da mu večeras obojica čuvaju leđa, a da kapiten zaigra liniju ispred, iza najisturenijeg napadača. Logika je nagoveštavala da bi to, prvi put u startnoj postavi u Evropi, mogao da bude 16-godišnji Mihajlo Cvetković, mada je Matić na sinoćnjoj pres konferenciji naglasio da ne želi da preoptereti ovog supertalentovanog dečaka, pa možda Adetunđi, koji nikako da ponovi učinak sa debitantskog nastupa protiv Crvene zvezde, dobije još jednu šansu. Najslađe muke, po običaju, strateg Brđana ima na krilnim pozicijama. Konkurencija je velika, ali čini se da je, uz Đorđa Ivanovića, Luter Sing konačno spreman da utakmicu započne od prvog minuta.

Ekipa Vičenca Italijana je u prva dva kola oba meča završila rezultatom 2:2 i večeras je sigurno unapred upisala bodove za prolaz u nokaut fazu, iako, prema vestima sa lica mesta, ne može da računa na dvojicu povređenih italijanskih reprezentativaca – Biragija i Bonaventuru. Utakmica na Artemio Frankiju počinje u 21 sat (TV Arena premium 1), a sudiće je Hrisovalantis Teuli sa Kipra. U isto vreme u Belgiji će se sastati Genk i Ferencvaroš, timovi koji su u prva dva kola osvojili po četiri boda.


tagovi

Igor MatićVićenco ItalijanoMihajlo Cvetković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara