Čudan slučaj amaterskog hrvatskog kluba: Prodao igrača Barsi, sad se javili Mančester Junajted, Lajpcig...

Vreme čitanja: 4min | sre. 23.08.23. | 18:45

Trećeligaš ovog leta posluje atraktivnije od nekih prvoligaša i mogao bi da prebaci granicu od 10.000.000 evra

Godinama je zagrebački Dinamo sinonim u Evropi za hrvatski klupski fudbal. Pravio je velike igrače i transfere, zarađivao ogroman novac... Tako će biti i ovog leta pošto je nedavno prodao Josipa Šutala za preko 20.000.000 evra u Ajaks a makar još toliko će u narednim danima doneti transferi Dominika Livakovića, Luke Ivanušeca i Bruna Petkovića.

A posluju solidno i ostali hrvatski klubovi. Osijek je od tri transfera ovog leta prihodovao preko 5.000.000 evra, Istra oko 4.000.000, a Rijeka je mladog Matiju Frigana prodala u Belgiju za 5.500.000 evra... Najveće iznenađenje je trećeligaš Kustošija koji se ovog leta sve češće pominje na Zapadu Evrope.

Izabrane vesti

Stari zagrebački klub igra u amaterskom rangu hrvatskog fudbala u koji je prošle sezone ispao iz druge lige. Nema tu velikih para, cela sezona košta oko 200.000 evra, plate su u rangu od oko 500 evra, brojni igrači imaju i standardne poslove kojima se bave pored igranja fudbala...

Ali ta i takva Kustošija je ovog leta jednog igrača prodala u Barselonu, a sada su joj se za drugog javili Mančester Junajted i Lajpcig?!

Kvaka je u vlasniku...

Gazda Kustošije je prošle sezone postao najmoćniji hrvatski menadžer Endi Bara. Nije ih spasao ispadanja ali je zato sebi napravio neophodan poligon za parkiranje igrača. Reč je o agentu koji između ostalih zastupa Danija Olma, Joška Gvardiola, Lovra Majera, Alvara Moratu, Nača Fernandeza, Žonatana Ikonea, Kristijana Jakića... Krupna riba na globalnom nivou.

Zahvaljujući Bari, Kustošija je ovog leta već zaradila više para od prodaje igrača nego Hajduk. Prodala je 18-godišnjeg senegalskog štopera Miku Fajea u Barselonu za 5.000.000 evra. Tačnije, toliko je Barselona platila, ali prema podacima Transfermakrta, Kustošija je prihodovala 1.500.000 evra. Uglavnom, lepe su to pare za jednog trećeligaša koliko god da je leglo na klupski račun od pomenutih 5.000.000 evra.

Mladi Afrikanac je prošao pripreme sa Ćavijem i prvim timom, igrao protiv Reala, Milana, Arsenala a onda poslat u B tim da se tamo kali i razvija. Neće biti iznenađenje ako u toku sezone dobije prekomandu u prvi tim.

„Svi skauti koji su bili, nisu slepi. Oni vide o kakvom se igraču radi. On će definitivno napraviti vrhunsku karijeru, ovo je samo mali korak u onome što ga čeka. Njega je nemoguće proći jedan na jedan. Tolika silina, eksplozija, toliko dobro čita igru... To su danas retki štoperi, a to ima svoju cenu. On je u rangu Gvardiola. Sa 16, 17 godina Joško je bio deset godina ispred po svom po razmišljanju, postavljanju, a upravo je takav Faje“, rekao je iskusni Samir Toplak koji je trenirao Fajea u Kustošiji prošle sezone.

Naravno, agent talentovanog Senegalca je Andi Bara. Kustošija je poznatom menadžeru najviše bila potrebna za ovakve stvari. Mesto gde će igrati njegovi mladi talenti koji ga ne koštaju mnogo i nisu spremni za elitni fudbal. Faje je živeo u Zagrebu, igrao drugu ligu, adaptirao se na evropski fudbal i način života i onda otišao u Barselonu. Tih nekoliko meseci u Evropskoj Uniji mu mnogo znači umesto da je direktno iz Afrike otišao u Kataloniju iako je Bara imao i takav dogovor sa Barsom.

Bara „parkira“ talente u Kustošiju, a na kraju zarađuje više nego da je samo agent. Umesto propisanih 10 odsto, sada sav novac ide pod njegovu kontrolu. Klubu su dovoljne mrvice od zarađenog da bi funkcionisao.

Sada Kustošija i Bara opet imaju zanimljivu robu na prodaju. Mančester Junajted i Lajpcig su se javili za 17-godišnjeg Kustošijinog napadača Dina Klapiju, javlja Fabricio Romano. Juče je ostrvski Dejli mejl pisao i da Klapiju snimaju i Milan, Barselona, Čelsi, Juventus... I da mu je cena oko 6.000.000 evra!

Reč je o momku hrvatskog porekla rođenom u Americi. Kada su se roditelji vratili u Hrvatsku, Klapija je iz Sitijeve akademije u Njujorku prešao u podmladak zagrebačkog Dinama. Svi su mislili da je to najbolje mesto na učenje i napredak. Ali s obzirom šta se sve dešava u zagrebačkom klubu poslednjih meseci, nije čudo što je posle par meseci napustio Dinamo i prešao u Kustošiju. Gde se očigledno neće drugo zadržati... 

Tako bi trećeligaš iz Hrvatske ovog leta mogao da proda dvojicu igrača u transferima zajedničke vrednosti preko 10.000.000 evra. Naravno, zahvaljujući Bari. Koliko god da su ti momci talentovani, teško da bi ih ovakvi klubovi primetili u trećem rangu hrvatskog fudbala koji je amaterski. Ali sa moćnim menadžerom, ime kluba nije bitno...

Koliko će se tu novca zaista zadržati i uložiti u klub, teško je pretpostaviti. Kustošija je menadžerski klub i koliko god taj izraz parao uši, za nju je ovo spas. Uostalom, vidimo kod nas da taj princip u košarci funkcioniše na mnogo većim nivoima. Uspešno.

Malim klubovima poput Kustošije je ovo možda jedini izlaz i šansa da se čuje za njih. Nikada nisu bila prvoligaš, pa nema pritiska da to moraju da postanu ni u budućnosti. A za Kustošiju su ipak čuli u Premijer ligi, Primeri, Bundesligi...


tagovi

FK KustošijaEndi Bara

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara