Ilustracija (©Shutterstock)
Ilustracija (©Shutterstock)

Crno-beli Prijateljski klasiko

Vreme čitanja: 7min | ned. 10.01.21. | 23:05

Vasko i Botafogo noćas se susreću u derbiju začelja prvenstva Brazila, a da li znate kako su pristalice ovih velikana počele da brane jedni druge?

Noćas pola sata posle ponoći po srednjoevrposkom vremenu, u okviru 29. kola Brasileirao šampionata, na programu je jedan od velikih derbija Rio de Žaneira. Dvoboj Vasko da Game i Botafoga, poznat još i kao Clássico da Amizade. U prevodu, Prijateljski klasiko.

Naziv koji nosi, dobio je iz razloga velikog poštovanja između pristalica dva kluba iz Rio de Žaneira, koje traje više od jednog veka. Čak i sami koreni ovog pravog sportskog rivalstva, ukazivali su na veliku uvažavanost između dve institucije. Njihov prvi duel zabeležen je još 1913. godine, kada je Botafogo pozvao Moreplovce na prijateljsko odmeravanje snaga, iako tada Vasko zvanično u okviru svog sportskog društva nije imao fudbalsku sekciju. Odigrana su čak tri meča u svega nekoliko dana, u kojima je na veliko iznenađenje Vasko trijumfovao dva puta, jednom sa 3:1 i drugi put sa 1:0, dok je treći susret završen bez pogodaka. Bio je to podstrek za čelnike Moreplovaca da se okrenu fudbalu.

Izabrane vesti

Tokom decenija, prijateljstvo se sve više utemeljivalo. Tokom sedamdesetih Marakana je bila sve češće uporište navijača oba kluba, čije su se grupe često ukrštale prilikom ulaska na stadion, aplaudirajući jedni drugima, čineći jasnu prijateljsku atmosferu. Ovo nasleđe traje i danas, i u međusobnim duelima ovih timova prisustvo bezbednosnih snaga nalazi se u neuporedivo manjem broju, za razliku od ostalih sukoba u Riju, za koje su često angažovane i Specijalne jedinice BOPE.

Naročito učvršćivanje prijateljstva dogodilo se tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka, pojavom organizovanih bara brava navijačkih grupa. Kako u Riju postoje još dva kluba u okviru "velikih 12 brazilskog fudbala" i pregršt manjih, koji takođe imaju svoje frakcije navijača, često je u sukobima po ulicama grada dolazilo do zabune. Pošto, Botafogo i Vasko odlikuju iste klupske boje, crna i bela, više puta njihove grupe napadane su usled zablude drugih bara grupa, što ih je u velikoj meri podstaklo da se međusobno podržavaju u slučaju sličnih incidenata.

Jednom prilikom poznati novinar i sportski komentator Andre Rižek, izjavio je:

"Ne znam neka druga dva tako velika kluba u Brazilu čiji se navijači civilizovano ponašaju kada se njihove ekipe sučeljavaju na terenu. Botafogo i Vasko imaju istoriju bratstva koja bi trebalo da služi kao primer za sve navijače".

Još jedan od dokaza velikog prijateljstva je zalaganje za jednak broj navijača na stadionu u okršajima ovih sastava. Naime, Fudbalska federacija Rio de Žaneira, u saradnji sa državnim vlastima, ograničila je broj gostujućih navijača na 5 do 10 odsto. Međutim, teško će neko dovitljive pristalice sprečiti u onome što naume, pa se tako crno-beli između sebe dogovaraju i ustupljuju, odnosno kupuju ulaznice jedni drugima, sve u cilju da u tom trenutku budu u približno jednakom broju na tribinama.

Prvi zvaničan susret između Fogaoa i Moreplovaca odigrao se 22. aprila 1923. godine na stadionu General Severijano u okviru saveznog šampionata. Meč je završen rezultatom 3:1 u korist Vaska, koji je iste godine prvi put postao prvak Karioka šampionata.

Uprkos svom tom prijateljstvu između navijača, jedan mali incident dogodio se 1948. godine, u kojem je Vasko optužio osoblje Botafoga, koje je bilo zaduženo za čišćenje toaleta i svlačionica. Naime, prostorije su bile premazane prahom jedne vrste Makuna biljke, koja izaziva ogroman svrab. Problem koji je rešen jednim dužim tuširanjem, zbog čega je susret kasnio nekoliko minuta, ali na kraju sve se završilo bez većih i dubljih incidenata.

Stadion Vaska (©Reuters)Stadion Vaska (©Reuters)

Kroz istoriju nije bilo mnogo prilika kada se sudbina prvenstva lomila između ova dva kluba. U nekoliko navrata završavali su na prve dve pozicije, ali u indirektnom odlučivanju. Kao što je bio slučaj 1930. godine kada su u poslednje kolo Karioka prvenstva ušli sa istim brojem bodova, Botafogo je remizirao sa Fluminenseom, dok je Vasko gubio sa 1:0 od Amerike, kada je susret samo minut i 30 sekundi pre kraja prekinut utrčavanjem publike na teren. Apsurdno, nekoliko dana kasnije, meč je odigran do kraja, u trajanju preostalog vremena, koji se završio nepovoljno po Moreplovce, čime je Botafogo sa bodom prednosti prisvojio četvrtu titulu državnog prvenstva.

Tek 1990. godine prvi put u direktnom okršaju Vasko i Botafogo odlučivali su o šampionatu Karioka. Fogao je u ligaškom delu prvenstva završio na čelnoj poziciji što ga je direktno odvelo u finale, dok su drugoplasirani Vasko i Flumiense odigrali baraž susret u kome su minimalnim rezultatom Moreplovci izašli kao uspešniji tim. Finale je bilo zakazano za 29. jul, gde se na najvećem stadionu u državi našlo preko 90.000 gledalaca. Jedini gol na susretu postigao je Karlos Alberto Dijaz za Botafogovu 16. titulu.

Dve godine kasnije ponovo su se našli u finalu Karioka. U sezoni koja se igrala 1977. godine na snazi je bio veoma čudan format i sistem takmičenja koji je sadržao četiri faze. Prva je bila ligaška, u vidu tabele od 12. učesnika, zatim naredne dve po sistemu eliminacionih grupa. Bilo kako bilo, četvrta i poslednja faza činila je finale, koje se igralo po sistemu bodovanja, a u isto Botafogo je ušao sa prednošću od četiri boda. Razlog ovome su bile dve pobede protiv Vaska u prethodnim fazama kada su se susreli, a svaka je nosila po dva boda. To je značilo da Moreplovci moraju da pobede u oba susreta kako bi ih pretekli, pobeda u finalu je donosila 3 boda. Čudno, zar ne? U prvom susretu uspeli su da pobede sa 1:0 golom Ramona Menezesa, dok je u drugom duelu trijumfovao Botafogo identičnim rezultatom, koji im je u ukupnom bodovnom sistemu od 7-3 doneo 17. titulu Karioka.

Tek u poslednjih pet godina češće je dolazilo do direktnih odluka o prvaku saveznog šampionata. Tokom 2015. Vasko je 23. krunu Karioka prvenstva osvojio dvostrukom pobedom u finalu od 1:0 i 2:1. Isti tim je i naredne godine slavio u finalu ukupnim rezultatom 2:1. Poslednji put u bitki za pehar Karioka našli su se 2018. godine kada je Botafogo trijumfovao posle boljeg izvođenja jedanaesteraca sa 4:3, dok je ukupan rezultat bio 3:3 (3:2,1:0).

Što se tiče uspešnosti, Vasko je ispred svog pobratima po klupskim bojama, sa 24 titule Karioka šampionata, naspram Botafogove 21. Takođe, i u nacionalnom prvenstvu, sa četiri zvanja prvaka Brazila Moreplovci su dvostruko uspešniji, a poseduju i titulu kontinentalnog šampiona iz 1998. godine, kada su u finalu Kopa Libertadores savladali ekvadorsku Barselonu.

Do danas ovaj Prijateljski klasik igrao se 334 puta, Vasko ima ubedljivu prednost u vidu 143 pobede, naspram Botafogova 92 trijumfa, dok je 99 puta susret završen bez pobednika. Iako poseduju svoje stadione, za većinu međusobnih okršaja korišćena je velelepna Marakana, čak 205 puta, od kojih je na 10 susreta poseta premašivala preko 100.000 posetilaca, a 28. aprila 1968. godine zabeležena je i najveća poseta ovog klasika, kada se na tribinama našlo 149.005 gledalaca.

Računajući sva takmičenja, noćašnji susret biće im peti u ovoj sezoni. Jednom su snage odmerili u Karioka prvenstvu, dok su se dva okršaja odigrala u okviru četvrte runde brazilskog Kupa, što im je bio prvi susret u ovom takmičenju u kome je minimalnom pobedom iz dvomeča Botafogo prošao u narednu fazu takmičenja. Sredinom septembra prošle godine u 10. kolu brazilske serije A, susret na Nilton Santos stadionu pripao je gostujućoj ekipi Vaska sa 3:2.

Za razliku od nekada slavnih dana, predstojeći susret igra se u nekoj potpuno drugačijoj atmosferi. Bez publike i u grčevitoj borbi za opstanak. Botafogo se sa 23 boda nalazi na pretposlednjem mestu koje vodi u seriju B, dok je Vasko u nešto boljoj situaciji i sa šest bodova više nalazi se samo jedno mesto iznad opasne zone.

Vanderlej Luksemburgo na kormilu Moreplovaca zamenio je Rikarda Sa Pinta, koji je podneo ostavku posle ispadanja iz Kopa Sudamerikane i Kupa Brazila, pa je tako jedino što novom kormilaru preostaje je da fokusira igrače i osvoji što više bodova do konačnog raspleta prvenstva. U tome bi neizmerno mogao da pomogne argentinski napadač Herman Kano, koji se trenutno nalazi na 5. mestu najboljih strelaca lige sa 11 postignutih golova.

Sa druge strane Botafogo je svoju poslednju pobedu u Brasileirau izvojevao 20. decembra na gostovanju Koritibi, dok je pre toga slavio još 11. oktobra, takođe u gostima protiv Sport Resifea, što znači da na poslednjih 15 mečeva ima 11 poraza.

BRAZIL 1 – 29. KOLO

Subota

Koritiba - Atletiko PR 0:1 (0:1)

Sport Resife - Palmeiras 0:0

Nedelja

Fortaleza - Gremio 0:0

Sao Paulo - Santos u toku

Flamengo - Seara u toku

Atletiko GO - Baija u toku

Internasional - Gojas u toku

Ponedeljak

00.30: (2,55) Vasko da Gama (3,10) Botafogo (2,90)

Utorak

00.00: (2,90) Bragantino (3,25) Atletiko Mineiro (2,50)

Četvrtak

01.30: (2,15) Korintijans (3,05) Fluminense (3,90)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

BotafogoVasko da GamaBrazil 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara