Vil Stil (©AFP)
Vil Stil (©AFP)

Čudesna priča najmlađeg trenera u ligama petice: U posao ušao zbog Fudbal menadžera i odmah nagazio Mesija i PSŽ

Vreme čitanja: 4min | uto. 31.01.23. | 09:39

Već 12 utakmica na klupi Remsa – bez poraza. Iako je dva puta igrao i protiv Pari Sen Žermena

Vil Stil živi život koji smo svi sanjali. Jer i on je, kao i svi mi, prvi dodir s trenerskom profesijom imao preko čuvene kompjuterske simulacije “Fudbal menadžer“. Samo što je on taj san i pretvorio u javu. Toliko da nekad ni sam ne veruje šta je učinio. A učinio je mnogo toga. Prvo i osnovno: dobacio je do toga da bude trener kluba u francuskoj Ligi 1!

I ne samo da bude trener, nego da bude – neporažen trener. Nije šala, otkako je uprava Remsa dovela Stila tim nije izgubio na 12 uzastopnih utakmica, iako je u tom periodu dva puta igrao i sa Pari Sen Žermenom.

Izabrane vesti

A sve je počelo sa video igrom.

Bio sam opsednut (Fudbal menadžerom) dok sam odrastao. Brat i ja smo igrali bez prestanka... U 10 uveče kažem sebi: OK, još jedna partija. I onda se uhvatim kako igram i dalje, a četiri je sata posle ponoći“, prepričavao je 30-godišnji trener svojevremeno.

Dok je gledao u ekran shvatio je da time želi da se bavi. Već sa 17 godina. Pojurio je šansu i došao do zvanja pomoćnog trenera U14 ekipa Preston Nort Enda. Bilo mu je 20 leta. Praksa u sklopu školovanja Engleza rođenog i odraslog u Belgiji. Kada je završena Smit je krenuo u potragu za pravim poslom. Tu je već bilo teže.

Mlad sam i – niko sam. Mogu li, u bilo kojoj formi, nekako da vam pomognem? Ne i ne i ne. Svuda su mi zalupili vrata u lice. Rekli bi mi da će zvati za dve nedelje i to se nikad nije desilo. Počeo sam da gubim nadu“.

Sve dok Stil nije pojeo sujetu i zakucao na vrata Sint Trojdena, kluba u kojem je igrao kao dečak. Druga liga Belgije, ali – posao je posao. Pride, i dalje je igrao Fudbal menadžera. S pozicije na poziciju sve dok Janik Ferera, čovek koji ga je zaposlio kao video-analitičara, nije dobio otkaz, a gazda kluba onda gurnuo na mesto šefa struke.

Poslodavac je jednostavno primetio da Stil na treninzima donosi novu energiju. Kao šef struke debitovao je sa 24 godine, protiv svoje volje, jer nije smatrao da je spreman. Malo po malo Stilova karijera je napredovala. Sve dok u Remsu nije postao najmlađi trener u ligama petice.

Presmešno“, odgovara Stil.

Pa, i nije baš. Štaviše, nije uopšte smešno mada Vilu možda tako deluje. Rems je mrtav ozbiljan. Toliko da za svaku utakmicu koju Stil vodi mora da plati kaznu od 25.000 evra, jer šef struke – nema Uefinu PRO licencu. Dakle, 12 puta 25.000 evra, platio je Rems već 300.000 za Smitove “igrarije“. Nije ni čudo, jer ponovimo – Rems pod njegovim vođstvom ne zna da izgubi. Čak ni protiv Mesija, Mbapea i Nejmara...

Razmišljaš o tome i pomisliš: Šta ja, dođavola, radim ovde?“, zapita se i sam Stil.

Brzo ga prođe srećom. Srećom, jer očigledno zna nešto. Recimo, zna kako protiv Pari Sen Žermena.

Mislim da smo ih samo nervirali do tačke ključanja. Nema tu šeme. Pritisni ih, fauliraj ih, hvataj ih za vrat, ne daj im da igraju, ne daj Mbapeu prostor koji želi... I čim napraviš faul trči do sudije i budi što glasniji. Samo ih nerviraj koliko god možeš“.

Nije baš pohvalna taktika, ali – radi posao. A to je Stil naučio još dok je kao dečak igrao fudbal.

Bio sam centralni vezni. Nisam bio baš najbrži. Trebalo mi je 10 dana da pretrčim 100 metara. Ali, nikad ne bih prestao da trčim. Mislim da su ljudi mrzeli da igraju protiv mene, jer sam se stalno pojavljivao ispred njih. I onda bi ga nagazio, udario u leđa ili tako nešto. Nisam takav u životu, ali... Bio sam najprljaviji s...nja na terenu. Majku je bilo sramota da me gleda kako igram“.

Srećom po protivnike – igračka karijera mu nije potrajala, ali se preko video igara brzo vratio u fudbal. Mada, ni “Fudbal menadžer“ nije najbolja priprema za realni svet. Recimo, na video igrama nema ljudskog karaktera.

Na kompjuteru uzmem i kupim Folarina Baloguna (sadašnjeg igrača Remsa, na pozajmici iz Arsenala). On je samo igrač koga si kupio, ali nema tog ljudskog dela. Kako je njemu u Francuskoj? Kako je Englezu sa engleskom kulturom u Francuskoj u jednom prilično internacionalnom timu? Sa kim će da priča? I kako da ja izvučem najviše iz njega?“, naglas razmišlja Stil.

Negde usput sam je pronašao odgovor.

Imam osećaj da ove nove generacije samo hoće malo više zabave. I što ih više ohrabriš da se predstave kakvi jesu, da se izraze, to ćeš više pozitivne energije dobiti“.

Lako je naravno reći. Mnogo teže sprovesti. Ali Stil i tu ima interesantne ideje. Treninzi su recimo supertakmičarski.

Na svakoj utakmici koju igramo – igramo na bodove. I na treninzima. Na kraju meseca, ko je na dnu tabele mora da svima plati ručak“.

Čudna taktika, ali uspeva. A, 30-godišnjeg Vila Stila sada s pažnjom prate klubovi širom Evrope. Početke i “Fudbal menadžer“ više niko i ne pominje.


tagovi

Vil Stil

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara