Cirkus na Olimpijskim igrama kakav fudbalski svet ne pamti! Ekipe vraćene na teren posle dva sata

Vreme čitanja: 3min | sre. 24.07.24. | 19:27

Neverovatne scene prvog dana olimpijskog trunira i pobeda Marokanaca za istoriju

Olimpijske igre će biti svečano otvorene u petak, ali su takmičarski počele već danas utakmicama fudbalskog turnira. I cirkusom kakav fudbalski svet nije video!

Vodio je Maroko 2:1 protiv velikog favorita Argentine u Sent Etjenu i zubima branio senzacionalno vođstvo. Već tada je počeo cirkus kada je švedski arbitar Glen Niberg produžio utakmicu za neverovatnih 15 minuta. Marokanci nisu izdržali jer je Kristijan Medina u 16. minutu nadoknade posle pravog karambola pred golom Marokanaca i dve pogođene prečke, nekako ugurao loptu u gol. Tražili su Marokanci ofsajd poziciju, ali se Šveđanin i VAR nisu oglasili.

Izabrane vesti

Dok su Argentinci slavili, skrhani fudbaleri afričke selekcije su popadali po terenu, a njihovi besni navijači počeli da bacaju petarde i preskaču reklame i da utrčavaju u teren kako bi protestovali. Sudija nije ni odsvirao kraj meča, a Argentinci su pobegli u svlačionice u strahu za bezbednost. Zvanično je i tada zabeležno da je meč prekinut, odnosno suspendovan do daljeg. Počele su da kruže informacije da bi utakmica mogla da se nastavi, ali je malo ko verovao u to jer je i maratonskih 15 minuta nadoknade bilo isteklo.

Dok je neizvesnost trajala, sudije su zahvaljući VAR tehnolgiji očigledno shvatile da su se orbukale i da je Medininom golu prethodila ofsajd pozicija. Nakon sat i po čekanja, sudije su se opet pojavile na terenu, a za njima i igrači oba tima. Usledilo je zagrevanje i odluka da se meč nastavi sa dodatnih tri minuta. Pristupljeno je zvaničnoj VAR proceduri, gol je poništen zbog ofsajda, a Argentinci za preostala tri minuta nisu uspeli da opet zatresu mrežu. Ostalo je, sada i zvaničnih, 2:1 za afričku selekciju.

Maroko je slavio jednu od najverovatnijih pobeda u istoriji Olimpijskih igara, a Gaučosi besni napustili teren.

"Ovo je najveći cirkus koji sam video u svom životu", ljutit je selektor Argentine Havijer Maskerano.

Zbog dešavanja u Sent Etjenu oglasio se čak i Leo Mesi.

"Čudno...", napisao je slavni fudbaler u poruci na Instagramu.

Videćemo kako će Argentinci dalje reagovati i odnositi se prema turniru na koji su došli po svojevrsni het-trik trofeja nakon osvojenog Svetskog prvenstva, a onda i Kopa Amerike. Narednu utakmicu Gaučosi bi trebalo da igraju u subotu u Lionu protiv Iraka, dok će rival Maroku u drugom kolu grupne faze biti Ukrajina.

Što se tiče "regularnog" dela utakmice, odnosno prvobitnih 90 minuta plus 15 nadoknade, Maroko je sa Ašrafom Hakimijem kao prvom zvezdom svoje selekcije imao 2:0 zahvaljujući golovima Sofijana Rahimija u nadkonadi prvog i, iz penala, početkom drugog poluvremena. Bili su fudbaleri severnoafričke selekcije bolji rival, držeći Argentince bez šuta u okvir gola više od sat vremena, ali je nekadašnji as Liverpula i Barselone pogodio sa izmenama. Prvog je Maskerano sa klupe ubacio Đulijana Simeonea, a sin Atletikovog trenera Dijega, u 68. minutu je uspeo da smanji zaostatak.

Kako je vreme prolazilo, napadi Gaučosa - sa Hulijanom Alvarezom, Nikolasom Otamendijem i Heronimom Ruljijem kao pojačanjima - postajali su sve žešći, ali je nekadašnji golman Malage Mohamad El Kađui činio čuda pred svojim golom. Sjajan je bio i u pomenutom 16. minutu nadoknade, kada je u nekoliko navrata zaustavio pokušaje Argentinaca da ga savladaju. Ipak, lopta se od prečke odbila pravo na glavu Medini i svi na stadionu tada su pomislili da je konačan rezultat 2:2. Sreća je, međutimm, bila naklonjena Marokancima, ali dobili smo nešto što fudbalski svet dosad nije video. U negativnom smislu.



tagovi

Pariz 2024VAR tehnologijafudbalska reprezentacija Argentinereprezentacija Maroka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara