(©Reuters)
(©Reuters)

Čudo sa severa opet odralo kožu Francuzima! Bode Glimt skoro duplirao klupski rekord

Vreme čitanja: 3min | pon. 15.07.24. | 22:37

Bezmalo pet puta više je na Albertu Grenbeku zaradio nego što je uložio…

fČetiri godine su prošle otkako je pilot iz Avganistana zadivio Evropu i od malenog kluba sa severa napravio arktičkog prvaka. Kjetil Knutsen je izveo čudesni poduhvat sa Bode Glimtom, prvi put je za 104 godine postojanja postao šampion Norveške. Od tada još dva puta. Izlazio je na međunarodnu scenu, imao uspehe i počeo da pljačka i pelješi klubove iz ‘liga petice’. Omiljeni su mu postali Francuzi.

Norveška nije tako atraktivna liga, bombastični transferi bili su do skora retkost, ali u radionici Kjetila Knutsena svašta ima da se pronađe. Svašta i da se pošalje na dalju obradu i doradu. Prošlog leta je Bode Glimt odrao kožu Marselju, uzeo mu je 8.000.000 evra za Farisa Mumbanju, a nova mušterija je – Ren. Klupski rekord je pao, klupski rekord je dupliran! Zaslužan je – Albert Grenbek.

Izabrane vesti

Niko u Skandinaviji poslednjih godina nije tako dobro poslovao kao Bode Glimt, malo ko uz klub sa kranjeg severa i danski Kopenhagen zna da upakuje i proda proizvod ‘zapadnjacima’. Albert Grenbek otišao je u Ren za čak 15.000.000 evra!

Za današnje prilike i nije mnogo, ali za norveške uslove – jeste. Jedini igrač koji je za više novca prodat je Džon Obi Mikel. Lin je još 2007. godine za Nigerijca uzeo Čalsiju vrtoglavih 20.000.000 evra. U to vreme to jeste bila ozbiljna para…

No, ima još jedna izuzetno bitna stavka kod poslovanja Bode Glimta i transfera Alberta Grenbeka u Ren, sa kojim će potpisati do 2029. godine. A, to je odnos uloženog i vraćenog. I u ovom slučaju ono što je bitnije zarađenog. Na 88 utakmica je za trostrukog šampiona skandinavske zemlje dao 30 i namestio 16 golova. Kupljen je za 3.300.000 evra, prodat za bezmalo pet puta više novca.

Kupi jeftino, prodaj skupo. Tom devizom se vode u Bode Glimtu.

Albert Grenbek je u Ren došao da zamenio Enca le Fea, od čijeg transfera u Romu je francuski klub inkasirao 23.000.000 evra. I on je u nemalom plus, ali valja zaviriti na krajnji sever i pogledati kako to radi Bode Glimt.

Paris Femi je u Marselj prešao za 8.000.000 evra. Hugo Vetlesen u Klub Briž za 7.750.000, takođe u sezoni 2023/2024. Dve godine ranije je Erik Bothajm završio u Krasnodaru u transferu vrednom 7.500.000. Dok je Viktor Bonifejs otišao u Union Sen Žiluaz za 6.100.000 u sezoni 2022/2023. Bilo je još višemilionskih transfera, onih sa sedam cifri – čak 15.

Iz sezone u sezonu je kasa Bode Glimta sve punija i punija. Najbolji igrači odlaze, klub i pored toga obitava pri vrhu ili na tronu. Ali, i podiže ulaganja. Ulazni transfer Alberta Grenbeka je drugi najveći u klupskoj istoriji, Orhus se fino opario. Još više je profitirao Lans od Patrika Berga, za čiju slobodu je plaćeno 4.000.000 evra. Dakle, tačno u majstorskoj radionici iz polarnog kruga znaju šta rade.

Otvoriće se oni i ovoga leta, zato ilućeg ili na zimu očekujte da ponovo nekome iz ‘liga petice’ ogule kožu. Taj zanat im jako dobro ide u poslednje vreme…


tagovi

Letnji prelazni rok 2024Albert GrenbekBode GlimtFK Ren

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara