©Starsport
©Starsport

Čuka je knjiga čiji se kraj zna od prve stranice: Genk za 11 minuta do pobede, rezerve popravile utisak

Vreme čitanja: 3min | čet. 05.10.23. | 22:57

Iznenađenje protiv favorita ostalo nedosanjani san Brđana i posle gostovanja Genka (0:2)

Za sedam sezona u Evropi, tokom prethodnih deset godina, Brđani nikada nisu uspeli da iznenade bolje rangiranog rivala na UEFA listi, a predvidivu tradiciju nastavili su i večeras porazom od Genka (0:2). Fenomenalan početak susreta u Leskovcu gosti su materijalizovali golom Hejnena već u 10. minutu, dok je Pejntsil posle nesmotrenosti Subotića sapenala udvostručio prednost i tako za 11 minuta obavio posao iz perspektive Belgijanaca.

Gredig, Gabala, Videoton, Molde... Pa nagoveštaj prvog skalpa i pobeda u Humskoj nad Hamarbijem (3:1) prosuti u revanšu u Švedskoj... A onda Tvente, Olimpijakos i Ferencvaroš, kojima se na spisku večeras pridružio i Genk. Svaki od pomenutih duela predstavljao je dragocenu lekciju za Čukarički, ali je istovremeno bio pokazatelj da tim sa Banovog brda još nije na nivou da režira iznenađenje i iskorak na velikoj pozornici.

Izabrane vesti

Pomak Srbije po nacionalnom koeficijentu doneo je Brđanima istorijsku šansu da se okušaju u grupnoj fazi nekog evropskog takmičenja, međutim da bi do kraja ovosezonskog internacionalnog puta tim Igora Matića preuzeo ulogu značajniju od pukog statiste u društvu Ferencvaroša, Genka i Fjorentine biće neophodna promena timskog DNK.

Predvidivost u smislu rutinskog preskakanja prepreka kada se sa druge strane nalazi autsajder i uglavnom skroman otpor klubovima kada su uloge promenjene, nepisano je pravilo sezonama unazad kada je reč o Čuki u Evropi. Olako dozvolivši Belgijancima da steknu dva gola prednosti Brđani su i večeras pokazali da još nisu na nivou da pomrse konce ozbiljnim evropskim ekipama, ali su putokaz dobili u drogom poluvremenu, kada su na krilima rezervista koje je predvodio 16-godišnji Mihajlo Cvetković ozbiljno namučili goste i značajno popravili utisak.

Činjenica da igraju prvu utakmicu u grupnoj fazi kao domaćini očigledno je predstavljala veći teret nego vetar uleđa za Brđane što je u 10. minutu iskoristio Genk. Pejntsil je u prodoru po levom boku ostavio Stevanovića, a potom poslao loptu u sredinu gde je spremno dočekao Hejnen i rutinski zatresao mrežu pored Vrenješa.

Gol Štrumpfova predstavljao je samo početak niza pretnji, a pritisku rivala podlegao je Subotić koji je prekršajem pred svojim golom pružio rivalu da sa bele tačkeudvostruči prednost. Pogodak Pejntsila produbio je probleme domaćina koji je do odlaska na odmor fokus usmerio praktično samo na defanzivu, izuzev prilike koju je imao Nikola Stanković u 25. minutu, kada je golman gostiju uspeo da spreči vezistu da golom vrati svoj tim u igru i probudi anemične saigrače.

U želji da probudi ekipu u kojoj je bilo teško izdvojiti ijednog pozitivnog pojedinca ili segment Matić je već na odmoru posegao za trostrukom izmenom, a efekat promena bio je vidljiv praktično od polaska sa centra. Motivisani Cvetković, Nikčević i Miladinović uspeli su da pokrenu čitav tim, te se težište igre u potpunosti prenelo na trećinu gostiju.

Ostaće usled jalove inicijative domaćinu žal i pitanje šta bi se desilo da je Luka Adžić bolje reagovao u 54. minutu na maestralnu loptu Marka Docića. Još više sete izazvaće što Cvetkovićev udarac u 72. minutu nije završio u mreži, jer je mladi napadač zaslužio nagradu. Međutim, ako je izostao počesni pogodak, pouka ne bi smela, jer je pred Beograđanima još četiri evropska testa ove jeseni i ulogu autsajdera ne bi smeli da prihvate zdravo za gotovo jer se fudbal ne igra na papiru već na terenu što je između ostalog pokazao TSC iznenadivši Olimpijakos, upravo onaj koji je dva puta bacio na kolene Brđane ovog leta.

LIGA KONFERENCIJE - 2. KOLO

ČUKARIČKI - GENK 0:2 (0:2)

/Hejnen 10, Pejntsil 21 pen/

Stadion Dubočice, Leskovac

Sudija: Adam Ladebak (Švedska)

Čukarički (4-3-3): Belić - Stevanović, Vranješ, Subotić, Tošić - Stanković (od 57. Rogan), Docić, Sisoko (od 46. Nikčević) - Ivanović (od 46. Miladinović), Adetundži (od 46. Cvetković), Adžić (od 68. Sing).

Genk (4-4-2): Van Kromburg - Munjoz, Mekenzi, Kuesta, Kajembe - El Kanus (od 77. Zećiri), Hejnen, Hrošovski, Bah (od 67. Ojen) - Pejntsil (od 90+1. Jira Sor), Arokodare (od 77. Galarza)


GRUPA F

Čukarički - Genk 0:2 (0:2)

/Hejnen 10, Pejntsil 21p/

Fjorentina - Ferencvaroš 2:2 (0:1)

/Barak 66, Ikone 90+3 - Varga 25, Sise 50/



Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara