Čuba Akpom (AFP)
Čuba Akpom (AFP)

Čuba otpušio Ajaksove cevi, Luganova poruka Bešiktašu: 'Ci vediamo a Istanbul'

Vreme čitanja: 3min | čet. 22.08.24. | 22:51

Amsterdamski velikan dominirao protiv Jagjelonije u Bjalstoku, Lugano i Bešiktaš odigrali ludu utakmicu u Tunu - 3:3

Golgotu je prošao Ajaks da prevali iz trećeg kola kvalifikacija u plej-of za Ligu Evrope. Golgotu oličenu u onoj nestvarnoj penal seriji sa Panatinaikosom, najdužu ikada kada je reč o mečevima pod okriljem UEFA, bilo u klupskom bilo u reprezentativnom fudbalu. Posle ta 34 jedanaesterca, Ajaks je konačno dobio priliku da odahne, a onda i da najavi učešće u grupnoj fazi Lige Evrope. Jeste gostovanje u Poljskoj počelo razočaravajuće, rano primljenim golom, ali je Čuba Akpom otpušio Ajaksove cevi i het-trikom se postarao za izvesno, nedostižnu prednost svog tima - 1:4.

Bilo je ovo najubeljivije izdanje Kopljanika u aktuelnim evropskim kvalifikacijama. I Vojvodina i Panatinaikos uspeli su da se sačuvaju bolje nego poljski predstavnik koji je još u dvomeču sa Bode Glimtom pokazao neubedljivu igru i manjak kvaliteta za evropsku A ili B produkciju.

Izabrane vesti

Ajaks sa druge strane poseduje kvalitet. Daleko od onog što ga je krasio u eri Dušana Tadića, ali je holandski velikan večerašnji meč mogao i ubedljivije da dobije. Čak 11 puta šutirao je u okvir gola rivala, u završnici utakmice promašio jedanaesterac za pucanje petarde u Bjalstoku.

Rani gol Jagjelonije, praktično iz prve šanse na meču u petom minutu kao da je razjario izabranike Frančeska Fariolija. Gostima su do kraja utakmice to ostala jedina dva udaraca u okvir gola budući da je pogodak Španca Adrijana Dijegesa došao posle odbitka i odbrane golmana.

Kroz pet minuta od primljenog pogotka Čuba Akpom je izjednačio, a Mika Gots malo pre isteka sat vremena igre glavom zakucao loptu u mrežu najavivši preokret. U drugom delu meča, Ajaks je nastavio gde je stao, a Akpom dao još jedan gol iz igre, pre no što je sa bele tačke zaokružio het-trik. U finišu utakmice delovalo je da će pasti i peti, ali je Gots traljavo izveo penal kojeg se, nakon revanša na Johan Krojf areni verovatno više niko i neće sećati.

U nešto ranijem terminu Lugano i Bešiktaš odigrali su spektakularan meč u Tunu. Švajcarski predstavnik pokazao je da nije slučajno mučio Fenerbahče u kvalifikacijama za Ligu šampiona i zašto je eliminisao Partizan. Tvrd je orah crno-beli tim iz grada u blizini granice sa Italijom. Osetio je to i Bešiktaš kojem ni prednost od 3:1 nije bila dovoljna za trijumf. Na kraju je srčani Lugano došao do velikih 3:3, a nakon što se meč završio putem društvenih mreža poručio turskim crno-belima "Ci vediamo a Istanbul", odnosno "Vidimo se u Istanbulu".

Moglo je, trebalo je ovo da bude veče Žedsona Fernandeša, momka kojeg je početkom 2020. godine, kao 20-godišnjaka doveo Totenhem verujući da je uboo premiju. Ali umesto na gore, karijera mladog Portugalca od tada je mahom išla silaznom putanjom - u Galatasaraju, Benfici, Rizeu, sve do dolaska u Bešiktaš. Na Bosforu se Žedson ustalio iz drugog pokušaja, a večeras pogađao sredinom prvog poluvremena za 1:0 i početkom drugog za 2:1, nakon što je Uran Bislimi izjednačio u 34.

Kada se na Fernandešov gol iz 52. minuta stotinak sekundi kasnije nadovezao Al Mustrati, delovao je da će se sprema slobodan pad Lugana, ali voćka je čudnovata tim sa juga Švajcarske. Dva minuta kasnije golom za 3:2 odogovrio je Renato Štefen, u narednih sedam minuta već je bilo 3:3, a autor auto-gola bio je nesrećni Gabrijel Paulista.

Sprema se Luganu još jedan istanbulski pakao, ali ovaj put švajcarski tim dolazi spremniji. Osetio je protiv Fenera kako znaju da gore istanbulski stadioni. Sada moraju da smisle kako požar ugasiti.

PLEJ-OF ZA LIGU EVROPE (PRVE UTAKMICE)

Četvrtak

Molde - Elfsborg 0:1 (0:1)

/Kasem 15/

LASK - FCSB 1:1 (1:1)

/Taui 34 - Mikulesku 45+2/

Plzenj - Harts (0:0)

RFS - Apoel 2:1 (2:1)

/Kuadio 31, Ikaunieks 45+1 - El Arabi 52/

PAOK - Šamrok 4:0 (1:0)

/Kliri 45+5ag, Tajson 48, Konstantelijas 67, Rahman Baba 90+2/

Makabi Tel Aviv - TSC 3:0 (1:0)

/Turgeman 27, Perec 63, Madmon 83/

Ludogorec - Petrokub 4:0 (1:0)

/Duan 23, Rvan Seko 59, Almeida 90+1, 90+5/

Lugano - Bešiktaš 3:3 (1:1)

/Bislimi 34, Štefen 57, Paulista 64ag - Fernandeš 21, 52, Al Musrati 55/

Jagjelonija - Ajaks 1:4 (1:2)

/Dijeges 5 - Akpom 10, 61, 69pen Gots 28/

Dinamo Minsk - Anderleht 0:1 (0:1)

/Avgustinson 9/

Ferencvaroš - Borac Banjaluka 0:0

Braga - Rapid Beč (u toku)

***kvote su podložne promenama


tagovi

AjaksČuba AkpomjagjelonjaJagjelonija Bjalistokkvalifikacije za Ligu EvropeBešiktašLugano

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara