Mauricio Sari
Mauricio Sari

Citati Johana Krojfa, Boka kao konačni ludi san i ubeđivanje Gonzala Iguaina, idealnog napadača

Vreme čitanja: 4min | sre. 11.09.24. | 14:09

Reč ima Mauricio Sari, najpoznatiji pušač u svetu fudbala

Iako je već godinu dana bez angažmana, Mauricio Sari i dalje privlači pažnju. Kako i ne bi. Njegovo trenersko putešestvije zaslužuje da se o njemu snimi dokumentarni film. Od njiva italijanskih nižih liga, vođenja timova za koji niste sigurni ni koje takmičenje igraju do osvajača Lige Evrope sa Čelsijem i najstarijeg trenera koji se okitio zvanjem šampiona Italije. Sve ovo je bio put Mauricija Sarija, ali on je i dalje u sedlu i ne planira da siđe sa scene.

Izabrane vesti

„Nadam se da ću naći angažman pre januara. Sve zavisi od situacije i ponude koju dobijem. Ne mislim da sam imao poslednji ples. I dalje želim da radim, mogu još mnogo toga da pružim. Tačno je da su mladi treneri u trendu, ali trojica kolega mojih godina su prošle sezone osvajali evropska takmičenja. Karlo Ančeloti Ligu šampiona, Đanpjero Gasperini Ligu Evrope, Hoze Luis Mendilibar Ligu konferencije. Da ne zaboravim Luisa de la Fuentea, šampion Evrope sa Španijom, rekao je Sari u intervjuu za Gazetu.

Da li postoji klub van Evrope koji biste voleli da trenirate jednog dana?

"Boka Juniors bi bio konačni, ludi san. Ali ne znam da li će tako nešto biti moguće. Neke utakmice na Bombonjeri bi bile jedinstveno iskustvo“.

Neki navijači Milana su očekivali vas na klupi pre nego Paula Fonseku?

Nije lepo da pričam o tome. Potrebno je poštovanje. Paulo Fonseka je dobar trener i vrhunski čovek. Upoznao sam ga lično, on je na početku novog putovanja i treba mu mir. Ne želim da se mešam“.

Šta kažete na Juventus, angažovali su Tijaga Motu, vi ste osvojili "skudeto" i otpušteni ste posle jedne sezone?

To je kao dva različita filma. Kad sam stigao u Juventus, nije bilo uslova da se izvrše velike promene. Trenutno, mislim da postoje. Sve je na početku, ali se jasno može videti Motina želja da uradi nešto drugačije“.

Imali ste prilike da trenirate Kristijana Ronalda dok ste bili u Juventusu, Mota sada sarađuje sa Kristijanom Đuntolijem, vi ste sarađivali zajedno u Napoliju.

Ronaldo je kod mene imao najbolju sezonu od kad je došao u Italiju, postigao je 37 golova u svim takmičenjima. Sa Đuntolijem sam uradio velike stvari za tri godine u Napoliju. Bilo bi idealno da sam ga imao uz sebe dok sam bio u Juventusu. Ne živim u prošlosti. Čuvam kopiju šampionskog pehara kod sebe u sobi, zajedno sa ostalim dresovima i zastavicama iz svih liga u kojima sam radio“.

Da li je Gonzalo Iguain idealan tip napadača za Maurisija Sarija?

Kad sam stigao u Napoli, hteo je da ode iz kluba. Za pet minuta sam uspeo da ga ubedim da ostane. Rekao sam mu kakav će stil igre biti i da će postići gomilu golova. Potpuno spreman, Iguain je moj idealni napadač. Bio bi za svakog trenera, on je apsolutno vrhunski igrač".

Kako gledate na dolazak Antonija Kontea u Napulj?

Divim se Konteu. Osim što je odličan trener, Antonio je u stanju da natera predsednika kluba da investira. Napoli je napravio jak tim i Antonio će moći da napravi dobre rezultate. Ne znam da li će to uraditi odmah, ali ima priliku. Napoli se mnogo razvio od dolaska Aurelija de Laurentisa. Zauvek ću mu biti zahvalan što mi je pružio priliku".

Da li žalite što ste napustili Lacio?

Ne! To je bio trenutak lične i unutrašnje krhkosti. Bilo je situacija koje mi se nisu dopale. U tim slučajevima, ili idete, ili ostajete. Ja sam rešio da podnesem ostavku".

Sarađivali ste sa brojnim predsednicima klubova, ko je fudbalski najkompetentniji?

„Definitivno, Fabrisio Korsi, Empoli. Lotito je smešan dok večerate sa njim. Čak možete i da se svađate zbog fudbala. De Laurentis je sjajan. Čini se da nije velikodušan, ali kad je Božić, uvek bi vam poklonio nešto".

Da li postoji igrač kojeg bi voleli da trenirate?

Dva Italijana: Berardi i Tonali. Tim mora da ima dobru grupu domaćih igrača. Oduševljen sam kako je Italija pobedila Francusku. Možda je to početak novog ciklusa. Na Euru smo verovatno bili iscrpljeni, kad je tako, svi su krivi i niko nije kriv. Lepo je videti ponovo Bufona u reprezentaciji. Mnogo mi je pomogao u Juventusu".

Maks Alegri je jednom rekao da je fudbal jednostavan, dok Lučano Spaleti veruje da to ne treba govoriti. Kako vi gledate na to?

„Kao što je Johan Krojf govorio, a ne Mauricio Sari – fudbal je jednostavna igra, ali naterati tim da igra jednostavan fudbal je najizazovnija stvar na svetu".

Da li postoji neko kome dugujete izvinjenje?

Kristijanu Mađu. Lično sam mu se izvinio kad sam ga sreo u Koverćanu (trenerskoj školi), Moja poslednja utakmica u Napoliju je trebalo da bude njegova poslednja u klubu. Nisam ga stavio ni na klupu. Pogrešio sam", završio je priču Mauricio Sari.


tagovi

JuventusNapoliMauricio Sari

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara