""
""

Crveni karton, tri gola glavom, penali: Irak u polufinalu Azijskog kupa (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pet. 23.01.15. | 10:14

Iranci pali posle izvođenja jedanaesteraca, a veći deo meča su imali igrača manje

Persijanci sada znaju kako je bilo Grcima u Termopilskom klancu. Leonide i njegovih sledbenika bilo je ne preko hiljadu, dok je Persijanaca bilo nekoliko desetina hiljada. Spartanci i ostali polisi borili su se do poslednjeg čoveka i na kraju izgubili. Tako nešto se desilo Irancima u Kanberi, pošto su ceo meč sa igračem manje parirali protivniku, da bi na kraju doživeli težak poraz posle izvođenja penala. Regularni tok meča je završen sa 1:1 (1:0 za Iran), dok je posle produžetaka bilo čak 3:3. Nakon izvođenja penala rezultat je bio 7:6 za Iračane i tada je slavlje moglo da počne.

Sva tri pogotka koja je Iran dao pala su glavom, dok je Irak jedan dao iz penala

Izabrane vesti

Meč su bolje otvorili igrači Irana. u 24. minutu je pogodak na asistenciju Vurije Gafurija postigao Sardar Azmun. Prelep centaršut, odbrane nigde, odličan šut glavom.

A onda u najgorem trenutku za Persijance se dogodio nesmotren start Merdada Poladija, koji je već tada zaradio drugi žuti karton, samim tim i isključenje. Fudbaler koji je na svetskom prvenstvu ostao upamćen po tome što je driblao Mesija i Iguaina, ovde ostaje upamćen kao tragičar svoje reprezentacije.

Od tada se sve okrenulo na stranu Iračana. Nije im trebalo dugo da stignu do izjednačenja. Ahmed Jasin je u 56. minutu posle centaršuta Ale Abl-Alzare i nakon očajne reakcije persijske odbrane doneo veliku radost svojim navijačima koji su doputovali u Kanberu.

Do kraja regularnog toka meča tvrdi Iranci su uspeli da održe komšije na razdaljini od svog gola, pa se pristupilo produžecima. A čim su oni počeli, Junis Mahmud je dao gol i tada se mislilo da su nade učesnika minulog Mundijala pale u vodu. Igrao se 93. minut

Sa time se nije složio Morteza Puraliganji, koji je u 103. minutu dao gol posle centaršute iz kornera legendarnog persijskog fudbalera Andranika Tejmurjana.

Kao da reprezentacija Irana već nije dovoljno oslabljena crvenim kartonom, a desio se još jedan peh. Penal za Irak u 114. minutu, koji je u pogodak pretvorio Davud.

Međutim, u vazduhu se i dalje osećala drama, kao da nije bilo sve gotovo. Iranci su odmah nastavili da napadaju po bokovima, iako imaju igrača manje. Novi centaršut, nova opasnost, novi korner. Izveo ga je opet Tejmurjan, a čak je i golman Hadžidži došao u kazneni Iraka. Posle ogromnog rikošeta po petercu, posle pogođene prečke, lopta je nekako došla do glave Reze Gučanedžada. Tada se igrao 119. minut, pa vremena za još golova u produžetku nije bilo.

Pristupilo se izvođenju penala, ali prva dva izvođača nisu bila uspešna. Narednih šest momaka bilo je precizno, pa se ušlo u poslednju seriju. Gafuri je bio precizan, a onda je Mahmud poželeo da bude Pirlo, bar na nekoliko sekundi, i na sreću mu je to i uspelo, bocnuo je Hadžidžija. Ni posle pet serija nije bilo pobednika. Tenzije u Kanberi se mogla seći nožem, Karlos Keiroš i njegov kolega sa druge strane Radi Šenaišil više ništa nisu imali u svojim rukama, sve je bilo na mirnoći njihovih izabranika. A to je ono što nije imao Vahid Amiri, dok je Salam Šakir imao čelične živce, i tako doneo pobedu svom nacionalnom timu.

(FOTO: Action images)


tagovi

Karlos KeirošIranIrakAustralijaAndranik Tejmurjan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara