Crne rupe Zvezdine odbrane, poraz u Budimpešti zamaglio evropsko proleće

Vreme čitanja: 5min | čet. 13.10.22. | 22:50

Ekipa Miloša Milojevića stvorila veliki broj prilika, ali su je defanzivni propusti koštali prosutih bodova na Grupama Areni – 1:2

Došla je Crvena zvezda u Budimpeštu da opravda beogradskih 4:1, pokaže da je i dalje u stanju da velikim pobedama na gostovanjima otvara vrata evropskih proleća, ali se iz glavnog grada Mađarske vraća praznih šaka. Ekipa Miloša Milojevića je ozbiljnim defanzivnim propustima omogućila Ferencvarošu da stigne do pobede, iako je u najmanju ruku bila ravnopravan protivnik na Grupama Areni. Stoga će put do nokoaut faze Lige Evrope ili Lige konferencije morati da potraži na teži način, u direktnim okršajima sa Trabzonom i Monakom u poslednja dva kola grupne faze takmičenja – 2:1 (1:0).

Sastav Stanislava Čerčesova je slavio golovima Kristofera Zakarjasena u 23. i Samija Maea u 61. minutu, a u oba navrata je ozbiljno kasnio blok Zvezdinih defanzivaca. Crveno-beli su uspeli u 55. minutu da stignu do izjednačenja posle sjajnog soloprodora raspoloženog Stefana Mitrovića, koji je kasnije predvodio i seriju opasnih naleta gostiju za novo izjednačenje, ali se mreža Denesa Dibuša više nije tresla. Domaći su se nekoliko minuta panično branili, mada su potom mogli da iskoriste nekoliko novih grešaka Zvezdine odbrane i ranije reše pitanje pobednika. Mada je poslednju priliku za promenu rezultata imao Kings Kangva iz slobodnog udarca u poslednjim trenucima meča.

Izabrane vesti

Srpski šampion nije uspeo da iskontroliše situaciju na terenu kao pre sedam dana, što bi moglo da se pripiše i prinudnim izlaskom Sekua Sanoga sredinom prvog poluvremena. Konstantan zaostatak za protivnikom odveo je meč u neki drugi smer u odnusu na ono što su verovatno želeli Beograđani. Ušlo se u prilično neoprezno trčanje sa obe strane, što je uticalo i na padove koncentracije u oba tima. Posle svega, ispostavilo se da je nepažnja Zvezdinih defanzivaca u situacijama kod primljenih golova bila ključna da bodovi večeras ostanu u Budimpešti.

Ne može se reći da su domaći bili dominantni na terenu ni u prvih 45 minuta utakmice, ali su napravili razliku upravo u toj akciji koja je rezultirala vodećim golom Kristofera Zakarijasena u 23. minutu utakmice. Odbrana srpskog šampiona je reagovala prilično smušeno u toj situaciji, dozvolila je Norvežaninu prvo da bez konkretnijeg bloka uputi prvi udarac, koji je odbranio Milan Borjan, a potom i da ih pretrči i zatrese mrežu kapitena crveno-belih.

Imali su crveno-belih do tada poteškoća sa igračima koji su ulazili iz drugog plana, a taj kobni trenutak u prvom delu igre dogodio se baš onda kada se na povredu požalio Seku Sanogo i ekipa Miloša Milojevića u tom trenutku bila sa igračem manje na terenu.

U prvom delu meča je bilo prilično dinamično, sa obe strane, imala je Crvena zvezda nekoliko opasnih naleta, ali nije bila dovoljno kokretna i diretektna pred protivničkim golom. U uvodnim trenucima meča najviše problema domaćoj odbrani je pravio Stefan Mitrović, dok su kasnije uglavnom sa distance pokušavali Gelor Kanga i Mirko Ivanić, ali ništa od toga nije bilo dovoljno opasno po gol Denesa Dibuša.

Crvena zvezda je u drugom delu igre konačno zaigrala direktan fudbal, što je demonstrirano u prvom napadu drugog poluvremena kada je Aleksandar Pešić pogodio metu sa ivice kaznenog prostra, ali je taj gol opravdano poništen zbog igranja rukom iskusnog napadača. Taj trenutak je potuno otvorio drugo poluvreme i učinio da oba tima napadaju u naletima.

U 48. minutu je stativa bila saveznik srpskog šampiona, s obzirom da je lopta posle udarca Rajana Maea lobovala Borjana i udarila u stativu. Sedam minuta kasnije gosti su napravili najbolju akciju na meču, koja je krunisana toliko željenim izjednačenja. Stefan Mitrović je odlično iskontrolisao loptu na levoj strani posle dubinskog pasa Gelora Kange, sprečio je da napusti granice igrališta, a onda se nezaustavljivo stuštio ka protivničkom golu i matirao Dibuša.

Ipak, igrači Crvene zvezde su dozvolili sebi ono što nisu smeli, a to je da samo šest minuta kasnije ponovo vade loptu iz svoje mreže. Znali su dobro izabranici Miloša Milojevića da je prekid jedno od glavnih oružja Ferencvaroša, ali su olako dopustili Samiju Maeu da realizuje odličan korner Loranda Paska. Milan Rodić je popustio u defanzivnom skoku, igrač kog je čuvao je uspeo da se izbori za poziciju, pa je posle dobrog udarca glavom Borjan ponovo bio matiran.

Mladi Stefan Mitrović je dodatno prodisao kada je prešao na levu stranu nakon ulaska Osmana Bukarija umesto Aleksandra Kataija u poslednjih pola sata utakmice. Novopečeni reprezentativac je u nekoliko situacija opasno pretio, ali i otvarao kvalitetne sitaucije svojim igračima. Kako se bližio kraj meča gosti su ređali sve više opasnih prilika. U 73. minutu je prohujala lopta preko prečke Dibušovog gola posle udarca Mitrovića, onda su u rasponu od svega nekoliko minuta pretili i Ivanić i Pešić. Na kraju je zapretio i silno motivisani debitant Jovan Mijatović, a poslednju šansu iz slobodnog udarca u šestom minutu nadokande imao je Kings Kangva, ali je njegov udarac odbranio Dibuš.

Sve te šanse su samo ovećavale utisak da je Crvena zvezda mogla i morala da izvuče više ove večeri. Ovako, utakmica sa Trabzonom 27. oktobra biće biti ili ne biti za ovaj tim Miloša Milojevića, jer ga praktično samo tri boda u tom meču ostavljaju u situaciji da 3. novembra u Monaku odlučuje o svojoj sudbini.

LIGA EVROPE - 4. KOLO

FERENCVAROŠ - CRVENA ZVEZDA 2:1 (1:0)

/Zakarijasen 24, S. Mame 61 - Mitrović 55/

Budimpešta

Stadion: Grupama Arena

Kapacitet: 22.000

Sudija: Daniel Stefanski (Poljska)

Žuti karton: Knoester, Botka, Traore, Nguen (Ferencvaroš), Eraković (Zvezda)

FERENCVAROŠ: Dibuš - Botka, Knoester, S. Mae, Paska - Večej, Bešić (od 81. Esiti) - Traore, Zakarijasen, Gojak (od 65. Nguen) - R. Mae (od 90+4. Boli).

CRVENA ZVEZDA: Borjan - Gobeljić, Eraković, Dragović (od 81. Milunović), Rodić - Kanga (od 81. Mijatović), Sanogo (od 27. Kangva) - Mitrović, Katai (od 62. Bukari), Ivanić - Pešić.

LIGA EVROPE - 4. KOLO

GRUPA H

Četvrtak

Ferencvaroš - Crvena zvezda 2:1 (1:0)

/Zakarijasen 23, Mmae 61 - Mitrović 55/

Trabzon - Monako 4:0 (1:0)

/Sar 44ag, Vitor Ugo 48, Bardi 57, Trezege 69/



Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara